Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО СНИМКИ: Авторката
Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО СНИМКИ: Авторката

Субсидията на партиите става 8 лева на глас от 1 януари. Това реши парламентът току-що. Предложението на БСП бе подкрепено от 183-ма депутати, 1 бе "против" и 1 се въздържа. ДПС напусна пленарната зала.

До прегласуване на отхвърления вече текст на БСП се стигна по настояване на "Обединени патриоти", а ГЕРБ подкрепи предложението за увеличение на парите от бюджета.

Това бе договорено на извънредна среща на партньорите от управляващата коалиция. На него присъстваха финансовият министър Владислав Горанов, шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, Валери Симеонов от НФСБ и Искрен Веселинов от ВМРО. Близо час те се консултираха, след като пленарната зала отхвърли последователно и предложението на БСП за 8 лева, и това на правителството за 1 лев.

Колегите от ОП отдавна защитават тезата, че решението за 1 лев субсидия не може да остане същото. В пленарна зала не успяхме да постигнем консенсус за размера на субсидията на партиите и те помолиха да прекратим заседанието, за да изясним острата позиция между различните мнения, обясни Горанов.

Ние не сме отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не искахме да сме заложници на популистки тези по отношение на партийните субсидии, обясни министърът. Той отнова напомни, че този дебат не трябва да част е от дебата за бюджета.

Постигнахме принципно съгласие да влезем в пленарната зала и отново да има дискусия. Те настояха да се подкрепи предложението на БСП. Ние уважаваме тяхната позиция, за нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпроса, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, помолиха да се обединим върху подобно решение, допълни Горанов.

Попитан как точно ще се прегласува текстът, след като вече е два пъти гласуван, Горанов каза: Оставете депутатската работа на депутатите, а политическата на политиците.

Владислав Горанов направи совалка между стаите на патриотите и на "Атака"
Владислав Горанов направи совалка между стаите на патриотите и на "Атака"