Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Р

уските военни демонстрираха пред американски експерти най-новото си хиперзвуково оръжие - ракетния комплекс "Авангард", включващ планиращ в атмосферата крилат блок, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС и Асошиейтед прес.

"Демонстрацията на оръжието се проведе на 24-26 ноември по силата на Руско-американския договор за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия", се казва още в информация от руското министерство на отбраната. "Разгръщането на тази ракетна система на бойно дежурство е планирано за декември 2019 г.", добавиха още от ведомството.

Но каква е истинската цел на демонстрацията

на свръхмодерно оръжие

от страна на Кремъл?

Според съобщението Русия е показала най-новото си стратегическо оръжие пред поканената американска инспекционна група като част от мерките за прозрачност и "с цел да се поддържа жизнеспособността и ефективността на Договора за стратегическите нападателни оръжия".

В тази връзка парадоксално, но не и изненадващо видни руски политически анализатори също побързаха да обявят, че новите нападателни ракети имат за цел "сдържане" и по този начин ще укрепват мира в света.

Влизането на “Авангард” в бойно дежурство обезсилва американските планове за неутрализиране

на руския ядрен потенциал, заяви например Игор Коротченко, директор на Центъра за анализ на международната търговия с оръжие (CAMTO). В същото време в коментар за РИА Новости той припомни, че "Авангард" е хиперзвукова ядрена бойна глава, летяща по непредсказуема траектория за противника. "По този начин, дори теоретично да я прехванете, практически е невъзможно", каза той.

Според Коротченко влизането на въоръжение на ракетните системи е потвърждение на предварително обявените най-важни

стратегически програми

за създаване на нови оръжия, за които говори руският президент Владимир Путин. "Това означава, че тяхното изпълнение протича в съответствие с планираните дати. За Русия "Авангард" е изключително оръжие за възпиране. Ние не заплашваме никого и няма да атакуваме", твърди още експертът.

Дмитрий Стефанович, експерт от Руския съвет по външни работи, също смята, че ако демонстрацията на "Авангард" се разгледа от САЩ "като признание за руската репутация и бъде оценено положително, шансовете за удължаване на START-3 ще се увеличат". Но ако се направят традиционните коментари, че руснаците отново се заблуждават, сигналът ще е точно обратният: “Във всеки случай Русия може честно да каже, че прави всичко възможно, за да поддържа START-3.”

Проблемът е, че на практика тази риторика ни връща към най-мрачните години на Студената война и надпреварата във въоръжаването, когато единственият аргумент беше сдържащата функция на ядрените арсенали на свръхсилите, способни да унищожат многократно планетата ни.

Какво представляват новите ракети?

По официална информация "Авангард" е комплекс със стратегическо предназначение с междуконтинентална балистична ракета, снабдена и с планиращ крилат боен блок. Според наличните източници бойният блок е разработен от научно-производствено обединение в руския град Реутов, Московска област, и е в процес на изпитания от 2004 г.

Ракетите са способни да преодоляват плътните слоеве на атмосферата със скорост над 20 пъти по-висока от тази на звука (до 24 хиляди километра в час) и да извършват полети с междуконтинентален обхват. Освен това притежават и висока степен на маневреност за избягване на противоракетната отбрана на противника.

За новото руско оръжие за първи път говори президентът Владимир Путин на 1 март 2018 г. в своето годишно послание към Федералното събрание, като отбеляза способността му да извършва

остри маневри по пътя си към целта,

с което прави безпредметна противоракетната отбрана.

В края на м.г. отново той съобщи, че е започнало серийното производство на комплекса "Авангард", като подчерта, че заедно с ракетите "Сармат" и комплексите "Кинжал" и "Пересвет" той многократно увеличава потенциала на армията и флота, с което "надеждно и безусловно гарантира сигурността на Русия в близките десетилетия". През декември 2018 г., след като присъства на успешен изпитателен старт Путин заяви, че ракетата "Авангард" е неуязвима за настоящите и бъдещите системи за противовъздушна отбрана и противоракетните системи на потенциален противник. По време на изпитателния изстрел ракетата измина разстояние от над 6000 км между Оренбургска област в Урал и полуостров Камчатка в Далечния изток, преди да удари целта.

А сега според руския президент създаването на "Авангард" представлява толкова

голям технологичен пробив,

че той е сравним с изстрелването на първия съветски изкуствен спътник на Земята през 1957 г.

На 13 октомври Владимир Путин говори за последствията от неподновяване на договора за стратегическите настъпателни оръжия. Според него светът ще стане не само по-опасен, но и по-непредсказуем. Президентът отбеляза, че стратегическите офанзивни оръжия остават и днес "почти последният инструмент за ограничаване на надпреварата във въоръжаването".

