Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Американският президент Доналд Тръмп окачестви Румъния като "безценен съюзник" на САЩ и НАТО в поздравително послание, изпратено на румънския президент Клаус Йоханис по случай днешния национален празник на страната, предаде Аджерпрес.

"Поздравяваме Румъния за твърдия й ангажимент в споделянето на товара и трансатлантическата сигурност и очакваме с нетърпение да надградим още повече нашето стратегическо партньорство в идните години", пише Тръмп, чието послание беше публикувано от президентството на Румъния, предава БТА.

Хиляди хора присъстваха на военния парад в Букурещ днес по случай националния празник, с който бе отбелязана 101-ата годишнина от обединението на Трансилвания и Румъния и създаването на единна румънска държава.

Още от ранните часове на деня хората започнаха да прииждат по маршрута на парада, развявайки знамена и разноцветни балони.

Наред с румънските военнослужещи в парада участваха и 500 военни от над 20 страни от НАТО и съюзнически държави. Представени бяха 200 единици военна техника и над 50 летателни апарата.

Проявите започнаха на Площада на Триумфалната арка в Букурещ с поклон на президента пред бойното знаме и проверка на почетния строй на представителните роти. След това бе изпълнен националният химн и бяха дадени 21 топовни салюта.

Военният парад по случай празника продължи около два часа.