Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Най-влиятелният чикагски бос Джон Торио открива в младежа най-умния престъпник

/ Блестял над всички останали с бизнес проницателност и дипломатически умения

Джон Торио подбираше внимателно хората около себе си. Чикагският мафиот нямаше време за аматьори. Той вземаше под крилото си много младежи, но повечето от тях отпадаха бързо от играта. Една част идваха при него с идеята да изкарат много пари. Торио ги отпращаше с думите: "Печалбата ще бъде до време". Други искаха слава. На тях казваше, че най-добрите престъпници не искат известност. Трети пък бяха сигурни, че са безстрашни. На тези босът даваше пистолет и заповеднически отвръщаше: "Застреляй ме веднага, докато ме гледаш право в очите".

Малцина бяха тези, които казваха правилните думи на една от най-влиятелните фигури в американската организирана престъпност, така че да го впечатлят. Той търсеше нещо съвсем различно. Нещо, което малко мафиоти изискват от новодошлите при тях. Торио имаше нужда от човек с бизнес проницателност и дипломатически умения. Той често казваше, че Америка е пълна с убийци и крадци и такива може да намери на всеки ъгъл. Липсваше му обаче "престъпник с ум"...

Някъде през 1917 г. в кабинета на мафиота влизат поредните две момчета, за които е чул, че вече са направили първите крачки в американския ъндърграунд с три грабежа. Братята Франк и Ал Капоне представят себе си пред Джон Торио с няколко думи. Ал Капоне не впечатлява особено мафиота. Той се притеснява, не го гледа в очите и иска разговорът да приключи бързо. Казва му, че има нужда от пари и е готов на всичко. Нещо, което Торио е чувал стотици пъти. Франк също е притеснен, но той притежава едно много добро качество. Отличен оратор е. Приживе майка му Терези Капоне винаги е казвала, че момчето задължително трябва да стане политик, защото на първо място умее да говори прекрасно и на второ - да лъже безупречно.

"Ще бъда честен с вас, дон Торио. Идвам заради парите, но имам няколко идеи как да направим такива много бързо и лесно", обяснява младежът.

Така началото за Франк и Ал е поставено.

Какви условия постави пред тях Джон Торио и какви разлики виждаше той в тях четете в списание "Космос".