Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Носителката на "Златната топка" Меган Рапино и гаджето й - звездата от НБА Сю Бърд, се борят за равни права с мъжете в спорта

Няма начин да я пропуснеш, ако се озовете в едно и също заведение, библиотека или в градския транспорт. Яркорозовата й коса привлича като магнит погледите на околните. И това е само началото на една ненадмината ексцентричност, която се прослави не само в Америка, но и по целия свят.

Меган Рапино е също толкова популярна с успехите си на футболния терен, колкото и с екстравагантната си прическа, странните тоалети и бурната любовна връзка с приятелката си Сю Бърд, която е звезда в НБА. Двете дами отдавна са престанали да обръщат внимание на обидите, подигравките и откровената омраза. Някога това със сигурност ги е притеснявало, но сега са достатъчно успели и популярни, за да се впечатляват от крясъка на тълпата. Напротив, световноизвестната лесбодвойка се почувства достатъчно уверена, за да скочи на американския президент Доналд Тръмп.

Държавният глава отдавна е доказал своята непоносимост към инакомислещите и си спечели немалко врагове сред звездите на шоубизнеса в страната на неограничените възможности. В американския спорт обаче поне до този момент не се бяха заявили отявлени противници на милиардера. Тандемът Меган - Сю промени статуквото и от известно време насам не пропуска възможност да удари с тежки обвинения лидера на най-мощната икономика в света.

"На последните президентски избори станахме свидетели на ново явление в световен мащаб, което ми прилича на голяма заплаха за бъдещето на децата ни.

Тотално неквалифицирани хора изведнъж получиха достъп до неограничена власт. Силно вярвам, че всички ние трябва да се постараем повече, когато избираме нашите лидери", заявява в интервю за Би Би Си Меган Рапино. Със сигурност тя е по-известната половинка от еднополовата двойка, а 2019 г. беше върхова в кариерата й. Дамата с екстравагантна коса, която обича да играе по крилото, обра всички престижни индивидуални награди в женския футбол. Заслужи си приза на ФИФА за играч номер 1 на 2019 г., "Златната топка" и "Златната обувка" за блестящото си представяне на световното във Франция това лято. Сега й е времето на Меган да се заяжда с Доналд Тръмп, след като донесе доста повече радост и поводи за гордост на сънародниците си в сравнение с американския президент.

"Постоянно ме питат дали бих се захванала с политика. Само че това да си известен, не те прави подходящ кандидат за политиката. За там са необходими подготвени хора с точно определени знания. Аз не се чувствам достатъчно квалифицирана и затова ще продължа да давам най-доброто от себе си на терена, докато още ме държат краката", усмихва се 34-годишната звезда в американското първенство и световния футбол.

Рапино е номер 1 сред дамите. Известна е и със силните си емоции след всеки важен гол.
Рапино е номер 1 сред дамите. Известна е и със силните си емоции след всеки важен гол.

Меган се пръква в доста пъстро семейство с италиански и ирландски корени. Родителите й Джим и Дениз имат нелеката задача да се грижат за пет деца, а самата Меган има брат близнак. Тя обаче от съвсем малка буквално боготвори по-големия си брат Браян, който демонстрира голям талант на терена. Именно заради своя батко невръстното момиче отива да преследва топката на терена. Оказва се, че и в нейните крака има доста хляб.

Колкото повече й се подреждат нещата във футбола, толкова по-зле става положението с любимия й брат. Браян влиза в света на алкохола и наркотиците и не след дълго се озовава зад решетките. Единствената спасителна сламка е неговата сестричка, която не е престанала да го обича въпреки всичко.

"Браян се вкопчи в моите успехи. Аз бях пътеводната му звезда, когато търсеше път, за да се измъкне от мрака. Успя! Изостави наркотиците и тръгна по съвсем различен път. Самата аз използвах спорта като оправдание да не се занимавам с глупостите, които вълнуваха всички мои връстници. Родила съм се в част на света, където няма какво друго да се прави, освен да мислиш как да си навредиш по най-ефектния начин. Е, аз избрах друг път и сега абсолютно основателно се гордея със себе си", казва екстравагантната Меган Рапино.

