Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев СНИМКА: Авторът
Иван Гешев СНИМКА: Авторът

„60 - 80 души протестират срещу мен, аз мога да изкарам на улицата 120 роднини и приятели, ако поискам! Всеки защитава нещо, което прецени, некя хората преценят кое е добро и кое е лошо!Няма начин и не е нормално, всички да харесват главния прокурор, това ще значи, че той не си върши работата!“. Така заместник-главният прокурор Иван Гешев коментира в Русе продължаващите в София протести срещу неговото избиране на поста главен прокурор на България.

„Явно някой не иска прокуратурата да си върши нормално работата в тази държава, затова ги инспирира. „Всеки има право да изразява гражданската си позиция. Прочетох че някой иска да се извиня на госпожа Бешева. Не смятам да се извинявам на някой заради това, че този някой няма чувство за хумор! Иначе, дай Боже, и мен така да ме заплашват, че имам блестяща политическа кариера, вие някакъв проблем в това виждате ли?“, каза Гешев.

Той заяви, че не е чувал за идеята Сотир Цацаров да стане шеф на КОНПИ, но каза, че би работил с всеки, на каквато и да е позиция в държавните институции, защото уважава българските институции. „В България винаги има протести за нещо. Всеки има прав да протустира и в това не виждам нищо лошо! Затова живеем в свободно общество! Това, означава, че има гражданска позиция, хората изразяват мнението си, едни харесват кандидатурата, други не я харесват. Въпрос на гледна точка, всеки вижда, каквото иска! Това, което мога да кажа е ясно и съм го казвал безкрай пъти: никой не го интересува каква е конституцията, никой не го интересуват законите, защото конституцията е ясна! Решение №2 на Конституционния съд също е ясно. Проблемът е, че една група политико-икономична, олигархическа и т.н. , която се притеснява от закона, защото няма практиката да го спазва, просто не иска да има избор, който на нея не й харесва. Иска да се противопостави на избора и конкретната кандидатура. Не става въпрос за принципност, а за безпринципност, това е безпринципна позиция! Някои т тези, които протестират, искрено вярват по някакви причини, че са прави – ОК! Не мога да им забраня това нещо, имат право да протестират! Други просто защитават определени засегнати от работата на прокуратурата по прилагане на закона интереси! Това е цялата работа!“, посочи Гешев.

Той е убеден, че няма как всички да харесват един прокурор, защото има засегнати интереси. „Ако мен ме харесват като главен прокурор, значи нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Тоест, един кръг от хора, които не спазват закона, в резултат на действията на прокуратурата, няма да харесват конкретно и гравния прокурор, това е нормално!“, каза Гешев.

Според него сегашната ситуация само с един кандидат за важен пост, не е прецедент. „Аз съм юрист, което е законно, е правилно! Ще ви дам три примера! Аз бях сам, когато кандидатствах за Специализираната прокуратура. Някой повдигна ли въпроса тогава? Сещате ли се какво е правила Специализираната прокуратура преди 2016 година и че съществува въобще, а каква е сега? Това не е самохвалство, това е констатация! Сещате ли се за Международния валутен фонд, че бяха променени правилата, защото не отговаряше на статута на конкретния кандидат? Сещате ли се, че господин Велчев беше сам кандидат – имаше ли проблем, че още двама председатели на Върховния административен съд също бяха сами? Казвам ви, че в случая става въпрос за двойни стандарти, просто един кръг хора, вие ги наричате олигарси и съответния медиен кръг около тях, са против избора ми, против цялата процедура и против прокуратурата! „, обясни Иван Гешев.

Според него не става въпрос за принципност, защото тогава щеше да има еднакво поведение и еднакъв подход в сходни случаи. „Последните три години прокуратурата работи особено активно, по начин, п който не е работила след 1989 година. Засегнати бяха огромни икономически, финансови и всякакви други интереси, ако щете, и политически! Логично е тези хора да не харесват и да не искат това да продължи. Един българнки олигарх се крие в Сърбия, той управляваше 7-8-9 милиарда, мислите ли, че той е щастлив? Друг олигарх е подсъдим, двама-трима са още в ареста и те управляват империя от 200-500 милиона лева активи? Мислите ли, че тези хора са щастливи? Явно те ангажират ресурса и парите си, за да не продължи това, което прави прокуратурата и да не се развие. Мислите ли, че тези хора искат да са в ареста, че искат да бъдат осъдени в открит съдебен процес?“, заключи Иван Гешев.