Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доц. д-р Калоян Давидов, началник на Клиниката по урология в “Токуда”.
Доц. д-р Калоян Давидов, началник на Клиниката по урология в “Токуда”.

Дори и след лечение се стига до хронично увреждане на жлезата с парене и болки

Най-големият мит, свързан с простатата, е, че когато мъжете достигнат определена възраст, е нормално струята на урината им да отслабне, “да си напикават обувките” поради увеличаване на жлезата. Всеки мъж има правото на своята добра струя на урината. Тя не е приоритет само на младата възраст, категоричен е доц. д-р Калоян Давидов, началник на Клиниката по урология в “Токуда”.

Жлезата обгръща пикочния канал, който е и репродуктивен при мъжа. Полово предаваните инфекции нализат в мъжкия организъм по този път и простатата обира като филтър всички инфекции, които спират там. Това пък води до простатит или възпаление на жлезата, което е неприятно състояние. Свързано е с тежест, болка при уриниране, неразположение, дори висока температура до 39 градуса. Това е острата форма на простатно възпаление, която се лекува с антибиотици и отминава, стига

да се разпознае навреме

Една банална инфекция на простатата, която води до тези изменения, може да причини смущения в ерекцията на мъжете в млада възраст. Жлезата започва да се свива и да затваря отвора на пикочния мехур. Все по-често се срещат млади мъже със затруднено уриниране, но с нормален размер на простатата. И когато жлезата започне да нараства вътре, към пикочния канал,(това не може да се случи навън към таза) дори и минимално увеличение(неизменно при повечето мъже) води много рано до затруднено изпразване на пикочния мехур и при малки размери на простатата.

Тя създава проблеми и на младите мъже като орган на репродуктивната система понеже в нея се произвежда част от обема на еякулата и участва активно в депозирането на спермата при еякулацията.

При някои мъже късметлии (около 1% от населението), има генетична мутация, при която простатата не се увеличава, а косата им не пада. Това е свързано с нивото на тестостерона. Заблуда е, че мъжете с рано опадала коса са с по-високи нива на тестостерон и са по-потентни. Нерядко се среща съчетанието на плешивост с наднормено тегло, което всъщност е метаболитен синдром и не може да се очаква, че такъв мъж ще е полово свръхактивен.

Мъжете да ползват презервативи

Проблемът идва с хроничното увреждане на простатата, в резултат на преминалите през нея инфекции - лекувани и нелекувани. Дори лекувани, те могат да променят структурата й, което води до неприятни състояния като хроничен абактериален простатит или хронично следвъзпалително увреждане, след което тя вече не е същата. То може да продължи с години и има всевъзможна симптоматика - парене, дискомфорт, болки. Мъжете са с постоянна тревожност, защото усещат, че там долу нещо се случва. Инфекцията води до прорастване в еластичната тъкан на жлезата на мрежа от съединителна тъкан. Тя притиска и стяга нервните окончания там, като предизвиква стесняване на кръвоносните съдове и неприятни усещания, поради недостиг на кислород. Тези слединфекциозни състояния могат да доведат до уплътняване на структурата в зоната на таза около простатата. Наблюдава се затруднено кръвоснабдяване в малкия таз с венозен застой, с недостиг на кръв и кислород, с притискане на нервите.

Инфектираната простата е изключително неприятно нещо, което трудно се повлиява. "На мъжете трябва да се обясни, че имат хроничен проблем, споделя опит доц. Давидов.- Всички те искат да си възвърнат предишното състояние. Колкото и да е тъжно, това не може да стане. Органът е увреден и ние не можем да го възстановим какъвто е бил преди инфекцията. Ето защо съветвам мъжете да ползват презервативи. Защото една инфекция в млада възраст, например с трихомони, е достатъчна, а при много от мъжете протича абсолютно без симптоми. След 30 години последствията се проявяват и те не разбират защо още преди да навършат 50 имат 200 мл остатъчна урина, а пикочният им мехур е като на 75-годишен мъж".

Мъжете отказват да приемат този факт

и започват да обикалят различни лекари и да търсят решение. Често те се появяват с дебели папки с изследвания и рецепти с изпити тежки антибиотици, но без ефект. Те се разпознават още от вратата - обикновено са леко агресивни и тревожни, сърдити са на доктора, без да са го виждали никога преди това, защото очакват и той да не може да им помогне. Не разбират, че антибиотикът няма да им помогне.

Нерядко тези мъже освен увредена простата имат и увредена психика. "Предупреждавам тези мъже, че ако продължат така, ги очаква катастрофа в личен, социален и професионален план. Те се фиксират в това състояние и започват да говорят постоянно за него на близките и приятелите си", подчертава доц. Давидов.

След отстраняване на аденома се подобрява струята на урината, а

тревожното усещане изчезва

Най-лесният начин да се диагностицира проблемът е обикновена ехография, която показва наличието на калцификати. Тогава на мъжа трябва да се обясни, че има хронично изменена простата в резултат на отминала инфекция.

Но камъните и калцификатите не са болестта и те не могат да се извадят. Болест е това, че ги има. Решението е операция, при която да се изреже разрасналата се част от простатата. Това се прави при по-възрастните мъже.

Операцията се извършва с лазер. Това е единственият хирургичен начин да се постигне облекчение. При млади мъже в репродуктивна възраст възможностите са ограничени, заради почти задължителната ретроградна еякулация, която следва от това. Усещането е за нормален оргазъм, но спермата се връща обратно в пикочния мехур защото се нарушава механизмът, който изпраща еякулата в правилната посока. За един млад, полово активен мъж, очакващ да се възпроизведе, дори и да е около 50-те, това няма как да се приложи. При тези случаи могат да се използват различни хранителни режими и физиотерапевтични процедури, които подобряват състоянието. При една такава процедура с механични ударни вълни се постигат доста позитивни резултати. Тя облекчава състоянието и подобрява кръвоснабдяването в зоната, като разкъсва мрежата от съединителна тъкан. Там прорастват нови капиляри, които успяват да доставят малко повече кислород. На базата на опита си в лазерната хирургия на простатата и отстраняването на увеличена простатна тъкан доц. Давидов сравнява жлезата с домакинската гъба, напоена с препарат за миене на чинии - колкото и да се изстисква, винаги остава нещо от него. (Урологът от 12 години оперира простати и е направил над 2000 лазерни операции). "Не са редки случаите, когато разрязваме простатната тъкан, отваряме кухини, които са пълни със стара, гъста гной, която е там от много години, обяснява той.- Виждал съм го при мъже на 70-80 години. Инфекцията е там и няма как да бъде излекувана, защото в тази кухина

не може да проникне антибиотик Съществува порочна практика да се инжектира антибиотик директно в простатата, което е изключително опасно. Така не се постига нищо, иначе гнойните абцеси нямаше да ги разрязваме.

Мъже, на които правя лазерна хирургия, за да отстраня увеличената част от простатата, съобщават освен за подобряване струята на урината и за подобряване на това тревожно усещане в обастта на таза и простатата, което са имали дълго време преди операцията. Същото се случва и с мъжете, на които отстраняваме цялата простатата, което се прави само при рак".