Още от самото начало тя превръща в злато всичко, до което се докосне. Поне в професионален план. Навсякъде вратите са широко отворени за момичето, което притежава бързина, техника и необходимия интелект за този спорт. Рапино обаче е добър пример за поговорката "Шило в торба не стои".

Вместо да приеме комфорта на една успешна и сравнително добре платена кариера, тя постоянно търси трудни за преодоляване препятствия. Да защитава правата на "различните", се превръща в нейна лична кауза.

Популярната футболистка рано рано си признава, че изпитва влечение към собствения си пол, а след това официализира и връзката си със звездата на женския национален отбор по баскетбол на САЩ Сю Бърд. Двете заедно се ангажират с кампании, които да помогнат на спортистите с различна сексуалност да се приемат такива, каквито са и да не се страхуват да разкажат на останалия свят.

"Сега съм наясно, че жените в спорта много по-лесно могат да говорят за своята сексуалност. Мъжете мълчат. А най-тежко е положението в професионалния футбол. Лично аз се сещам за двама или трима играчи, които са обявили открито своята сексуалност. Всички други се чувстват принудени да поддържат имиджа на мачовци, които сменят жените като носни кърпички. В някои случаи двойственият живот и лъжата могат да нанесат тежки психически поражения, да унищожат кариери, да доведат до пълно отчаяние", категорична е тазгодишната носителка на "Златната топка".

Американката е още по-непримирима, когато стане дума за пари. От години тя се опитва да убеди шефовете на Мейджър Сокър Лийг, че жените и мъжете трябва да получават поравно. Точно тази мисия изглежда доста по-трудна от желанието й да накара футболистите с хомосексуални наклонности да се появят с розови екипи на терена и да развеят знамената на ЛГБТ общността. Олимпийската шампионка от игрите през 2016 г. не се отказва и дори заведе дело срещу началниците си.

Красотата и успехите в баскетбола дават основание на Сю Бърд да се опълчи на американския президент.
Красотата и успехите в баскетбола дават основание на Сю Бърд да се опълчи на американския президент.

"Няма законова или морална причина ние да получаваме по-малко от звездите в мъжкото първенство. И те, и ние се подчиняваме на едни и същи правила, подлагаме се на сходни натоварвания, а в Америка стадионите са еднакво пълни, когато се играе мач на жените и на мъжете. Някога някой е решил да ни дава по-малко, но ние не живеем в робовладелческия строй и нищо страшно няма да се случи, ако променим правилата", води неуморно поредната си битка американката. И за да се чуят нейните послания, тя се стреми да бъде винаги под светлината на прожекторите. А в наши дни това може да се случи само ако си различен от множеството.

Меган винаги е с възможно най-изчанчения цвят на прическата, а изборът на дрехи е съобразен изцяло с желанието й да дразни традиционалистите. На една официална церемония тя се появи със сако, под което не беше сложила нищо излишно. И на същата церемония се погрижи околните да разберат, че не й пука дали ще й се видят гърдите. По същия безцеремонен начин Меган демонстрира силната си любов към Сю Бърд. Последната е една от най-големите жени звезди в НБА за всички времена. Израства в богато семейство, учи в престижно училище и разполага с всички удоволствия на съвременната епоха. Охолният живот обаче не я прави ленива и тя също се впуска в разнообразни неправителствени каузи за защита на хората с различно мислене.

Сю и Меган са първата хомосексуална двойка, която се появява на корицата на популярното списание ESPN Body Issue. И едва ли е изненада, че ги снимат чисто голи.

За момичетата няма прегради и нищо не може да ги смути. Дори ироничните коментари на Доналд Тръмп. Двете отказват да отидат на посещение в Белия дом, след като са постигнали значими успехи на терена или в баскетболната зала. Американският президент бързо осъзна, че няма да ги подкупи, и заложи на пренебрежителните съждения по адрес на лесбодвойката. Враждата между атрактивните дами и най-влиятелния лидер на планетата със сигурност радва публиката, а развръзката от този конфликт изглежда непредвидима.