Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Стефанов от Булпресс пред Царград тв
Атанас Стефанов от Булпресс пред Царград тв

Българин наруши хода на традиционната годишна пресконференция на президента на Русия Владимир Путин, писа преди часове 24 часа онлайн.

"Ние много ви обичаме в България, Путин, носим ви подарък, с който да засвидетелстваме това", викаше мъжът, а пресконференцията за кратко беше прекъсната. През това време българинът продължи да размахва икона на Св. Иван Рилски и българското знаме в ръката си.

Това е представителят на агенция "Булпрес" Атанас Стефанов, съобщи tsargrad.tv. Малко преди началото на събитието той обещал на пратеник на медията: "Ще има чудеса" и му обяснил, че дошъл от България с иконата на покровителя на българския и руския народ.

Царград тв е телевизията, която дава най-голяма трибуна на бившия резидент на КГБ за България генерал Леонид Решетников да развива теориите си за бъдещето на държавата ни, тя защитаваше до кръв и шефа на русофилите у нас Николай Малинов, когато бе обвинен в шпионаж в полза на Русия. Телевизията явно поддържа добри връзки с всички русофилски формирования в страната ни.

Булпресс е агенция, известна с русофилските си пристрастия, която често променя вида и изданията си.

На сайта й на адрес http://bulpress.bg/ не пише кой го издава, кои са собствениците и какви цели преследва. Има амбициозната задача да поддържа подсайтове за всички 28 области. Постоянно има материали за Путин и действията му, винаги в положителна светлина. 

Следи за собственика обаче има. През 2017 г. "24 часа" е писал: В политическите предизборни битки у нас професионалните пиар организации сигнализираха, че повечето партии в България имат цели армии от тролове, които атакуват противникови мнения. Дори бе изваден списък с десетте най-активни тролове, като най-усърдният сред тях се оказа профил с името Адриан Димитров.

За две години - между 2015-а и 2017-а той е генерирал публикации с общо 85 023 споделени статии. Основната тема на тези публикации е “прокарване на тези на БСП, проруска пропаганда и ксенофобия”.

Разследването показва, че зад името на Димитров стоят поне 29 различни профила.

“Клонингите се създават за резерв в случай на докладване или блокиране на някой от активните профили, които се използват за тролене”, съобщава авторът на изследването от инициативата, нарекла себе си “Чист интернет”.

Анализът на данните е показал, че между юли и октомври 2015 г. постовете му са с крайно антиромска и ксенофобска тематика.

Споделяните статии са както от легитимни информационни агенции, така и от сайтове като “Без цензура” и са придружени с призиви за саморазправа.

В края на 2015 г. започва налагане на нови теми - “гражданска война, терор в Европа, корупция и световни конспирации”.

В началото на 2016 г. фокусът се измества върху пропаганда в полза на БСП и величието на Путин и Русия, пишат още от “Чист интернет”.

Авторите на разследването представят и статистика, която показва, че активността по проруска линия на профилите му е достигнала до повече от 9000 публикации на месец, или над 12 публикации на час без прекъсване.

Прогресивният ръст на дейността му започва около май 2016-а и достига пика си около ноември - декември 2016 г. Според анализа има моменти, в които постингите достигат до 60 на час.

Проверката на организацията е стигнала до връзка на Адриан Димитров с дружеството “Булпресс” ЕООД, чийто едноличен собственик е роденият през 1996 г. Адриан Николаев Димитров. Дружеството се намира в Шумен, с размер на капитала 10 лв.

Проверка на "24 часа" в информационната система "Сиела" и в Търговския регистър показва, че фирмата е действаща и днес.