Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БРАКОНИЕРСКИ ЛОВ: Кадри от незаконен отстрел на Вардим, направени от кандидат концесионер
БРАКОНИЕРСКИ ЛОВ: Кадри от незаконен отстрел на Вардим, направени от кандидат концесионер

 

 

СЪПРУГИ на активисти от ГЕРБ и ДПС печелят поръчки за дърводобив на остров Вардим край Свищов, показа проверка на "168 часа" в сайта на Изпълнителна агенция по горите.
Според официалната информация фирмите на Ренета Блажева и Гюлдерен Осман нееднократно печелят договори за дърводобив на дунавския остров.
Дружествата на двете дами получават правото да добиват дървесина не след участие в открити търгове, а чрез пряко договаряне.
Фирмата на Гюлдерен Осман "Дунав-автотранспорт 2" получава четири договора за изсичане на тополи на острова. Дружеството не е специализирано за добив на дървесина. Активисти на ДПС-Велико Търново
 

скачат срещу свищовския водач


на партията Севгин Осман заради това, че редовно получава "горски масиви от лесофонда на по-изгодна цена и при по-изгодни условия". Това пишат възмутени членове на ДПС в сигнал до Народното събрание и депутата от ДПС Камен Костадинов. Според авторите: "Осман не изпълнява договорите, сключени с протекции от София. Практика е да транспортира дървен материал, без да го заплаща навреме, от което държавното горско в Свищов търпи пропуснати ползи и се явява кредитор на фирмата на съпругата му. Има случаи, когато при опит държавното предприятие да си събере дължимото директорите дори са уволнявани." Депесарите се възмущават и настояват председателят на агенция по горите да възложи проверка на какво основание Осман използвал острова за съхранение на дървесината. В сигнала се изразяват съмнения, че активистът на Доган е използвал документи с невярно съдържание, за да получи на концесия Дивечовъден участък - Свищов-1 чрез фирмата на съпругата си "Дунав автотранспорт-2". Жалбоподателите настояват: "Порочната практика да спре, като се отнеме лицензът на фирмата за неспазване на нормативните изисквания, защото се петни името на ДПС."
По брой на сключени договори за добив на дървесина от Вардим фирмата на

активистката на ГЕРБ Ренета Блажева


сделките между дружеството на Гюлдерен Осман и горското. Сделките между "Елит комерс" на Блажева също стават на принципа на прякото договаряне. През последните години "Елит комерс" получава над 10 договора за сеч на акация на острова. Собственичката на печелившата фирма Ренета Блажева е съпруга на Емил Блажев, активист на ГЕРБ. За него местните твърдят, че е приближен до Георги Марков, издигнат за лидер на партията на Бойко Борисов в Свищов. Кандидатурата му не е утвърдена от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, вследствие на което структурата в Свищов наскоро се разцепва на две. Преди време Марков е концесионер на Вардим, а чрез две от фирмите си добива дървесина на острова. "Имал съм поръчки за добив на дървесина, но те са били абсолютно законни. Отказах се, защото те излизат много скъпо. Особено когато се добива бук и габър. Не съм човек, който сече гората и бяга. Професионалист съм. Когато ДПС дойде на власт ме изряза откъм поръчки", коментира Марков.
 

След идването на ГЕРБ

на власт започва чистка в горското. Сменена е шефката Лиляна Симеонова, а на нейно място е назначен партийният фаворит Иван Начев. Счетоводител става отново партиен кадър - Ангел Гецов, член на ръководството на ГЕРБ в Свищов.
Бизнесът с дървесината процъфтява до Коледа, когато премиерът Бойко Борисов каца с хеликоптер в Свищов. Целта на визитата е откриването на поточна линия в завода "Свилоза" на Красимир Дачев. Той, според хора от обкръжението му, се оплакал на премиера, че има сериозни проблеми с фирмите посредници. Те му продавали на значително по-високи цени от реалните дървесина, добита от горските стопанства. Случайно или не месец по-късно шефът на горското Иван Начев се разделя с поста си. В знак на протест

