Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Иванов, имало ли е списъци с перспективни млади хора, които са разработвани от ДС? Хора, на които може да се разчита след перестройката?

- Не.

- Според плана "Голгота" целта на всичко това е един ден да се върне социализмът, но по нов начин.

- ДС е такава институция на държавната власт, която не е самостоятелен субект на власт. ДС е изпълнителен орган. В момента все едно да питате ДАНС дали има списъци с перспективни политици, икономисти, бизнесмени и т.н. Всичко се ръководеше от БКП и органите на изпълнителната власт според чл. 1 от конституцията. Смяташе се, че ДС е щит и меч на социалистическата държава. Тоест защитник и правоохранителен орган. Защита и меч - не сме се занимавали с неща, които не са ни работа. Ние не сме имали разследващи функции, не сме могли да арестуваме хора, да водим разследвания.

- Имало ли е списъци, подписани от Боян Велинов?

- Ген. Боян Велинов е моят предшественик, първият началник на Шести отдел на ДС, а аз съм последният. Във функциите на нашия отдел не е влизало такова нещо като задължение.

- Правени ли са списъци по места?

- Няма такова нещо. Невъзможно е. Това може да е правено в Централния комитет, в съответните отдели, в Министерския съвет, в съответните министерства, от Държавния планов комитет, който работеше с 5-годишна рамка. 

Защо според Иванов ДС не е участвала в този процес, четете в хартиеното издание.