Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ
СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

След Брекзит Лондон ще спре да признава лични карти

Великобритания планира да прекрати свободното влизане на европейски граждани дори когато идват на нейна територия с цел туризъм или гостуване на близки след Брекзит.

Това става ясно от нови имиграционни идеи на управляващата Консервативна партия, която се очаква отново да е водеща политическа сила след парламентарните избори на 12 декември.

Вътрешният министър Прити Пател обяви, че при краткосрочни пътувания от европейците ще се изискват електронни разрешителни, подобни на тези, с които в момента британските граждани влизат в САЩ.

Става въпрос за тип електронна виза, за която се кандидатства онлайн срещу такса и човек получава съобщение дали е одобрен да влезе в страната до 3 дни преди посочената от него дата за пътуване. Ако не разполага с такова, бива връщан от границата.

Кандидатстващите за разрешително ще трябва да декларират имат ли криминално минало. Ще бъдат проверявани и чрез специална система представляват ли риск за страната. За целта от тях ще се изискват паспорти с биометрични данни и признаването на български лични карти ще бъде преустановено.

“Това ще позволи на служителите ни да проверяват пристигащите и да блокират тези, които представляват заплаха”, посочва Пател. По думите ѝ около 1000 души годишно опитват да влязат във Великобритания чрез фалшиви документи от ЕС.

До момента властите в Лондон твърдяха, че след Брекзит ще запазят свободното влизане във Великобритания за граждани от ЕС, когато правят кратки пътувания до 90 дни, а ще изискват визи само за по-дълъг престой с цел работа или обучение.