Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският бивш помощник военен аташе носи плик, а сърбинът е със замазано лице.
Руският бивш помощник военен аташе носи плик, а сърбинът е със замазано лице.

Само две седмици след като първи секретар на руското посолство в София се опита да подкупи шеф на специална служба, България беше намесена в шпионския скандал между

двете близки

иначе съюзници

Сърбия и Русия.

По този начин според анализатори искаха да отклонят вниманието от случилото се в западната ни съседка и да го прехвърлят към нашата страна.

Скандалът избухна с видео в ютюб, в което руски бивш помощник военен аташе подава плик с пари и водка на високопоставен сръбски служител. Публикувано е от потребител с име Kdjuey Lskduf. Двамата се срещат на паркинг

пред заведение в белградския квартал "Земун". Той е известен през 90-те години като свърталище на зловещия мафиотски Земунски клан, организирал убийството на премиера Зоран Джинджич и още 17 души, отвличания и нападения, наркотрафик и трафик на оръжие.

Днес "Земун" е баровско предградие, пълно със заведения, едно от които е мястото на срещата. Лицето на сърбина е замазано, но за сметка на това руснакът се вижда ясно. Българинът Христо Грозев (кой е той, четете тук), който участва в много медийни проекти в чужбина, а напоследък написа поредица от статии за агенти на руското разузнаване (ГРУ), пръв пусна в туитър съобщение, че го е идентифицирал единия мъж от скандал видео като агент Георгий Клебан.

Георгий Клебан (вдясно) на официално събитие в Сърбия
Георгий Клебан (вдясно) на официално събитие в Сърбия
Използвал приложението на "Майкрософт" Azure за разпознаване на физиономии.

Сръбските служби потвърдиха автентичността

на записа

и заявиха, че другият мъж е подполковник от армията от резерва с инициали З. К.

Според разузнавачи цялата случка изглежда изключително съмнителна. Съвсем непрофесионално двамата се прегръщат, което никой не правел на среща с агент на публично място като паркинг.

Единият дори брои парите, след като се разделят.

Камера снима сърбина З. К. как брои парите, след като се качва в колата си.
Камера снима сърбина З. К. как брои парите, след като се качва в колата си.
Другият пие бира в това време според видеото. Това също е изключително грубо нарушение на правилата. Да не говорим, че няма разузнавач, който да ходи на среща с агент със собствената си кола.

"Поведението им е недопустимо, сякаш са третостепенни актьори, а не разузнавачи", коментира пред "168 часа" бивш високопоставен служител на българското разузнаване.

Според президента Александър Вучич видеото е заснето на 24 декември 2018 г., което е Бъдни вечер за всички освен за руснаците, сърбите и македонците. За тях Коледа е на 7 януари.

Сърбия е един от най-верните съюзници на Русия в Европа във всяко отношение. Владимир Путин беше в Белград през януари и бе

посрещнат от хиляди фанатизирани фенове, които целуваха портрета му пред камерите

на телевизиите. Само преди три седмици Сърбия подписа Споразумение за свободна търговия (ССТ) с Евразийския икономически съюз (ЕИС), където основен играч е Русия.

Видеото, чиято автентичност бе потвърдена от сръбските служби, излиза в навечерието на поредната среща между Путин и Вучич. Сръбският президент трябва да замине за Сочи на 4 декември. В изявленията си по повод на шпионския скандал той бе категоричен, че не вярва Владимир Владимирович да е знаел за случилото се на срещата между руския и сръбския офицер.

Говорителят на руския държавен глава бе крайно лаконичен по въпроса. От думите на Дмитрий Песков става ясно, че в Кремъл не знаят какъв е инцидентът и имат нужда от повече подробности, за да разберат какво се е случило. Представителката на МВнР Мария Захарова пък нарече видеото скалъпена провокация, която цели да настрои двете страни една срещу друга преди цяла серия от срещи, преговори и визити.

Ясно е обаче, че щом Русия шпионира Сърбия, която е оборудвана с руско оръжие и е лоялен партньор, Кремъл няма доверие дори на най-близкия си съюзник в Европа.

Кой може да е автор на този клип?

Видно е от цялото видео, че то е дело на хора от службите. Никой друг няма да направи няколко кадъра от различни ракурси, което показва, че в заснемането са участвали поне трима души. Освен това фактът, че са

монтирали камера

дори в личната кола на анонимния сърбин З. К.,

говори, че не може да е любителско.

А щом лицето му е замазано, означава, че авторите на видеото са искали да го скрият и да не може да бъде съден за предателство.

Кой има интерес от това, може само да се гадае.

