Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нов филм се опитва да отговори на въпроса дали той е брутален убиец, или жертва на сбъркана самоличност

Живял като обикновен автомобилен работник в Кливланд, САЩ, без никой да подозира кой е

Невероятната история на нацисткия престъпник по прякор Иван Грозни оживява в петсерийния документален филм на "Нетфликс" The Devil Next Door ("Дяволът от съседния двор"). Поредицата изследва живота на Джон Демянюк, който първоначално е осъден на смърт през 1988 г. за това, че е бил надзирател в нацистки концентрационен лагер по време на Втората световна война, наричан от жертвите си Иван Грозни.

Въпреки присъдата Демянюк категорично настоява, че става дума за сбъркана самоличност и че той не е човекът, когото хората сочат. В новия сериал на "Нетфликс" се изследва и въпросът точно кой е този тих жител на Кливланд и

какво е правил

след края на войната

допреди пристигането си в САЩ през 1952 г. Дали е несправедливо осъден, или се опитва да отрече тъмното си минало? Чрез интервюта и документални кадри екипът на филма сглобява елементите от историята му, пише www.digitalspy.com.

Иван Демянюк е роден през 1920 г. в Украйна. Той е преживял ужасяващия глад през 30-те години по време на т.нар гладомор, а след това е призован в редиците на Съветската армия по време на Втората световна война. Заловен е от нацистите през 1942 г., като има най-различни твърдения за случилото се с него през този период, включително, че е бил надзирател в редица концлагери. Той твърди, че е бил военнопленник в такъв лагер, преди да бъде принуден да работи като надзирател.

След войната

Джон Демянюк

и съпругата му емигрират в САЩ

и през 1952 г. се установяват в Кливланд, щата Охайо. През 1958 г. той става натурализиран гражданин на САЩ. В сплотената украинска общност в града Демянюк е известен като работник в градския автозавод "Форд", семеен човек с три деца, който ходи редовно на църква. Описват го като тих и приятелски настроен към околните. Съседите, колегите и приятелите му изобщо не предполагат, че този срамежлив мъж с очила може би е криел години наред най-мрачни тайни.

Спокойният му и уреден живот се променя коренно през 1975 г., когато името му попада в списък с живеещи в САЩ украинци, за които се подозира, че са работили за нацистката кауза. Демянюк фигурира сред военнопрестъпниците, а група оцелели от холокоста идентифицират образа му с този на надзирател с прякор Иван Грозни след изпратена през 80-те години от КГБ снимка.

Журналистът Майкъл Ханусяк, съставител на списъка, повдига въпроса за самоличността на Джон Демянюк в Службата за имиграция и национализация на САЩ заедно с фотографското доказателство. Службата излиза с искане за отнемане на американското гражданство на Демянюк.

Иван Грозни

е бил един от най-страховитите

надзиратели

в концлагерите Собибор и Треблинка в Полша, където неговата ужасяваща бруталност му спечелва смразяващия "ужасен" прякор, пише в. "Индипендънт". Известно е, че е ръководил газова камера, че биел затворници с тръби и им отрязвал ушите с меч. Блъскал жени и деца.

Когато за първи път е обвинен, че той е небезизвестният нацистки престъпник, Демянюк отрича категорично и твърди, че става дума за грешка и че той не е мъжът, показан на лична карта на есесовски затвор, разпознат от оцелели. Въпреки това е денатурализиран като американски гражданин и екстрадиран в Израел през 80-те години на миналия век, за да бъде изправен пред съда за ролята си в управлението на газовите камери.

Ключово доказателство са личната есесовска карта на надзирател с името, снимката и точните лични данни на Демянюк. Снимката, разбира се, е на много по-млад мъж, защото е направена повече от 4 десетилетия по-рано, но има поразителна прилика с Демянюк. Украинецът твърди, че никога не е виждал снимката и не може да бъде сигурен дали това е той, или не, а адвокатът му - че картата е "фалшива", изпратена до САЩ от КГБ.

В папката с документи от КГБ са включени и доказателства, че нацистите изпращат човека, идентифициран като Демянюк, да работи като пазач в Собибор, лагер край Треблинка, където е бил и Иван Грозни. На процеса няколко оцелели от Треблинка го идентифицират като Иван Грозни. Те свидетелстват с ужасяващи разкази за времето си в лагерите на смъртта. Сигурни са, че са виждали Демянюк да бута роднините им в газовата камера. Един мъж напуска трибуната, тръгва към Демянюк, за да го погледне в очите, след което извиква: "Това е дяволът!" Друг пита умолително:

“Защо ги уби?

Защо?”,

докато Демянюк седи безизразен в съдебната зала.

"Казвам го без ни най-малка сянка на съмнение - категоричен е Елияху Розенберг - това е Иван от Треблинка, от газовите камери, човекът, когото гледам сега... Видях очите му, видях тези убийствени очи." Джон Демянюк е признат за виновен и осъден на смърт през 1988 г., но започва продължителен процес на обжалване.

След падането на Берлинската стена през 1991 г. са открити тайни дотогава военни архиви, които доказват, че Иван Грозни всъщност е съвсем друг човек.

Какво показват откритите допълнително от КГБ документи, четете в печатното издание на "168 часа".