Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов
Владислав Горанов

От 6 декември страната ни прилага стандарти на ОИСР

Държавните компании ще се управляват по световните правила, които прилагат страните в Организацията за международно сътрудничество и развитие (ОИСР).

От 6 декември сме държава, която прилага насоките на организацията за корпоративно управление на държавните предприятия, съобщиха от финансовото министерство.

Министър Владислав Горанов е уведомен за съгласието на организацията да прилагаме тези насоки с официално писмо от генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия.

Това означава, че страната ни е на крачка от пълно членство в клуба на големите в световната икономика. В създадената през 1961 г. организация членуват над 35 държави, сред които САЩ, Канада, Австралия, Чили, Исландия, Израел, Япония, Норвегия, Турция и Швейцария. В нея са и всички членки на ЕС, с изключение на България, Румъния, Хърватия, Кипър и Малта.

Като първа стъпка към влизането ни България получава право да прилага добрите практики в управлението на държавните компании, спазването на които повишава ефективността на управлението им.

Правителството ще разполага и с международно съгласуван показател за сравняване, който ще помогне за превръщането на държавата в по-добър собственик.

От финансовото министерство уточняват, че се подготвя подзаконова нормативна уредба. Агенцията за публичните предприятия ще получи нови функции.

Доброто управление на държавните предприятия бе един от ангажиментите, които България пое през 2018 г., когато обяви намеренията си за присъединяване към ERM -2 и банковия съюз. Две министерства - на финансите и на икономиката, стартираха проект за подкрепа на структурните реформи в сътрудничество с ОИСР. Разработен и приет от парламента бе Закон за публичните предприятия.

Статутът на прилагаща държава е напредък към пълноправното ни членство в организацията, подчертават от финансите. Той ни дава право да участваме в заседанията на работната група на организацията.