Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Светата инквизиция отдавна си е изградила образ на най-страховитата организация в историята на Европа. Според общоприетите схващания тя е виновна за смъртта на стотици хиляди и дори милиони невинни хора, осъдени по доноси и фалшиви обвинения.

В масовото съзнание издевателствата на религиозния съд често са съпоставяни дори с милионите жертви, причинени от режимите на Хитлер и Сталин през ХХ век. Самото понятие, което първоначално означава просто следствие или разследване (от лат. Inquisition) се е превърнало в синоним на мъчения и умъртвяване по най-жесток начин. Учебниците на европейските страни са изпълнени с изображения на изтезания, използвани за принуждаване на еретиците да се отрекат от заблудите си, което според описанията е било масова практика в Испания, Франция, Италия и Португалия. Популярни източници на информация в интернет също поддържат подобни схващания.

Но дали тази представа отговаря на историческата истина и

колко са били действително осъдените на смърт в името на вярата?

На базата на документи съвременни изследователи поставят под съмнение господстващото от векове клише. И ако за методите за убиване и измъчване на хора няма спор, то за мащабите на преследванията, извършени от църковния съд, необходимата корекция е значителна. Оказва се, че доказаните случаи на осъдени на смърт еретици по време на цялото съществуване на най-страшния религиозен трибунал, действал на територията на днешна Испания, са били около 1200 души.

Каква е истината за религиозния съд според тайните архиви на Ватикана, четете в новия брой на сп. "Космос"