подава оставка главният счетоводител Гецов


"Ситуацията е критична. От 20 дни горското е на автопилот - няма директор, заместник, главен счетоводител. Няма кой да подписва документи и заплати на хората, а там работят над 40 души", обяснява експерт от горското. В момента най-висшите служители били двама старши лесничеи. Стигнало се до абсурда държавното дружество да няма дори изготвен финансов план за година, без който било невъзможно да работи.
"Има вероятност да затворят горското - казва източникът на "168 часа". - Кой директор иска да работи, при положение че ГЕРБ в Свищов е разцепен на три и всеки дърпа към себе си. Жалко е, че политиката продължава да определя развитието на горските стопанства. При смяната на всяко правителство се връщаме на кота нула. Хората се стресират и не могат да си гледат работата." Бившият шеф Начев контрира: "Няма партийни назначения. От ГЕРБ не са ме търсили за нищо. Минаха няколко проверки. Не бяха установени нарушения."

От гербаджийското кадруване


си изпатил и горският стражар Камен Величков, който се осмелява да подаде сигнал до прокуратурата за нарушения при дърводобива на Вардим. В него е визирано името на герберския началник на горското Иван Начев, както и фирмите на съпругите на Севгин Осман и Емил Блажев. В жалбата фигурират и две фирми, които преди години са били собственост на лидера на ГЕРБ Георги Марков. Отстраненият горски стражар подчертава, че на острова освен нарушения при дърводобива има и други нерегламентирани дейности. Например вместо дивечови ниви имало зеленчукови градини, разсадникът за фиданки бил превърнат в бостан с пъпеши и дини. При сечта се унищожават безогледно дървета, като така са изрязани и бреговите ивици. Отрязани са и забранените за изсичане орехови дървета. В сигнала са описани и нарушения при извозването на дървесината от острова до брега. За твърденията си стражарят Камен Милчев прилага документи.

Бизнес сделки 

ТОПЛАТА връзка между ГЕРБ и ДПС не е тайна за никого в Свищов. Това личи и от няколко сделки между Георги Марков и Севгин Осман.
На 1 март 2003 г. Марков като управител и представляващ ЕООД "Нове-МГ" купува от функционера на ДПС Севгин Осман солиден имот от 4974 кв. м с построените върху него автогара от 640 кв. м, масивна сграда от 97 кв. м с двуетажна тоалетна от 20 кв. м. При същата сделка Марков купува и урегулиран поземлен имот от 400 кв. м в Свищов за 30 250 лв. с ДДС.
Месец и половина по-късно - на 13. 04. 2003 г., Марков продава имота на Гюлдерен Осман, съпруга на предишния собственик. Сделката е за 93 549 лв. с ДДС. По-късно "Дунав-Автотранспорт 2" става концесионер на остров Вардим с пет договора за организиране на ловен туризъм. За нуждите на бизнеса фирмата на депесарската съпруга купува моторен кораб НОВЕ с рег. № 112 на пристанище Русе с РО-РО платформа. Местни бизнесмени твърдят пред "168 часа", че плавателният съд е продаден на г-жа Осман от Георги Марков за превозване на ловци. Да изпълнява тази дейност бил натоварен пазачът на разсадника в горското Гюнай, разкриват участници в ловни излети на Вардим. "Вярно е, че продадох кораба на Севгин Осман. Близки сме, познаваме се от години и в това няма нищо нередно и незаконно", коментира пред "168 часа" Георги Марков.

Злепоставя се партията

ЩЕ информирам компетентните органи да извършат проверка на какво основание Севгин Осман е ползвал остров Вардим. Да се изяснивъз основа на какви критерии е спечелен конкурсът и какво е ставало на острова. Освен че се ловува, животните трябва да се хранят и да се поддържа базата. Явно, че има проблем, който е отдавна. Аз съм лидер от около година и нещо и не съм запознат в детайли със случая. Щях веднага да повдигна въпроса, ако знаех и бях запознат със сигналите за нередности. Имам това право като областен председател на ДПС във Велико Търново.

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов
Ренета Блажева
Ренета Блажева