Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов
Владислав Горанов

Горанов: Общо решение е, част от пакета за вдигане на минималната пенсия и безплатна детска градина

Първият ден от болничните ще се плаща, ако e за болно дете или трудова злополука. Това обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в кулоарите на парламента вчера. Обяснението ѝ идва ден след като партньорите от управляващата коалиция обявиха пакет от 4 мерки, който да залегне в бюджета между двете четения. Сред тях е и идеята първият ден от болничните да не се плаща. Синдикатите обявиха стачна готовност заради това.

Решението е вследствие на един анализ на работодателите, който показва висок процент на фалшивите болнични, обясни Стоянова вчера. Преди години приехме първите 3 дни да се поемат от работодателя, но се видя, че ефект няма, допълни тя.

Между партньорите обаче настана лек спор кой е лансирал непопулярната мярка. Ако беше наше и на правителството предложение, щяхте да го видите в бюджета при внасянето му в парламента, обясни Стоянова на въпрос дали идеята е на патриотите. Не сме ние, предложението е на финансовия министър, контрира секретарят на ПГ на “Обединени патриоти” Юлиян Ангелов. Не мога да обясня защо г-жо Стоянова не е казала точно и ясно, но това е истината, допълни той. И обясни, че на коалиционен съвет са били подкрепени всички предложения - и на ОП, и на ГЕРБ. Патриотите настояли вдигане на минималната пенсия на 250 лв. и да няма такси за детските градини за семействата от ниски социални слоеве. Не е имало пазарлък. Ако на някого му е неудобно и се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява, каза още депутатът от ВМРО.

“Нашите виждания и предложения винаги са били в интерес на гражданите. Ако тази мярка не е в интерес на хората и се вижда, че последствията ще бъдат негативни за тях, за нас, естествено, е най-разумно да се проведе разговор и

да се разберем с

партньорите това

предложение да

отпадне”,

каза Ангелов.

Това е технология, такъв въпрос няма смисъл, отговори пък Владислав Горанов също в кулоарите на въпрос дали предложението да не се плаща първият ден от болничните е негово. “Нито г-жа Стоянова, нито г-н Ангелов присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9 ч в МС. Така че и двамата грешно коментират пакета от предложения, който анонсирахме от страна на управляващата коалиция”, заяви финансовият министър. Подчерта, че пакетът съдържа не само темата за болничните, но и за минималната пенсия и включването на деца от уязвимите групи в образователната система.

Много анализи показват, че със сигурност ще се намали склонността за злоупотреби с болничните, обоснова идеята Горанов. Практика е в 2/3 от държавите в ЕС. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване на листовете само за няколко години при еднакъв брой заети - има удвояване на болничните от 8 млн. през 2013 г. до над 18 млн. Години наред си говорят синдикати и работодатели, а проблемът остава нерешен, обясни Горанов.

Предложението е на управляващата коалиция и е в пакет, категоричен бе министърът на въпрос дали може да се направи крачката назад, за която заговориха от ВМРО. Всичко друго е технология и

опит за

създаване на

напрежение в

коалицията, което не съществува, особено след коалиционния съвет вчера, допълни Горанов. Всеки има право на позиция, това е политическото ни решение, каза той на въпрос за протеста на синдикатите.

“Въпросът е поставен погрешно. Това е решение, зад което стоят достатъчно мотиви. За да бъде взето на коалиционен съвет, са били съгласни всички. Там решенията се вземат с консенсус. Зад него еднакво стоят ГЕРБ и ОП”, заяви и съпредседателят на групата на патриотите Искрен Веселинов.

“Търсим варианти, за да се спре спекулирането с болничните. Няма да позволим човек, който наистина боледува, да бъде ощетен”, гарантира вчера и зам. социалният министър Зорница Русинова.

Работна група в

парламента трябва да

предложи варианта за

реформа в болничните

до дни. Те ще трябва да решат и при кои случаи няма да важи правилото болният да остане без пари през първия ден, поясни тя.

Очевидно контролът през здравната система не е достатъчно ефективен, каза още Русинова. Обясни, че много често хората, които боледуват леко, предпочитат да си вземат отпуск за ден, защото краткият болничен не им е изгоден.

ДПС категорично не приема аргументите на управляващата коалиция за тази мярка. За нас това е скрито увеличение на осигурителната вноска, заяви Ерол Мехмед, който е член на социалната комисия. Не може да се отнемат права на работници и въпросът за контрола да се отнася към правата на почтените трудещи се, на майките с деца, допълни той.

БСП няма да подкрепи предложението да не се плаща първия ден,

това е възможно

най-несправедливото

решение

на управляващите, заяви соцлидерката Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. Аргументът ви, че има увеличаване на фалшивите болнични, е признание за безсилието на правителството да се справи с този проблем. Вместо контрол и наказание на тези, които издават фалшиви листове, наказвате изрядните работници, коментира тя. Нинова призова всички работници да не приемат мълчаливо тази промяна. Имате нашата парламентарна и политическа подкрепа в защита на вашите права, каза тя.