Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Омар Башир СНИМКА: РОЙТЕРС
Омар Башир СНИМКА: РОЙТЕРС

Бившият президент на Судан Омар Башир получи две години лишаване от свобода по обвинения в корупция и пране на пари, предадоха световните агенции.

Присъдата беше произнесена от съд в суданската столица и е първата от серия от юридически процедури срещу бившия судански лидер. Международният наказателен съд освен това иска да съди Башир по обвинения за военни престъпления и геноцид във връзка с конфликта в Дарфур през първото десетилетие на настоящия век, предаде Асошиейтед прес.

Присъдата бе произнесена година, след като в Судан избухнаха протести срещу продължилото три десетилетия авторитарно управление на суданския лидер. В резултат на протестите Башир бе свален от власт през април благодарение на суданските военни. От април Башир, който е на 75 години, се намираше в предварителния арест. Суданските военни обаче обявиха, че няма да го екстрадират, за да бъде съден от МНС.

Преди прочитането днес на присъдата привърженици на Башир нахлуха в съдебната зала и нарушиха процедурата, преди да бъдат изкарани навън от силите за сигурност.

Обвиненията в корупция и пране на пари срещу Башир бяха повдигнати, след като в дома му бяха открити милиони американски долари и судански лири след отстраняването му от власт. Тези обвинения са различни от обвиненията срещу Башир за убийството на демонстранти по време на бунта срещу него.

Първоначално демонстрациите в Судан избухнаха заради недостига на основни храни и увеличаването на цените на хранителните продукти. Скоро демонстрантите разшириха исканията си и поискаха оставката на Башир. Силите за сигурност реагираха и в потушаването на протестите бяха убити десетки протестиращи, преди Башир да бъде свален от власт.

Според ТАСС присъдата срещу Башир е била първо от 10 години, но е била намалена на две години заради напредналата му възраст. Според Ройтерс той ще излежава тези две години в заведение за изпълнение на наказанията, в което осъдените са превъзпитавани.

Същевременно днес в Судан властите разпуснаха синдикалните организации, предаде Франс прес. Става дума за организации, създадени при режима на Башир.

Освен това властите обявиха създаването на комисия, която да организира конфискацията на имуществото на партията на Башир - Партия на национален конгрес, чието разпускане бе обявено в края на ноември.

Тези мерки отговарят на исканията на протестиращите срещу режима на Башир.

Но днес синдикатът на суданските журналисти каза, че не признава решението за разпускането на синдикатите и ще го оспорва.