Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едни и същи хора се използват за поръчки в МВР МАЙКА: Станислава Куцарова разказва за случилото се със сина й.

 

 

"Не се учудвам, че двама от полицаите, при които издъхва синът ми Пламен, дванадесет години по-рано са участвали и в екипа, закарал Юрий Ленев в Копривщица. Изглежда такива хора ги вземат в полицията да изпълняват определени поръчки и после никой не им търси отговорност", казва Станислава Куцарова, майка на починалия в полицейска кола Пламен Куцаров.
Шокиращото разкритие за участниците в двата сходни ареста направи преди седмица пред "168 часа" самият Юрий Ленев, един от оправданите за

убийството на Андрей Луканов


29-годишният Пламен Куцаров бе задържан на 21 януари 2009 г. по подозрение, че участва в група за отвличания. Той умира часове по-късно в полицейски автомобил със закопчани с белезници ръце зад гърба. Според официалната версия на МВР Куцаров издъхва, докато ченгета го връщат от разпит с детектор на лъжата в Института по психология на МВР към ГДБОП. По време на пътуването арестантът е настанен на задната седалка. От двете му страни са полицаите Ирен Вълев и Божидар Проданов. Колегата им Кирил Пенков кара колата, а до него е шефът на групата по задържане Сергей Куртев. Двамата са в същата конфигурация и когато с полицейски бус от София е отвлечен Юрий Ленев и закаран в "Къщата на ужасите" в Копривщица. По-късно съдът оправдава Кирил Пенков за побоя над Ленев, а Куртев е призован само като свидетел

по време на процеса


След смъртта на Пламен Куцаров двама полицаи са наказани дисциплинарно, а срещу колегите им Ирен Вълев и Божидар Проданов започва разследване за причиняване на смърт по непредпазливост. Прокуратурата приключва разследването срещу двамата още през юни м.г. Внася делото в съда с обвинителен акт осем месеца по-късно - в началото на февруари.
Веднага след смъртта на Пламен родителите му завеждат граждански иск за 150 млн.лв. срещу МВР. Те са убедени, че загубата на сина им е следствие от престъпно бездействие от страна на служителите на вътрешното министерство. В края на март е последното заседание на съда. Очаква се решението му да излезе месец по-късно.
"Седях в съдебната зала до виновните за смъртта на сина ми. Те бяха призовани като свидетели. Физиономиите им бяха страшни.

Излъчваха абсолютно безразличие

 И четиримата твърдяха, че са невинни. Начинът им на поведение показваше убеденост, че са постъпили правилно. Държаха се все едно нищо не се е случило", възмущава се Станислава Куцарова. Майката допълва, че в рамките на гражданското дело пред съда са представени нови експертизи. Според съдебно-медицинската причината за смъртта на Куцаров не е в сърдечния мускул и употребата на амфетамин, а от изтощаване на тъканите от недостиг на кислород. До него се стига от силното притискане на тялото на арестанта напред, вследствие на закопчаните с белезници зад гърба му ръце.
"Експертите казаха пред съда, че в кръвта на сина ми е открит костен мозък от ребрата. Това показва, че полицаите са го натискали много силно", обяснява Станислава Куцарова. Тя разкрива, че има още една техническа експертиза. С нея се пробива алибито на ченгетата, разкарвали сина й на задната седалка на

полицейския автомобил


"Установено е, че е засечен разговор от мобилния телефон на един от полицаите, който е проведен от клетка на оператор в района на Малинова долина. Той твърди, че в нощта на инцидента не е ходил там. Колегите му казват същото. Категорични са, че не са се отклонявали от маршрута между Института по психология и ГДБОП. Как тогава от телефона му е проведен разговор от клетка на километри от това място", недоумява Станислава Куцарова. Според адвоката на пострадалото семейство Тодор Апостолов засега маршрутът на арестантската кола се засича само по показанията на четиримата полицаи, защото в Института по психология не се води регистър за доведените там лица. Така че няма как да се установи в колко часа Куцаров е закаран на детектор на лъжата, в колко е изведен оттам и къде е бил автомобилът на ченгетата във всяка минута от движението си.
"168 часа" не успя да открие за становище по случая замесените в него полицаи. От МВР се въздържаха от коментар по гражданското дело, заведено срещу министерството от родителите на Куцаров.

 

Адвокатът на семейството Тодор Апостолов:

Безумие е да третираш всеки задържан като престъпник

"ИСКАМЕ да излезе истината за смъртта на Пламен Куцаров - Да се изясни къде, при какви обстоятелства и при какви нарушения на закона е настъпила смъртта му. В България винаги става така - все чакаме нещо да се случи и нещата да се променят към по-добро, но това не става", казва адвокатът на семейството Тодор Апостолов. Според него фактът, че едни и същи служители на МВР в същата конфигурация са участвали при задържането на Ленев и Куцаров, е доста смущаващ.
"Това говори, че няма кой знае какъв напредък в работата на МВР. Не може години наред да не се спазват регламентите, които съществуват в държавата и никой да не понесе отговорност за това. Спазването на правилата гарантира правата на хора, които към момента на задържането им не могат да бъдат наричани престъпници и да бъдат третирани като такива", обяснява адвокатът. Допълва, че съдът вече е обявил за незаконна заповедта за арест на приятелката на Куцаров - Виолета Ницова. Тя съди МВР за 3 хил. лв. обезщетение.
"В решението на съда за Виолета Ницова се казва, че в нейния случай е потъпкан основен принцип в правото - всеки е невинен до доказване на противното. Не може да задържиш за 24 часа човек само защото живее с някой, за когото предполагаш, че може да има участие в някакво престъпление. По този сценарий Виолета Ницова попада в ареста", обяснява адвокат Апостолов.