Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Признавам си, колкото и да пътувам не си представях, че един ден ( и то през зимата!) ще пристигна в Торун.

Знаех, че е град в централна Полша, на около три часа път с влак от Варшава и че тук е роден Николай Коперник.

Градът днес наброява над 150 000 жители (лятото достига 2 милиона!).

Торун има впечатляваща история, в която се преплитат множество легенди, а старият му център е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Първите археологически находки датират още от 1000 години пр.н.е., но първата крепост (отчасти запазена и до днес) е изградена в началото на 13ти век от тевтонските рицари.

По-късно през същия век, селището е преместено (заради честите наводнения) на мястото, където днес се намира Стария град, а няколко години след това е основано съседно селище (Новия град), което след време влиза в рамките на Торун.

Освен на Коперник, Торун (поне според местните жители) е и родното място на меденките или както ги наричат тук пиерники. Продават ги навсякъде, но най-големият магазин се намира точно пред сградата на Старото кметство и носи името на Николай Коперник, а самата фирма е и производител, така че и цените са нормални. Най-популярният вид са така наречените катаржинки. За тях легендата разказва, че местна девойка на име Катаржина тръгнала да прави меденки и понеже нямала нужните формички просто ги сложила в тавата, но прекалено близо една до друга и при печенето те се разлели и съединили. Оттук идва и спечифичната форма на катаржинките, както и името им. Катаржинките са толкова популярни, че дори и местната алея на славата е с тяхната форма.

Магаренцето, което всички туристи обичат и днес се е превърнало в символ на града, но в миналото е било използвано за мъчения. Вместо седло на гърба му са поставяли тънка метална пластина с остър ръб, а ако престъпникът бил прекалено лек, завързвали за краката му тежести.

Сега разбирам защо един важен човек избра Торун за Коледна среща с мен, но за това по-късно!

Скоро в “Преди обед” по btv!