Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първата ни двойка е канена на кралски прием в Лондон. СНИМКА: АРХИВ
Първата ни двойка е канена на кралски прием в Лондон. СНИМКА: АРХИВ

Първата ни двойка участва в прием на

кралица Елизабет II за гостите от НАТО

България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония, заяви пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с участието си в срещата на върха на НАТО в Лондон.

Докато отлагахме разговорите със Северна Македония на тази тема за “светлото бъдеще”, когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция сключи споразумение за тази мисия. И то при положение, че с днешните наши възможности можем да изпълняваме напълно пълноценно тази задача, без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране “Граф Игнатиево”, посочи президентът.

Радев е имал срещи с премиерите Мицотакис и Заев, на които ясно са се разбрали именно на срещата на НАТО в Лондон министърът на отбраната и началникът на отбраната на България да разговарят със своите колеги от Гърция и Македония за уточняване на параметрите на тази мисия, така че България да се включи в нея на ротационен принцип заедно с Гърция.

Това е не само в наш национален интерес, това е най-вече дълг към братска Македония, а това ще бъде израз и на нашата политическа зрялост и съюзническа отговорност, коментира президентът Радев, като добави, че техническите подробности ще се изясняват.

Форумът на НАТО в Лондон е и важен шанс за България да се утвърждава като фактор на стабилността в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес, заяви Румен Радев.

Президентът ръководи българската делегация на срещата на пакта на 3 и 4 декември в Лондон, на която ще бъде отбелязана 70-годишнината от създаването на НАТО. В българската делегация са вицепремиерите Екатерина Захариева, министър на външните работи, и Красимир Каракачанов, министър на отбраната.

В рамките на посещението в Лондон президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще участват в прием, даван от Нейно Величество Елизабет II в чест на държавните и правителствени ръководители на страните - членки на НАТО, и техните съпруги. В рамките на различни формати държавният ни глава ще разговаря с британския премиер Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се Радев да проведе и двустранни срещи.

Българският президент очаква от форума в Лондон интересна и откровена дискусия. На въпрос дали сега алиансът е изправен пред “мозъчна смърт”, Румен Радев отбеляза, че с тези думи френският президент изразява тревогата си за бъдещето на НАТО, но пречупена през неговата загриженост и болка за бъдещето на ЕС, който в момента има амбицията да бъде фактор на световната сцена, търси мястото си, но е поставен в един стратегически триъгълник САЩ-Русия-Китай. Това означава, че има остра необходимост от дебат за единството и солидарността на алианса като негови основополагащи принципи, коментира Радев.