Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФАКТОР: ГЕРБ също иска 100-те хиляди гласа на изселниците както и ДПС.
ФАКТОР: ГЕРБ също иска 100-те хиляди гласа на изселниците както и ДПС.

 

 

ГЕРБ са се наточили да крадат гласове от ДПС от изселниците в Турция, съобщиха запознати. Идеята била да се агитират част от сънародниците ни в южната съседка да гласуват за управляващите за президентските избори. За местните е ясно, че няма как, защото парламентът прие уседналост от 10 месеца на всеки избирател в града, в който пуска бюлетина за кмет. Това правило не важи при вота за президент и вицепрезидент.
"Досега всеки такъв избор е зависел от гласовете на ДПС и по-точно от изселниците. Защо сега те да не се пренасочат към нас. Те са важни особено ако активността е ниска", коментират гербери.
В изпълнение на тази задача Вежди Рашидов и Симеон Дянков заминаха за Турция за срещи с изселниците в Бурса, Истанбул и Одрин преди две седмици. Министерствата не са посочили кой и по каква причина е поканил Рашидов и Дянков. Били са били приети само на ниво стопанска камара и валия в Истанбул.
Изселниците живо са се интересували как и за кои точно избори ще могат да гласуват.
Разговорите на министрите със сънародниците ни в Турция бяха главно с организацията Бултюрк, която минава за близка до изключения от ДПС Касим Дал. Според запознати той е помогнал с организацията на посещението. На въпрос на "168 часа" дали е така, бившата дясна ръка на Доган отрече.
"Ако се бяха обърнали към мен, щях да помогна, щом е в интерес на страната, но нямам пръст в уреждането на техните срещи с изселниците. Тогава ме изключваха от ДПС", коментира Касим Дал.
"На срещите са набелязани
организациите, с които ГЕРБ ще работи за изборите,
но акцент са били личните интереси на организацията Бултюрк", коментира Ешреф Кахраман, председател на дружеството за справедливост и права на Балканите - "Бахат" в Бурса. Това е гражданска организация със структури на изселници в цялата страна и не минава за близка до ДПС.
Пред изселниците Симеон Дянков е обещал, че при преструктурирането на посолствата на България в чужбина и закриването на някои от тях, в Истанбул да се пренасочат повече служители в дипломатическите служби. Вицепремиерът е поел ангажимент да проучи проблема за трудовия стаж при пенсиониране на изселниците. В момента българските турци могат да се пенсионират или само с изработеното у нас, или само с изработеното там, но не и да съберат целия си стаж.
Изселниците са поставили много сериозни въпроси пред Дянков и Рашидов, споделиха запознати. Според тях присъствието на министъра на финансите на тези срещи е показателно, защото само той може да каже какво може да се подкрепи финансово. Турците искали българското правителство да им признае целия трудов стаж за пенсия у нас - и този, който са придобили в България, и този, който са придобили в Турция.
Те искат пенсия да се начислява върху сумата.
В момента могат да вземат пенсия само върху стажа в България или само върху стажа в Турция. Подобни финансови ребуси можел да реши само Дянков. Той обещал да проучи въпроса, разказаха участници в срещата.
"168 часа" зададе официално въпроси към министерството дали вицепремиерът е поемал ангажименти към изселниците и какви, но до редакционното приключване на броя отговор не бе получен.
Други организации на изселници се чувстват обидени, че не са били поканени на срещите с министрите в Истанбул, Бурса и Одрин.

 


ДПС не се притеснява
ДПС не изглеждат много притеснени от шествието на герберски министри в Турция и сред изселническите организации.
"Не вярвам Дянков и Рашидов да решат проблемите на тези хора. Нека да опитат, пожелавам им успех, но не мисля, че могат да откраднат от нашия електорат", коментира депутатът Неджми Али. Според колегата му Ремзи Осман няма нищо притеснително във визитите на двамата министри в Турция.
"И преди е имало хора, които са се опитвали да агитират изселниците в своя полза, ама какъв е резултатът - нулев. Така че дори не знам къде точно са били и с кого са се срещали", коментира Ремзи Осман. Според него, ако Конституционният съд се придържа към юридически мотиви, ще отмени текстовете за 10 месеца уседналост, защото така се нарушавало правото на българските граждани зад граница да гласуват за местните избори.

 

КОМБИНА: Министрите са имали срещи на ниво валия и стопанска камара освен с изселниците.
КОМБИНА: Министрите са имали срещи на ниво валия и стопанска камара освен с изселниците.