Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Без срам дъвче кока на конгрес на ООН, гони от страната си американската Агенция за борба с наркотиците

За привържениците на Ево Моралес Боливия никога не е имала по-добър президент. Опонентите му обаче са на друго мнение и години наред не спират да го обвиняват за бедността, убийствата и нарастващата употреба на дрога в страната. Независимо кой ще се окаже прав в този спор, факт е, че Моралес успя да се превърне в една от най-важните политически личности на новия век. За съжаление, президентът на Боливия се оказа заслепен от властта и след 14 години на върха успя да достигне дъното на кариерата си,

търсейки политическо убежище

в чужда страна далеч от семейство и сънародници.

В момента Ево Моралес се намира в Мексико под закрила. Бившият президент на Боливия се отказа от поста си на фона на протести срещу предполагаема изборна измама. Оставката му дойде след натиск от въоръжените сили. Той бе принуден да я подаде след спорната му победа за четвърти пореден мандат и решение на Конституционния съд на страната да отпадне ограничението в броя на мандатите на държавния глава. Противниците му го обвиниха във фалшифициране на вота, а привържениците му предизвикаха редица безредици по улиците на Боливия и обсади. Досега са

загинали над 50 души по време на сблъсъците

В момента страната му се управлява от временния президент Янине Анес. Предстоят нови избори, а съдбата на бившия държавен глава все още остава неясна. Новите власти го обвиняват в тероризъм и са категорични, че ще разследват и преследват редица привърженици на Моралес, които са били част от незаконни деяния. Вече е арестувана дясната му ръка Хуан Рамон Кинтана, който бе говорител на боливийското президентство. Той е обвинен като извършител и съучастник в престъпления като противодържавна дейност, подбуда към тероризъм и финансирането му.

Докато бягаше от страната, която управлява цели 14 години, Ево Моралес успя да каже няколко думи на сънародниците си чрез социалните мрежи. От борда на самолета си той написа в туитър: "Братя и сестри, аз

излитам за Мексико с благодарност

за безкористността на тази братска страна, която ни предложи убежище, за да спаси нашите животи. Боли ме, че напускам страната по политически причини. Но аз винаги ще мисля за вас. Ще се върна скоро с нови сили и енергия".

Сваленият с военен преврат президент на Боливия Ево Моралес е един от най-дългогодишните лидери в Латинска Америка със своите близо 14 години начело на страната.

Моралес е избран за президент през 2005 г. и в началото започва борба с бедността и се опитва да подобри икономиката на страната. Обещава да управлява страната си в името на коренното население, което от векове е маргинализирано и дискриминирано.

Моралес е роден в село в западния регион Оруго в семейство на индианци от племето Аймара. Навремето Моралес е отглеждал кока и с това е изкарвал прехраната си

По-късно става генерален секретар на Движението на селяните кокалерос и не напуска поста до избирането си за президент на Боливия. Кокалерос са известни като производители на кока, суровината, от която се прави кокаинът, а в Андите се отглежда от хилядолетия за религиозни цели, служи като лек за височинна болест и се ползва като лек стимулант. Той е един от най-върлите защитници на растението в Боливия. През годините не спира да защитава правата на произвеждащите кока, като запазва отрасъла в рамките на закона и въвежда мерки за регулиране на търговията въпреки натиска на САЩ реколтата да бъде унищожена. От години американските власти обвиняват президента, че не прави достатъчно, за да спре производството и трафика на кокаин.

Ево Моралес от своя страна не спира да натяква, че допуска отглеждането на малки количества реколта за културни и религиозни цели. И никога няма да спре

да защитава традициите,

които Боливия е градила векове наред. В Боливия, както и в много други страни от Латинска Америка коката е традиционно растение, което се използва за чай, просто за дъвчене, за производство на брашно, алкохолни напитки, пасти за зъби и дори обезболяващи средства.

Произвеждат се редица хранителни продукти, сред които и хляб. Това е и основният поминък на индианците в най-бедната южноамериканска страна.

Почти цялата кока, от която в Колумбия правят чистия кокаин, се внася именно от Боливия.

За да покаже на цял свят, че е твърдо за легализацията на кока, Моралес многократно по време на международни срещи, в това число и на конференция на ООН,

е дъвчел листа от нея

Президентът лично подписа отказ на Боливия от спазването на Конвенцията на ООН за отказ от наркотичните средства.

През 2008 г. Моралес влиза в конфликт със САЩ, като гони от страната американския посланик Филип Голдберг, обвинявайки го в конспирация срещу правителството, и спира дейността на Американската агенция за борба с наркотиците - DEA. На страницата на Моралес в интернет дори пише: "Да живее коката. Янки, вървете си у дома".

Докато е на политическата сцена, Ево Моралес винаги е привличал внимание към себе си. Наричат го

“по-малкия брат”

на Уго Чавес

- бивш президент на Венецуела. Смята се, че именно Моралес съдейства години наред страната на Чавес да бъде снабдявана с незаконни вещества, основният дял от боливийския кокаин заминава тъкмо за Венецуела, откъдето се прехвърля или в Европа, или в Мексико, за да стигне до клиентите в САЩ.

Въпреки всичко населението на Боливия обича и уважава президента си Ево Моралес. Малко след встъпването си на поста през 2005 г., той намалява собствената си заплата и тези на хора от върхушката. След това се заема с ренационализация на нефтената и газовата промишленост. Повишените данъчни приходи позволяват на Боливия значително да увеличи публичните си инвестиции и помагат за увеличаване на чуждестранните резерви на страната. Администрацията инвестира много в проекти за благоустройство и социални програми за борба с бедността. Откакто Моралес е начело на най-бедната латиноамериканска страна,

крайната бедност спада от 38% през 2006 г. на 17% през 2018 г.

Едно от големите му поражения обаче е неуспехът да осигури излаз на море на Боливия в спора със съседно Чили. Боливия губи излаза си на Тихия океан през 1884 г. след война с Чили и оттогава се опитва да си го върне. През октомври 2018 г. Международният съд в Хага се произнесе в полза на Чили и донесе разочарование от Моралес сред много боливийци.

През 2019-а срещу Моралес избухнаха протести заради пожари, възникнали в защитени райони. Демонстрантите го призоваха да отмени постановление, което допуска фермерите да извършват контролирани палежи, за да разчистят земя за земеделие. Много от протестиращите носеха и плакати, обвиняващи президента с незачитане на резултата

от референдума от 2016 г. На него населението се произнесе срещу неограничения брой мандати на държавния глава. Протестиращите твърдяха, че той е пренебрегнал волята на народа, зачитайки не резултата от референдума, а решението на Конституционния съд, който отмени ограничението в броя на мандатите.

През годините Ево Моралес редовно взема думата по време на конференции за климата, където страстно говори за повече уважение към "майката Земя". Икономическата му политики обаче невинаги са в синхрон с тези думи. Един от плановете му например предвижда голям асфалтов път през Амазония. Идеята бе посрещната на нож от местното население, което видя в това възможност за заграбване на земя и незаконна сеч.