Разполагането на първите системи “Авангард” в района на Оренбург също едва ли е случайно. Както е подходящо за стратегическо оръжие с непредсказуема траектория, първите хиперзвукови блокове са ситуирани на едно и също разстояние (около 8800 км) от столицата Вашингтон и от ракетите Minuteman III ICBM - 450 от които са разположени в три бази в Уайоминг, Монтана и Северна Дакота и в момента са единствените наземни междуконтинентални балистични

ракети на САЩ в експлоатация

Според руснаците защита от "Авангард" в момента не съществува. Възможностите на блока за планиране дават възможност да се заобиколи американската глобална система за противоракетна отбрана. В същото време от НАТО планират да създадат европейски прехващач на хиперзвукови ракети едва до 2030 г. - време, през което руските хиперзвукови оръжия се очаква да отидат далеч напред.

Към момента единствената държава в света, която официално декларира хиперзвуковите си оръжия, е Русия.

Доколко обаче страната има възможност да произвежда в необходимото количество такива сложни и скъпи оръжия, е много спорен въпрос. Макар че през последните девет години Москва е похарчила за въоръжение на армията и флота колосалната сума от 20 трилиона рубли,

мнозина смятат, че тя не може да си позволи разработката на свръхмодерните системи. Затова, въпреки всички хвалби на руския президент с нови оръжия, някои от тях може да се окажат празнословни.

А дали и другите свръхсили не притежават вече същите или аналогични на тях оръжейни системи? Отговорът на този въпрос съвсем не е толкова лесен, колкото изглежда от изказванията на руския държавен глава.

Не е за пренебрегване и фактът, че американците вече отговориха с няколко военни разработки, които може успешно да неутрализират новите руски ракети.

Освен това по мнението на известни международни специалисти в областта на въоръжаването свръхзвуковите ракети, макар и добри за PR на управляващите в Кремъл, изобщо не влияят сериозно на глобалния баланс на силите. В тази връзка на 1 октомври 2019 г. в Пекин се проведе най-големият военен парад в историята на Китайската народна република, посветен на 70-годишнината от основаването й, с участието на 15 000 военнослужещи, 580 бройки различна техника, 160 самолета и хеликоптери.

Гвоздеят в програмата беше новата ракетна технология на Китай. На парада беше показана за първи път най-новата междуконтинентална балистична ракета "Dongfeng-41" (в превод означава "Източен вятър"). Със своя двигател с твърдо гориво тя може да прелети 14 000 километра и зарядът й се разделя в 10 бойни глави. Още преди две години се появи информация, че част от тези стратегически ракети се разполагат

в близост до границата с Русия

Вътрешен шпионски скандал от последните години, разиграл се именно около свръхзвуковата технология, също показва, че руското държавно ръководство не спи спокойно заради възможността някой да има достъп до тайните му технологии. Точно заради това през юли 2018 г. беше арестуван руският физик Виктор Кудрявцев, а впоследствие и няколко негови колеги.

На Кудрявцев беше повдигнато обвинение в държавна измяна по член 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация, че е предал секретна информация за използването на хиперзвукови технологии в ракетните системи „Авангард" и „Кинжал" на страните от НАТО, включително САЩ. Версията на ФСБ беше съобщена от "Комерсант", позовавайки се на неназовани източници.

Предполага се, че 75-годишният физик е предал тази информация на

тайните служби на страните от НАТО

под прикритието на научното сътрудничество с белгийския Институт по хидродинамика “Фон Карман”.

Въпреки че адвокатите му твърдят, че той не е имал достъп до класифицирани данни повече от 20 години, служители на ФСБ смятат, че Кудрявцев ръководи “хиперзвуковите” изследвания както в Централния научноизследователски институт по машиностроене, така и чрез концерна “Алмаз-Антей” и Обединената ракетно-космическа корпорация и е могъл да получи

цялата необходима информация

от колегите си, тъй като се радвал на голям авторитет.

Освен всичко заиграването със смъртоносните оръжия за масово поразяване, макар и полезно за издигането на имиджа на Путин в очите на руските избиратели, крие непредвидими опасности.

Доказва го и последният инцидент, за който се смята, че е свързан с неуспешен тест с ракета с ядрен двигател. През август тази година в разположения на северното крайбрежие на Русия град Северодвинск бяха отчетени между 4 и 16 пъти по-високи нива на радиацията. Причината се оказа експлозия, станала на намиращия се наблизо военен полигон "Ненокса", при който

загинаха петима ядрени инженери

от "Росатом", а трима бяха ранени. Първоначално руските власти отрекоха, че след взрива е имало радиация, споделяйки единствено информацията за взривен течногоривен ракетен двигател.

По-късно от "Росатом" признаха, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия. Първоначално от агенцията разкриха само, че ракетният експеримент се е провеждал на морска платформа и след опита горивото на ракетата се е възпламенило и това предизвикало взрива, а чак впоследствие допълниха, че ракетата е била с ядрен двигател.

Договорът за мерките за намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, известен като START 3, влезе в сила през 2011 г. Срокът му на действие изтича през февруари 2021 година. Документът беше подписан през 2010 г. и в момента е единственият договор между Русия и САЩ за ограничаване на оръжията.