Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Специално за в. "168 часа" арх. Христо Генчев и брат му - известният лекар Марин Генчев, подготвиха материал на тема има ли лобизъм в новия Закон за социалните услуги.

На 7 март 2019 г. зам.-министър Зорница Русинова от Министерството на труда и социалната политика е доволна от приемането на Закона за социалните услуги. В поста по случая тя благодари на "екипа в министерството... на всички колеги от НПО сектора, които работеха с нас и ни подкрепиха, и на всички депутати."

Поредността на изброяването не е случайна, а по всяка вероятност по заслуги. Представителите на НПО сектора са "колеги" и очевидно по-заслужили от депутатите, гласували закона. Тази тясна връзка си проличава още повече от факта, че МТСП всячески блокира в съда изнасянето на информация за това кои по- точно НПО-та са участвали в разработването на новите закони.

Всичко казано по-горе потвърждава обществената тайна, че "прогресивният" НПО сектор е част от пейзажа в едно от най-важните български министерства. Овластяването на частните доставчици на социални услуги затвърждава усещането, че интересите на "колегите" са основен двигател на новото законодателство.

Другата дума за този подход е "лобизъм".