Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурорът от „Антимафия” в Катандзаро Никола Гратери обяснява къде са извършени последните акции срещу Ндрангета – на картата в червено е и България СНИМКИ: Карабинери
Прокурорът от „Антимафия” в Катандзаро Никола Гратери обяснява къде са извършени последните акции срещу Ндрангета – на картата в червено е и България СНИМКИ: Карабинери

Мощната акция на италианските власти срещу калабрийската мафия Ндрангета, при която бяха арестувани общо 416 души, на практика обезглави клана Манкузо а Лимбади. Всички негови членове, както и свързаните с него хора, въвлечени в разследването, на практика произлизат от една провинция - Вибо Валентия. Освен че е родно място на фамилията, дала началото на престъпния клан, тя е известна и като мястото, в което живеят много българи и румънци. Това означава, че няма начин много от тях да не са били във всекидневни контакти с повечето от арестуваните мафиоти. Според Италианския статистически институт 1269 българи живеят в провинция Вибо Валентия, което означава, че те са близо 15 на сто от общия брой чужденци там. Само румънците са повече – 2800, или 32 на сто от общия брой.

38-годишната българка Живка Танева Димитрова, за която беше съобщено, че е поставена под домашен арест, е жителка на община Сант Онофрио, в която има 3000 жители. Там са регистрирани общо 10 българи. В Сант Онофрио действа т.нар. ндрина Бонавота (Ндрангета е съставена от множество ндрини, или фамилни кланове, всеки от които контролира определена територия – бел.а.) Смята се, че съществуват поне 400 ндрини, наброяващи 60 000 души.

Кланът Манкузо контролира провинция Вибо Валентия, но има влияние в наркотрафика и в национален, и международен мащаб, докато кланът Бонавота, съюзник на Манкузо, държи контрола над Сант Онофрио. Той оперира предимно в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Бонавота имат влияние и в област Пиемонт и Рим. Много са операциите на властите срещу клана Бонавота, за чиийто исторически бос се смята Винченцо Бонавота. Само през март 2019 г. бяха арестувани 16 души, свързани с клана в Торино, а през октомври – други 24 души, по обвинения за незаконно управление на покер машини, наркотрафик, фалшифициране на фактури, изнудване. В края на ноември 2018 г. бяха осъдени на доживотен затвор братята Доменико и Паскуале Бонавота, смятани за босове на клана в Сант Онофрио. Те обаче бяха обявени за издирвани от правосъдието. В затвора беше пратен техният 41-годишен брат Никола, също осъден на доживотен затвор. 

Братята Бонавота от Сант Онофрио, осъдени на доживотен затвор
Братята Бонавота от Сант Онофрио, осъдени на доживотен затвор

Над 6900 български граждани са жители на област Калабрия, в която действа Ндрангета.

Сред арестуваните италиански граждани при последната операция срещу Ндрангета има и представители на различни партии, които са обвинени за връзки с боса на обезглавения клан Луиджи Манкузо. Магистратите смятат, че много политици са предоставяли системно в услуга на престъпниците огромните си познанства и привилегировани канали с елита в политиката, бизнеса, институциите, за да могат да се сдобият с ценна информация и с достъп до служебни тайни. Според магистратите има тясна връзка между Ндрангета от Вибо Валентия и тайните масонски ложи от провинцията.