Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Тодоров (със синята риза) още не знае дали ще остане областен шеф на ДПС - Ямбол, и мисли за емиграция.
Иван Тодоров (със синята риза) още не знае дали ще остане областен шеф на ДПС - Ямбол, и мисли за емиграция.

Иван Тодоров сключи споразумение с прокуратурата за условна присъда. Той е областен председател на партията в Ямбол и член на Централния съвет

Областният председател на ДПС - Ямбол, Иван Тодоров е признал, че е купувал гласове, показа проверка на “24 часа”. В сряда той е сключил споразумение с прокуратурата за наказание от 3 г. условно с изпитателен срок от 5 г., а Софийският градски съд го е одобрил в сряда. Присъдата не може да се обжалва и вече е влязла в сила. Делото продължава за другия подсъдим - бившия депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев.

Илия Илиев и Иван Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС на парламентарните избори през 2014 г. Водач на листата беше Илиев, а областният председател Тодоров - четвърти. В Народното събрание влезе само Илия Илиев. Разследването срещу двамата за купуване на гласове е започнало в Ямбол. Заради имунитета на Илия Илиев е преместено в София. През декември 2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска защитата на Илиев да бъде свалена заради делото за купуване на гласове. Според разследването двамата кандидати за народни представители имали приемна в ромската махала в Ямбол. Месец преди изборите дали 570 лв. на трима от местните, които да разпределят парите на членове на семействата им с обещанието да гласуват за тях. Някои трябвало да получат по 50 лв., други - по 30, а трети - само по 10 лв.

“Признах се за виновен, защото нямаше смисъл да се боря. Имам друго дело за купуване на гласове - в съда в Ямбол от местните избори през 2015 г. Там ме осъдиха и затова реших да сключа споразумението по софийското дело. И по двете дела бяха разпитани по над 40 човека - никой не каза, че са били черпени или че са им давани пари", казва Иван Тодоров, потърсен от “24 часа” за повече подробности. Той не знае дали ще остане областен координатор на партията за Ямбол. Това ще се реши на предстоящите отчетно-изборни конференции. Признава, че иска да напусне страната, разочарован от управляващите, прокуратурата и съда. 

Илия Илиев на парламентарната трибуна през 2017 г.
Илия Илиев на парламентарната трибуна през 2017 г.

“Момчетата бяха бити в полицията. Насила са казали неща, които не са верни. Пред съда разказаха истината. Тогава за първи път под мое ръководство вкарахме депутат от Ямбол и искаха да ме спрат”, категоричен е Иван Тодоров. Пред съда обаче казва само: “Разбирам обвинението. Признавам се за виновен.”

Присъдата на Тодоров за купуване на гласове в Ямбол от местните избори преди 4 г. е със същото наказание - 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок, установи проверка на “24 часа”. Предлагал на 13 души да гласуват за него като кандидат за местния парламент и записвал всичко в тетрадка. Така и не успял да стане съветник.

Делото срещу бившия депутат Илия Илиев продължава в Софийския градски съд. Той има и друго дело, по което е осъден условно на първа инстанция. То е за източване на националната компания “Железопътна инфраструктура” с фиктивни ремонти.