Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йорданка Фандъкова. Снимка Архив
Йорданка Фандъкова. Снимка Архив

По-високи данъци ще плащат собствениците на коли с нисък екологичен стандарт и с по-голяма мощност от догодина. С 0,3 се увеличава коефициентът при изчисляване на данъка на автомобили с евростандарт 0, 1 и 2. С 0,1 е увеличението за колите с евростандарт 3 и 4, а за тези с евро 5 и 6 няма да има промяна в размера на налога.

За колите до 74 киловата, или 99 конски сили налогът се запазва, за останалите коефициентът се увеличава, като за най-мощните той се повишава с 0,3.

Така за колите с над 99 конски сили увеличението ще е с от 3 до 10 лв. Между 7 и 40 лв. ще се повиши данъкът за колите с нисък екостандарт, за тези с евро 3 и 4 - повишението ще е 17 лв.

Около 18 млн. лв. повече приходи очаква догодина общината от тази промяна.

“Предлагаме две промени в размера на местните данъци. Подобряване качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите - това са основните ми приоритети през този мандат и хората очакват те да се реализират. Предлагаме промените, за да осигурим средства за тези приоритети. Справедливият принцип е най-замърсяващите коли да плащат повече. Допълнителните приходи от промяната в данъка за тях ще бъдат насочени изцяло към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини в кварталите”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Другото увеличение ще е при данъка върху възмездните сделки - от 2,5% той се повишава на 3%. Годишно в София се реализират около 115 000 сделки, за които се дължи възмезден данък. Над половината от тях са на стойност 2000 лв. и за тях се плаща 50 лв. налог.

От тази промяна в общинската хазна догодина се очаква да влязат 20 млн. лв.

Тези средства ще отидат изцяло за ремонт на квартални улици и тротоари. Половината от тези средства ще се предоставят директно на районните кметове за изпълнение на техните програми, а останалите ще се заложат в програмата на общината за ремонти, каза Фандъкова.

Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов подчерта, че за собствениците на 180 000 автомобили с евро 5 и 6 данъкът ще се запази. Промяна няма да има и за собствениците на 360 000 коли с мощност до 74 киловата размерът на данъка също се запазва.