Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Деница Сачева се закле като социален министър в парламента вчера. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Деница Сачева се закле като социален министър в парламента вчера. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Новата министърка също трябва да спре измамите с болнични и ТЕЛК и да успокои страховете, че норвежци вземат децата

Поне 4 незапочнати реформи и 2 докарани до средата заварва новата социална министърка Деница Сачева, поемайки поста от Бисер Петков.

Задача №1 пред нея ще е да прокара законовите текстове за плащане на вторите пенсии. Никак нелека задача, след като за първите пенсионерки през 2021 г. две пенсии ще са по-малко от една. На Петков му отне 2 години да постигне съгласие с частните пенсионни фондове, а това, че все още няма зелена светлина от финансовото министерство, означава, че вероятно текстовете ще трябва да бъдат преработени.

От януари започват и преговорите със синдикати и работодатели за реформа в болничните. Предложението на управляващите първият ден по болест да не се плаща изкара над 3000 синдикалисти на протест. И трябваше лично премиерът Бойко Борисов да гарантира, че то няма да влезе в парламента. Но и поиска до месец работещи решения. Постигането им ще е трудно, след като синдикати и бизнес са на коренно различни позиции и разговарят само със заплахи.

Паралелно от ден първи Сачева ще трябва да успокои страстите и около новия Закон за социалните услуги. Той влиза в сила от 1 януари, но срещу него продължават протести на родители, според които децата им ще бъдат дадени на норвежците. Църквата също се обяви против него. На всичкото отгоре от 1 януари свършва програмата за лични асистенти на инвалидите и трябва да започне да работи само системата с точкуване на хората с увреждания. А те не я харесват.

Пред Сачева стои и задачата да накара да работи реформата при телковете, написана и прокарана от Петков. Но замразена впоследствие. Тя предвиждаше инвалидите да минават оценки от социалното министерство и НОИ какво и колко могат да работят, а не да получават пенсии на общо основание.

Сачева трябва да завърши най-накрая и преговорите за механизъм, по който минималната заплата да се определя автоматично, а не административно. Петков направи предложение за формула, но преговорите още продължават и новата министърка ще е петата, която работи по нея.

А предстоят и преговори за “нулеви договори” и повече извънреден труд, 5-годишни трудови договори, орязване на отпуска на жените по майчинство и пр. искания на бизнеса за промени в Кодекса на труда.

И още един пенсионен проблем стои пред Сачева - дотук управляващите на три пъти увеличиха минималните пенсии с много повече от останалите, поощрявайки хората без голям принос в осигурителната система. Това доведе до недоволство и пенсионерските организации поискаха всички пенсии да бъдат осъвременени с актуален осигурителен доход. Част от тях не са забравили и гафа с индексациите от 2017 г., който остави хиляди възрастни хора без стотинка увеличение въпреки обещанията за ръст с 2,4%. Миналата година пък изненадващо с бюджета за ДОО бяха вкарани бетониране на тавана и промяна във формулата за пенсиониране, която премахваше стажа отпреди 1997 г. Второто предложение щеше да ощети над 30% от хората и отново се наложи намеса на Борисов.

Миналата седмица пък Интернационалът за правата на хората с увреждания остро критикува начина, по който у нас се закриват домове. Според тях инвестицията е в нови сгради, а не в хората. При проверката си видели деца в клетки, с бръснати глави. “Някои деца рядко излизат навън, освен на балкона или ограден двор. В два обекта се натъкнахме на кошари - малко пространство в дневната стая, обособено с дървено ограждение, със сложени вътре деца да седят или да лежат директно на пода”, се посочва в доклада им.

Докато депутатите обсъждаха кандидатурата на новата социална министърка, Евгени Будинов от ГЕРБ приклекна зад парламентарните банки и потъна в разговор с Деница Сачева, който видимо я развесели.
Докато депутатите обсъждаха кандидатурата на новата социална министърка, Евгени Будинов от ГЕРБ приклекна зад парламентарните банки и потъна в разговор с Деница Сачева, който видимо я развесели.

Министър Деница Сачева: Полът е биологичен, “джендър” е фейк новина

ГЕРБ: Рокадата е стъпка към четвъртия ни мандат

ЛИЛЯНА КЛИСУРОВА

Диалогичност, баланс и добронамереност - с тези 3 думи описа себе си новата социална министърка Деница Сачева. Има добър диалог с премиера, той лично я предложил и за зам. образователен министър, и за новия ѝ пост, откровена бе тя пред журналистите.