Случилото се е вече втори провал на руското разузнаване в западната ни съседка след неуспешния опит за преврат в Черна гора, коментира радио "Свободна Европа". През май в Подгорица бяха осъдени двама руски агенти, признати за виновни за комплот през 2016 г. за убийството и свалянето от власт на тогавашния премиер и настоящ президент Мило Джуканович. Целта е била блокиране на членството на страната в НАТО.

Доказателствата, че ГРУ има връзка с опита

за преврат,

предоставила братската сръбска служба на колегите от Черна гора, съобщава радио "Свободна Европа".

За разлика от планинската бивша югорепублика Сърбия никога не е изявявала желание да влиза в Северноатлантическия пакт. Напротив, непрекъснато поддържа тезата си, че е за военен неутралитет. Това прави Белград удобен съюзник на Москва.

Неслучайно именно на територията на западната ни съседка беше разположен съвместен руско-сръбски Център за извънредни ситуации. Смята се, че той има и шпионски функции.

Бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб Соломон Паси заяви, че това е най-големият разузнавателен пункт на Кремъл и затова е необходимо Държавната агенция за разузнаване да усили екипа си в Сърбия.

След публикуването на видеото Белград започна серия от нападки срещу България само две седмици след като Александър Вучич проговори на български на Бойко Борисов и двамата прерязаха заедно лентата на новата магистрала от Калотина до Ниш. Сръбският президент заяви, че ще забрани български представители да участват на официалните мероприятия, свързани с отбраната на Сърбия.

И това не беше всичко. Председателят на комисията за Косово в Скупщината Милован Дрецун (кой е той, четете тук) заяви, че

в страната му изобилства от български разузнавачи.

По-късно в интервю пред тв "Европа" той допълни, че българският военен аташе е събирал информация за Северно Косово. Районът е от изключителен интерес за Сърбия, тъй като е населен с етнически сърби и целта на страната е да го присъедини.

По този начин сърбите за разлика от руснаците опитват много неубедително да излязат от конфуза, но видеото е факт, коментира български източник от спецслужбите.

"Когато говореше за активност на българските служби, президентът Вучич имаше предвид военния аташе на България в Белград - каза Дрецун. - По време на посещение в Санджак заедно с представители на австрийските и на немските специални служби -

очевидно става дума

за военни разузнавания,

той е водил политически разговори, насочени към това да се изясни бъдещият статут на тази област.

Нещо, което е неприемливо от страна на сръбските власти. Как бихте реагирали, ако нашият военен аташе например отиде в южната част на България, в Кърджали, и започне да разговаря с турското национално малцинство за това какъв да е техният статут и какво ще става с този регион."

В един тон с Дрецун заговори и друг приближен на президента Вучич - военният министър Александър Вулин.

"България умее да допуска друг да избира приятелите и враговете й.

Като независима държава Сърбия сама решава за себе си и сама избира приятелите си", заяви Вулин пред сръбската редакция на руския сайт "Спутник".

Българският външен министър Екатерина Захариева реагира остро: "Нa рaзпрocтрaнeнoтo видeo aз нe виждaм бългaрcки рaзузнaвaч дa вeрбувa cръбcки виcши oфицeри. Тoвa гo прaви другa cтрaнa.

Излязoхмe c изявлeниe, чe нямa нищo вярнo в тeзи твърдeния.

Бългaрия винaги e пoдкрeпялa и пoдпoмaгaлa Cърбия

Учудeни cмe oт тeзи твърдeния и кaтeгoричнo ги oтричaмe".

Горе-долу по времето, когато се развихри скандалът, в сайта armswatch.com се появи информация, че сърбите са продавали оръжие на бунтовниците в Йемен и може би дори на ИДИЛ.

"Официалният издател на сайта е български журналист, но се знае, че медията е свързана с руското Министерство на отбраната и често публикува информации в интерес на Кремъл - казва в интервю за Дойче Веле Христо Грозев. - След тази публикация в Сърбия се разрази огромен корупционен скандал."

След публикацията Сърбия отново избухна срещу София. "България е нашият най-голям конкурент в отбранителната промишленост и точно оттам идват атаките срещу нашата военна индустрия - продължи военният министър Александър Вулин. - Може да е случайно, може и да не е случайно. Всеки сам да си направи заключенията. Много е интересно защо никой не е проверил колко българско оръжие се е озовало в ръцете на терористи. И нещо повече - как е станало това и откъде е дошло".

Видеото отприщи вълна от нападки, но една

информация, излязла

от устата на президента Александър Вучич,

мина между другото.

Че сръбските служби са засекли голям брой разузнавателни операции на руски шпиони спрямо сръбската армия. Тоест клипът не е изолирано явление. И колкото и да се опитват да припишат скандала на България, проблемът идва от другаде. Но страната ни се оказа удобната мишена.