Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задържаният Иван Петров по време на следствен експеримент на местопрестъплението  СНИМКА: МВР
Задържаният Иван Петров по време на следствен експеримент на местопрестъплението СНИМКА: МВР

Eкзекуция с автомат "Калашников" на 16 ноември т.г. край бургаското езеро Вая донесе неочакван обрат в буксуващото вече 4 години разследване на дързък банков обир в Айтос. Оказа се, че жертвата Петър Валериев от Бургас и убиецът Иван Петров от шуменското село Мадара са замесени в обира, при който бяха задигнати над 55 хил. лв.

Малко след 12 ч. на 19 май 2015 г. двама мъже в черно пристигат с мощен мотор без регистрационен номер пред офиса на банка в центъра на града, паркират го в тиха странична уличка точно под една от камерите и влизат в банката, без да свалят каските от главите си.

“Лягай долу" е единствената реплика,

произнесена от бандитите. Веднага след тази заповед единият произвежда изстрел с автоматично оръжие във въздуха, а другият прескача плексигласовата преграда на едно от гишетата и събира банкнотите от касата. Куршумът изсвистява на сантиметри от служителка и се забива в окачения таван на помещението.

Дръзкият обир по светло в центъра на Айтос приключва за минута-две. Паникбутонът все пак е натиснат от служител на банката, но едва когато нападателите се изтегляли от офиса. Минута преди нападението охранителят, който обичайно стоял на входа на банката, отива до тоалетната. Това според разследващи спасява живота му.

По време на огледа проектилът е открит и предаден на експертите. Освен че е изяснен видът на оръжието - автомат "Калашников", за радост на разследващите е

открит биологичен материал, чрез

който е извлечен ДНК профил

Той е на криминално проявения Сами Самиев от Варна, разследван за два грабежа в България и чужбина. Самиев обаче насочва разследващите към 22-годишния Христо Колев от варненското село Константиново.

Сами разказва как в апартамента на Христо е пипал подобен патрон. Твърди, че в деня на обира е бил в хотел в Шумен. След серия разпити Самиев остава само свидетел. Арестуван е Христо Колев, който остава зад решетките няколко месеца, но през декември 2015 г. е пуснат под домашен арест, а по-късно му е наложена най-леката мярка "подписка", тъй като според съда обвинителната теза е силно разколебана.

Въпреки първоначалните показания на Колев от 15 юни 2015 г., които разкриват детайли от банковия обир, известни само на извършителите, защитата успява да му изработи алиби. Показанията на трима свидетели и разпечатка на мобилния му телефон удостоверяват, че по времето на банковия обир в Айтос Колев се е намирал в Константиново. Самият

Христо пък насочва разследващите

към друг човек

- варненеца Диян Тодоров.

Той е обявен за издирване, тъй като в онзи момент е в чужбина. След като се връща, е разпитван многократно, минава и през полиграф, но показанията на Христо остават единствената улика срещу Тодоров. Въпреки усилията на криминалистите оръжието, с което е извършен банковият обир, не е открито, липсват и парите.

На 4 декември 2019 г., след като водолазен екип претърсва езерото Вая край Бургас, в тръстики на брега е открит автомат "Калашников". Автоматът е увит в тъмнозелено яке, пъхнато в торба, а тя на свой ред - в няколко найлонови чувала. Оръжието е със зареден пълнител, а в задната му част криминалистите забелязват дупка, през която е прекаран черен ремък.

С този автомат 18 дни преди да бъде намерен край Вая, е ликвидиран 33-годишният бургазлия Петър Валериев. Той е криминално проявен, регистриран за наркотици и сбивания. Първоначално

около убийството на Валериев има ред въпросителни

Тялото му е открито с огнестрелна рана в гърдите близо до жп релсите в землището на бургаския квартал "Долно Езерово". Намират го съпрузи, които разхождали кучето си. Те обаче не съобщили в полицията веднага от страх, че може да ги обвинят.

Видели тялото на 17 ноември, а едва ден по-късно отишли в полицията. Но когато се върнали на мястото заедно с полицаите, тялото било изчезнало. Трупът е намерен малко по-встрани, скрит в дере с храсти. По-късно става ясно, че убиецът се е върнал на местопрестъплението и е преместил трупа, за да не бъде открит лесно. След 17 дни почти денонощна работа бургаски и столични криминалисти, командировани в морския град заради екзекуцията на Валериев, успяват да стигнат до извършителя Иван Петров.

За разлика от жертвата 32-годишният мъж няма криминални регистрации, съдебното му досие е чисто, а в живота си не парадира нито със скъпи коли, нито със скъпи вещи. Макар че след разплитането на убийството става ясно, че Петров и Валериев са замесени в два въоръжен

и грабежа, при които са задигнати над 450 000 лв. - банковия обир в Айтос и нападение на инкасо автомобил в голям столичен мол през 2016 г. Според разследващи откритият край езерото Вая автомат вероятно е ползван и в двата грабежа, в които Валериев и Петров са били съучастници. Тепърва предстои да се изясни точната роля на всеки от тях при банковия обир в Айтос и връзката им с единствения обвинияем за грабежа Христо Колев.

Още по-категорични са разследващите в предположението си, че

Валериев и Петров

са сред четиримата нападатели

на инкасо автомобил в голям столичен мол през 2016 г. Около 10,40 ч. на 22 февруари гангстерите причакват инкасо автомобила в едно от приземните нива на мола на бул."Цариградско шосе". Единият стреля във въздуха, за да сплаши охранителя, а другите го нападат в гръб и го събарят на земята. След това грабват част от чувалите с парите и отпрашват с два автомобила.

Въпреки че е повален, гардът стреля и успява

да спука гума

на една от бандитските коли. Малко по-късно автомобилите, които били крадени, са открити в кв."Дружба".

Полицаи и охранители са удивени от наглостта на нападателите. Те правят удара си посред бял ден в един от най-оживените търговски обекти в София, опасан с десетки камери и задигат близо 400 000 лв. Известно време след обира на инкасото Иван Петров се установява в Бургас, където живее Валериев.

Двамата поддържат връзка, но са изключително внимателни,

дори конспиративни, като избягват комуникацията по мобилни телефони, разкриват полицейски източници. Тепърва ще се изяснява мотивът за убийството, но сред основните версии са неуредени финансови взаимоотношения и спор за голяма сума пари.