Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Саддам Хюсеин нямал заводи за биооръжие.
Саддам Хюсеин нямал заводи за биооръжие.
Човекът, заради който Саддам Хюсеин бе обвинен, че разработва биологично оръжие, призна, че е излъгал. През 2003 г. на основата на неговите твърдения и бледи сателитни снимки тогавашният държавен секретар Колин Пауъл произнесе историческа реч в ООН, след която Багдад бе нападнат. Още тогава дипломати от ООН заявиха пред в."168 часа", че показаният снимков материал и аргументите на ястребите около Дик Чейни са крайно неубедителни, но САЩ нахлуха в Ирак, в рамките на т.нар. борба с тероризма.
Днес емигрантът Рафид Ахмед Алуан ал-Джанаби, известен на американското и германското разузнаване с агентурния си псевдоним "Финт", за първи път призна, че е излъгал.
"Измислих историята с камионите с биооръжие и тайните заводи, за да свалим режима на Саддам Хюсеин - призна пред в."Гардиън" ал-Джанаби, който избягва от режима в Ирак през 1995 г. Признанието му е поредното доказателство за изфабрикуваните аргументи, които послужиха за оправдание на нахлуването в Ирак. Информаторът получава политическо убежище в Германия, но днес се разкайва за това, което е направил.
"Отдаде ми се възможност да изфабрикувам това-онова, за да бъде свален Саддам. Ние - аз и синовете ми, се гордеем, че благодарение на нас в Ирак започна демокрацията" - твърди Ал-Джанаби. Той съобщава още, че немското разузнаване БНД се свързва с него малко след 13 март 2000 г., за да получи сведения, тъй като той по професия е инженер-химик и е учил в Багдад. Рафид Ахмед Алуан ал-Джанаби разказва на немски чиновник, който се казва "доктор Пауъл", за мобилните носители на "биологично оръжие", показани на снимки в ООН. Според него сътрудникът на БНД се отнесъл доверчиво към твърденията му и си записал стриктно всичко. Дори ползвали англоезичен справочник с инженерни и химически термини, за да се разберат по-лесно.
Ал-Джанаби твърди, че за първи път лъжата му е разобличена в средата на 2000 г. Сътрудници на немското разузнаване се срещат с неговия бивш началник в Ирак Басил Латиф, който категорично отрича твърденията на информатора за камионите с биоръжие. "Казаха ми: "Няма никакви камиони" и аз потвърдих:"Разбрано, щом Латиф казва, че няма, значи - няма".
Сътрудниците на БНД приключват контакта си с него, но в края на 2002 г. отново се появяват.
"Или ще работите с нас, или жена ви и детето ви ще заминат за Мароко", казват му те. По това време Ал-Джанаби има бременна жена, която е емигрантка от Мароко, и тя иска да отиде при съпруга си от Испания в Германия.
"През цялата 2002 г. срещите ни продължиха" - казва днес Ал-Джанаби и допълва:"Стана ми ясно, че работим по аргументите, с които да бъда започната войната.
"След речта на Пауъл на ал-Джанаби му позвънил ръководещият офицер от БНД и му казал, че службата е нарушила договореността с него да не дава информация на трети страни." На емигранта е разпоредено да държи езика си зад зъбите и 90 дни той е изолиран от обществото.
Рафид Ахмед Алуан ал-Джанаби
Рафид Ахмед Алуан ал-Джанаби