Сачева се закле като министър в кабинета “Борисов 3” след тежък дебат в парламента. Тя бе избрана на мястото на Бисер Петков със 114 гласа “за” от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Против гласуваха 106 от БСП, ДПС и “Атака”, а 3-мата присъстващи от “Воля” се въздържаха.

Кариерата ѝ е белязана със скандали, свързани с т. нар. джендър идеология, обяви зам.-шефът на червената ПГ Драгомир Стойнев. Даде пример с Истанбулската конвенция и с анкета в училищата, в която се искаше самоопределяне на децата. Със Сачева джендър идеологията се връща на политическото поле, заяви той.

“Сериозен симптом за блокаж на управленски системи” е рокадата според БСП. Не толкова политиката, колкото животът ме е научил, че някой вика, ако няма какво да каже, отвърна вицепремиерът Томислав Дончев. По-страшно от високия тон в политиката е мълчанието, каза Корнелия Нинова и призова всеки от присъстващите в пленарната зала министри да каже защо не иска да работи с Петков.

От 19 министри това е 8-ата промяна в този кабинет - почти половината се превъртяха. Сменяте ги като носни кърпи, защото така отпушвате напрежението с бушони, за да не се стигне до първия, продължи лидерката на БСП. Точката пък била вкарана в нарушение на правилника на парламента. Петков е професионалист, но социалната политика се чертае не от него, а в зависимост от това дали на премиера му харесва видяното от джипката, или не, каза левият Георги Гьоков.

Кой от проблемите в социалната политика решава тази кадрова промяна, попита пък шефът на ресорната комисия Хасан Адемов. Бисер Петков е човек с изключително висока експертиза и никой не оспорва това, заяви той и даде примери как забавянето на реформата с ТЕЛК и проблемите с втората пенсия не са по негова вина. Петков говореше на експертен език, беше абсолютно диалогичен със социалните партньори, с майките, но не намери подкрепа след колегите си в правителството, допълни Адемов.

Имам чувството, че присъствам не на избор на министър, а на папа, скочи лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който обаче също даде добра оценка за Петков. Защо е този негативизъм - един министър е част от правителство и коалиция и като такъв трябва да изпълнява програмата, чак такива мащабни вселенски злодейства като Дарт Вейдър не може да прави - не може да сте убедени чак толкова, че тази госпожа няма да се справи, каза той.

Правителството се стреми с нови министри да подобри управлението си, за да имаме 4-и мандат, обяви Лъчезар Иванов. Колегата му от ГЕРБ Тома Биков пък напомни на Нинова, че 12 часа БСП спори дали начело на евролистата ѝ да е Елена Йончева, или Сергей Станишев. Накрая и двамата отидоха в ЕП и подкрепиха Истанбулската конвенция с “въздържал се”.

Самата Сачева обори всички обвинения и ги обяви за фалшиви новини - част от “мащабна дезинформационна кампания” за нея. Онази анкета била въведена преди 5 г. при министър от БСП - проф. Анелия Клисарова, а ГЕРБ я отменили. Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование и не е подкрепяна от нито един член на политическия екип на МОН. Твърдо вярвам, че полът се определя биологично, за традиционното семейство между мъж и жена съм, отсече Сачева. Успокои, че след като има решение на КС за конвенцията, правителството няма да го наруши. Но уточни, че е против насилието, особено над жени и деца. Няма да отстъпя от постигнатото по отношение на услугите и ангажиментите към хората с увреждания, гарантира още Сачева.

Социалната политика е комплексна, трябва да ангажира знания от областта на образованието, здравеопазването и финансите, в голяма част от които имам опит, обясни министърката. Затова вярва, че може да е полезна. Намеренията ѝ били да запази екипа на Петков, но ще направи преглед.

БИСЕР ПЕТКОВ
БИСЕР ПЕТКОВ

КНСБ дълбоко съжалява за оставката на Бисер Петков

Дълбоко съжаление за оставката на Бисер Петков изразиха от КНСБ. Според тях той е “отговорен, диалогичен и много професионално подготвен в сферата, която ръководи”. Но премиерът е в правото си да подбира хората, на които ще разчита в изпълнението на политическата си програма, добавят от синдиката.

В своя позиция те пожелават успех на новия министър Деница Сачева и обещават да следят за разрешаването на неотложните проблеми в социалната сфера - фазата на изплащане на вторите пенсии, механизма за минималната заплата и минималните осигурителни прагове, промени в Кодекса на труда.

Работодателите обявиха, че ще запазят мълчание, докато министърката не встъпи в длъжност. През годините обаче те остро са критикували Бисер Петков.