Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп Снимка:Ройтерс
Доналд Тръмп Снимка:Ройтерс

САЩ следят Северна Корея много внимателно, увери американският президент Доналд Тръмп, цитиран от световните агенции и БТА.

"Бих бил много разочарован, ако те подготвят нещо", заяви президентът на САЩ пред медиите. "Следим Северна Корея много внимателно", добави той и увери, че в случай на нужда Вашингтон ще се справи със ситуацията.

През последните седмици Пхенян направи серия от остри изявления и постави на Вашингтон ултиматум, чийто срок изтича в края на годината, обещавайки на САЩ неприятен "коледен подарък", ако не бъде постигнат напредък в преговорите.

Вашингтон иска от Пхенян да се откаже от ядрения си арсенал, а севернокорейските власти искат бърза отмяна на поне част от международните санкции, които смазват икономиката на страната, припомня АФП.

Китай и Русия внесоха снощи в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, целяща отмяна на някои санкции срещу Северна Корея, предаде Ройтерс. Проекторезолюцията приветства "продължаването на диалога между САЩ и КНДР", с цел подобряване на отношенията и изграждане на взаимно доверие.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви снощи, че Пхенян вероятно ще извърши изпитания, "ако не се чувстват удовлетворени". Той не уточни за какви изпитания става дума.

"Наблюдавам Корейския полуостров може би вече четвърт век. Така че съм запознат с техните тактики, с техните заплахи и мисля, че трябва да се отнесем сериозно, да седнем и да проведем дискусии за политическо споразумение, което да денуклеаризира полуострова", подчерта Еспър.

Сега не е подходящ момент Съветът за сигурност да обмисля отмяна на санкции срещу Северна Корея (КНДР), заяви представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.

Представителят направи това изявление, коментирайки внесената от Москва и Пекин проекторезолюция за смекчаване на някои санкции с цел подобряване на хуманитарната обстановка в КНДР. "Сега не е моментът Съветът за сигурност на ООН да разглежда въпроса за преждевременно отслабване на санкциите.

КНДР заплашва с нови провокации, отказва да провежда срещи за обсъждане на денуклеаризацията и продължава забранените си програми по създаването на оръжия за масово унищожение и балистични ракети", подчерта той.

В проекта се предлага да се разреши в Северна Корея да се внасят стоки, необходими за развитието на инфраструктура. САЩ, Франция и Великобритания обаче настояват, че санкциите на ООН не трябва да се отменят, докато Пхенян не се откаже от своите ядрена и ракетна програма.