Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България спечели с 1:0 срещу Чехия в последния мач от квалификациите за Евро 2020, който е и последен в кариерата на Ивелин Попов за националния отбор

Васил Божиков отбеляза в 56-ата мин с глава след центриране на Кирил Десподов.

Така бе спряна черната серия от 12 поредни мача без победа. За последно "лъвовете" бяха спечелили на 13 октомври 2018 г. с 2:1 над Кипър в Лигата на нациите.

Преди тази среща България имаше три равенства и четири загуби и заемаше последното място в групата с Англия, Чехия, Косово и Черна гора. С първата си победа в последния си мач родната селекция завърши на четвърто място в групата.

Реално обаче погледите са насочени към последния шанс за класиране на Евро 2020 чрез плейофите на Лигата на нациите, жребият за които ще се тегли на 22 ноември.

Мачът България - Чехия на стадион "Васил Левски" трябваше да се играе пред празни трибуни заради наказанието от УЕФА след скандалите с проявата на расизъм по време на мача с Англия на 14 октомври. На централната трибуна все пак имаше малко над 300 деца до 14 г. и стотина фенове на чехите.

Вратарят на "Славия" Георги Георгиев отново излезе титуляр на българската врата, след като дебютира срещу Парагвай. В центъра на отбраната Георги Дерменджиев заложи на Терзиев и Божиков. За официалния си дебют начело на България Дерменджиев направи три промени спрямо неофициалния с парагвайците. Божиков, Занев и Десподов стартираха вместо Чорбаджийски, Иван Горанов и Неделев.

В 7-ата минута България пропусна отлична възможност. Ивелин Попов получи извеждащо подаване зад гърба на отбраната, но остави умно на бързия Десподов. Той обаче впоследствие сбърка с паса към Ивелин и шансът бе пропилян.

Още при ответната атака на чехите дойде тяхната първа възможност, но Георги Георгиев спаси удара на Ондрашек.

В 36-ата мин Сучек опита да преодолее Георгиев с далечен удар, но българският страж изби в корнер. 

В 45-ата мин Вандерсон проби отдясно, Ивелин Попов бе на изгодна позиция и вдигна ръце в очакване на топката, но след средно отиграване между удар и пас възможността не бе оползотворена.

В 56-ата мин Десподов центрира от свободен удар, Васил Божиков изскочи от задна позиция и с глава заби топката в мрежата на Коларж.

В 79-ата мин Георги Георгиев направи отлично спасяване. Дарида стреля опасно от границата на наказателното поле в долния ляв ъгъл на вратата, но българският страж отрази. 

След 3 мин българският страж отново се изяви на добро ниво. Масопуст отправи хубав шут от около 25 метра, но Георгиев пак спаси.

България удържа успеха за чест срещу вече класиралия се за Евро 2020 тим на Чехия. В другия мач от последния кръг в нашата група Англия би Косово 4:0 като гост и завърши на първо място с цели 37 вкарани гола от 8 мача, 7 победи и една единствена загуба от Чехия.

БЪЛГАРИЯ - ЧЕХИЯ 1:0

1:0 Божиков 56

БЪЛГАРИЯ: Георги Георгиев, Страхил Попов, Георги Терзиев, Васил Божиков, Петър Занев, Георги Костадинов, Кристиян Малинов (89 - Александър Цветков), Вандерсон (72 - Тодор Неделев), Марселиньо, Ивелин Попов, Кирил Десподов (69 - Божидар Краев)

ЧЕХИЯ: Коларж, Кадержабек, Челустка, Дарида, Ондрашек (79 - Долежал), Шевчик (65 - Масопуст), 14. Янкто, Сучек, Кудела, Боржил, Крал (70 - Хушбауер)

Съдия: Сергей Карасьов (Русия)

Жълти картони: Костадинов, Георгиев (Б), Кудела (Ч)