Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът не трябва да се сърди, аз искам да му помогна, защото бива подвеждан ежедневно Цветан Цветанов Кадър: Би Ти Ви

"Не смятам, че трябва да бъдем толкова остри и толкова сърдити за това, което се случва и се прави. Прогнозата, която съм дал 2 седмици преди изборната кампания за местните избори, се препокри 100%. ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове, защото 6 са загубени. БСП има съответният прираст, който те констатираха и той е факт. И ДПС бяха най-организираната партия, която си провеждаше изборите в смесените региони" Така председателят на Евро-антлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира резултатите от местните избори пред Би Ти Ви.

"Има определен страх в партията (ГЕРБ) и не всеки може да изрази своето мнение. Когато няма диалог, се получават такива резултати. Страх от различното мнение, което можеш да дадеш пред Изпълнителната комисия или пред хората, които взимат решения. Смятам, че премиерът не трябва да се сърди, когато чува различно мнение. Аз искам да му помогна в тази посока, защото бива подвеждан ежедневно от това, което му се съобщава", обясни той.

"В София е с минус 3 общински съветници, но ГЕРБ се явиха със СДС. Много е важно да погледнеш тежестта на всеки един мандат, защото в областните центрове ГЕРБ прави отстъпление с минус 42 общински съветника. В София тежестта на един мандат е 4800 гласоподаватели", каза още бившият зам.-председател на ГЕРБ.

"В София ние правим отстъпление с 80 000 гласа. Не може да се сърдиш на тези хора, които не че харесват Мая Манолова - това е една много силна аларма, която трябва да свири в ГЕРБ, защото това е отрицателен вот. Ако имаше друг кандидат на балотажа, нещата можеха да бъдат много по-различни. Защото много хора не излязоха да гласуват, защото нямаха за кого да гласуват. Не можем да виним столичани за това, което се случи. Ние трябва да търсим грешките в себе си. Аз това, което направих, е да подам оставката като зам.-председател на партията и да напусна парламента поради обективни причини. Но това е формалният повод, който беше намерен, има и други причини, които ме мотивираха да го направя. Но аз все още съм редови член на партията и смятам, че една демократична партия трябва да има дебат", добави Цветанов.

"Аз съм убеден, че ако премиерът даде възможност реалните членове да говорят там, където са констатирали това, което е като слабост, мисля, че нещата ще бъдат много по-добри и няма да бъде така подвеждан. Защото тук не трябва да се сърдим на премиера. На него му се дават едни цифри, дават му се едни резултати и той казва "Ами те са повече", коментира той.

"Аз в момента говоря с болка, но трябва да говоря много смирено. Аз не съм отстранен, сам си тръгнах. Аз бях човекът, който през всичките тези месеци съм успокоявал членове, които или искаха да си тръгнат, или искаха да участват като независими кандидати в общинския съвет", каза Цветанов.

По негови думи той не си е позволил приятелски огън или игра срещу ГЕРБ на изборите.

"По-добре да потърсиш къде е грешката и да обединим усилията си. И това беше моята роля в структурите". добави Цветанов.

"50-годишнина на Атанас Камбитов, която беше преди 2 години. Трябва да ви кажа, че това, което видях на този клип, нямам спомен да съм го видял с очите си. Всички бяхме на дансинга всички гости. Мисля, че всеки трябва под една или друга форма да празнува в много тесен приятелски кръг и смятам, че не трябва това да го възприемаме като нещо лошо. Да, действително в Благоевград не очаквах да има такъв резултат", коментира той появилия се клип в интернет с него и Атанас Камбитов.

"За мен един човек, който има семейство, той значи, че има някакво чувство за отговорност - никога няма да има арогантно поведение и да уронва престижа на общината или партията. Подготовката за едни бъдещи местни избори започва от момента, в който приключат сегашните. Отсега да говорим какво ще стане след 4 години, смятам, че е малко несериозно. За мен основният критерий трябва да бъде дали един човек има качества да изпълнява тази функция. Ако има доверие един кмет, може да бъде и повече мандати", допълни той.

"И в Чикаго, и във Вашингтон имах и чисто служебни ангажименти с дейността ми като работещ в една фирма, която е свързана с двама от най-успелите българи в Чикаго. Работя към тяхната компания. Добре за страната ни е, че премиерът ще отиде във Вашингтон. Това е признание за политическите решения, които взехме във връзка с модернизацията на българската армия - закупуването на Ф-16. Мисля, че трябва да се говори за енергийната диверсификация, защото в момента това е една от темите, която е актуална, както за ЕС, така и за САЩ. Смятам, че премиерът трябва да бъде максимално добре подготвен. Трябва да си очертаем правилната политика за диверсификацията", каза още Цветанов.

"Това са поредните спекулации, които слушам през последните няколко месеца" - така коментира той слухове, че е бил в САЩ, за да сондира мнения за създаването на собствена политическа партия.

"Със съпругата ми бяхме на кино и след това имахме възможност да отидем в едно малко ресторантче, където всички шушукаха само това. Дори сервитьорите просто съобщаваха новината. Но всички говореха много тихо, защото почти никой не вярваше, че това се е случило. Ние повярвахме, защото много се говореше, а никога не се позволяваше това нещо да си го помисли човек. Аз мисля, че това, което се направи тогава, беше едно добро начало. Но за голямо съжаление това начало продължи прекалено дълго време", каза относно 30-ата годишнина от падането на комунистическия режим в България.