Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Щом според съда недопускането на дете до учебно заведение поради липса на задължителни по закон имунизации е дискриминация, то тогава всеки болен от морбили трябва автоматично да се смята за потенциален убиец. И ако е дете, родителите му да бъдат съдени за избора си. Защото само за миналата година от морбили в Европа се разболяха 80 000 души, а 72-ма починаха от усложнения.

Защото отказът от ваксини не е просто въпрос на личен избор, а застрашаване на живота на другите. Всеки родител антиваксър носи отговорност за най-малките, на които все още не е поставена ваксина срещу дадено заболяване, за възрастните, на които никога не са правени ваксини, както и за всички пациенти с автоимунни заболявания, силни алергии и

тежки

увреждания,

при които е противопоказно да се слагат имунизации. Всеки човек без ваксини срещу опасни болести е потенциален убиец за някого от тези хора. Те са защитени единствено при стабилен колективен имунитет – когато над 90% от населението са ваксинирани срещу определена болест и тя не може да се разпространява.

И не говорим само за морбили, а за дифтерия, коклюш, хепатит В и т.н. По данни на Световната здравна организация 1,5 милиона деца умират всяка година от болести, за които съществуват ефективни ваксини. Тези данни са

манифест на

човешката глупост

1,5 милиона деца не са имали право на живот, защото родителите им не са имали достъп до ваксини или още по-лошо – сами са се отказали от тях.

Много е важно да подчертаем, че когато говорим за ваксини, има огромна разлика дали са препоръчителни, или задължителни. Не оспорвам решението на родител, който не иска да имунизира детето си срещу грип например. Но задължителните неслучайно са задължителни. И не, не защото всички лекари по света са част от някаква глобална конспирация за унищожаване на човечеството и за генериране на милиарди печалба за Биг Фарма, както пише в някои форуми. Задължителните ваксини стават такива след множество проучвания и преценки на риска. Те са срещу болести, потенциално опасни за

избухване

на епидемии

и за причиняване на множество смъртни случаи.

Смешни са доводи от типа: "Аз познавам дете, увредено от ваксини, но не и дете, умряло от морбили!" Какво може да се отговори на такова изказване? Аз също не познавам (за щастие) деца, умрели от ебола, но това не я прави по-малко смъртоносна болест. Когато говорим по медицински въпроси - личното мнение и наблюдения не могат да бъдат довод, а само и единствено научните факти.

Какво щеше да стане, ако хората се бяха отказали от ваксината срещу едра шарка например, благодарение на която болестта е

изкоренена

през 1980 г.

след масови ваксинации във всички страни по света? Преди това в първите 60 години от XX век от едра шарка умират 300 милиона души. Ако хората се бяха отказали от такава ваксина, голяма част от човечеството щеше отдавна да е измряло.

А днес антиваксърите искат да се върнем назад. Пак да нямаме ваксини и пак всяко семейство да погребва по две-три деца. Защото навремето е било така – почти е нямало жена, непознала ужаса да умре детето й.

Разбира се, напредъкът в здравеопазването се дължи на множество фактори, но именно ваксините са един от особено важните. Знаете ли колко много болести, за които ние само сме чували, има риск да се завърнат, ако още повече се разрасне антиваксърското движение. Неслучайно СЗО го обяви за глобална заплаха за здравето редом до СПИН и ебола. То може да се окаже дори по-смъртоносно от тях.

Преди няколко години родни антиваксъри даваха за пример западните страни, в които няма задължителни имунизации, и искаха и у нас да бъде приет този модел. Какво стана обаче? Вместо ние да последваме техния пример, те последваха нашия, защото той се оказа много по-ефективен. И напредналите страни започнаха да въвеждат все повече ваксинации.

През 2018 г. във Франция трите задължителни имунизации - срещу дифтерия, полиомиелит и тетанус, бяха увеличени на цели единайсет, сред които морбили, коклюш, хепатит В

Тогава френският премиер Едуар Филип заяви, че е "неприемливо деца да умират от морбили в страна, създала една от първите ваксини".

В Италия пък бе въведен закон, според който децата без ваксини против варицела, полиомиелит, морбили и рубеола няма да бъдат допускани нито в детска градина, нито в училище.

А в Германия тази година е предложен законопроект, според който родителите, които не имунизират децата си срещу морбили, трябва да бъдат глобявани 2500 евро, а малчуганите да бъдат изключвани от детските градини.

А у нас това

било дискриминация?

Каквито и изследвания и примери да цитират антиваксърите, те не доказват нищо. Защото много често се пренебрегва един много важен факт. Че в почти всички случаи на някаква странична реакция след ваксина, проблемът не е във ваксината, а в лекаря, който я е поставил. Защото, ако се стига до каквито и да било усложнения, то е защото ваксината е направена на дете, което не е прегледано добре, което е било в контакт с болен, което не е пазено правилно в

дните

след инжекцията

или когато самият продукт не е бил съхраняван правилно.

Преди време си говорих с майка, чието дете е било увредено след поставяне на имунизация. След като я разпитах, тя ми разказа, че бебето й е било недоносено, но педиатърът държал да му поставят имунизациите по план. Тя обвиняваше ваксината, а всъщност трябва да осъди педиатъра, тъй като вината е само негова.

Защото за поставянето на имунизация съществуват строги правила и те трябва да се спазват. Да се заклейми ваксината при неправилно поставяне, е все едно да се забранят колите, защото има инциденти при каране в нетрезво състояние.

Истината е, че няма нищо напълно безвредно в този свят. Всичко е въпрос на това как го приемаме и използваме, в каква доза е и за кого точно. Че то има и случаи на хора, които са починали след прекален прием на вода. Това означава ли автоматично, че водата е опасна за здравето и трябва да спрем да я пием?