Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КОЛЕГИ: Петко Сертов и Сергей Станишев са рамо до рамо на "Позитано" 20.
КОЛЕГИ: Петко Сертов и Сергей Станишев са рамо до рамо на "Позитано" 20.

 

 

Новият зам.-шеф на новата структура за борба с корупцията към премиера Петко Сертов една година от живота си бил управляващ на завод за перални, сушилни и центрофуги. Това разкриха негови бивши подчинени пред "168 часа". Фактът е отбелязан и в неофициалния раздел на Държавен вестник. Няколко месеца по-рано той е уволнен от тогавашната централна служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) със заповед на МВР-шефа Богомил Бонев. Бившият кадър на Второ главно управление на ДС Петко Сертов веднага е привлечен от лидера на БСП Георги Първанов на работа като експорт в партията. Там Сертов работи до 2001 г. в един отдел със Сергей Станишев. Няколко месеца след назначението си той скача и в частния бизнес. На 28 юли 1998 г. влиза в управителния съвет на "Перално оборудване" - АД в Свиленград. Заводът произвежда перални и центрофуги за промишлени нужди.
"Познавахме се отдавна с Петко Сертов, доста години преди да дойде в завода - спомня си управителят на предприятието Руско Русев. - Като го уволниха от МВР, попадна

при нас с препоръки

 Бъдещият шеф на ДАНС не се задържа дълго в бизнеса с машини за пране. Кариерата на Сертов в бранша приключва за година и половина - през януари 2000 г.
"Производството на центрофуги, перални и сушилни е специфична дейност и изисква инженерни познания в тази област - обяснява Русев. - Петко Сертов нямаше такава квалификация и беше освободен от съвета на директорите." Въпреки гафа в Свиленград Сертов остава в частния бизнес. През 2003 г. той става едноличен собственик на "Деком Трейд". Фирмата е с капитал 5000 лв. и разностранна дейност - комисонерство, туризъм, консултантски услуги, търговия

с алкохол и цигари

митническо агентство. Няколко години по-рано фирма със сходно име и предмет на дейност "ТТА Декоме" - ЕООД регистрира и съпругата му Емилия Сертова. Фирмата предлага куп услуги, включително и продажба на самолетни билети. В бранша не е популярна, твърдят пред "168 часа" туроператори.
Кариерата на Сертов като частен бизнесмен приключва през 2006 г. Тогава той е назначен за съветник на премиера Сергей Станишев и прехвърля фирмата си на своята съпруга. Дружеството е преименувано в "Деком - Център за анализи и прогнози", сочи справка в информационния регистър ДАКСИ.

 


Таен шеф на Емин

Петко Сертов и простреляният смъртоносно началник на кабинета на Ахмед Доган - Ахмед Емин, са били в една и съща масонска ложа. Това обявиха преди време свободни зидари пред "168 часа". Шефът на българското ФБР става зидар през 2000 г. Емин постъпва в същата ложа две години по-късно. Самият Сертов е сред масоните с висши степени. За разлика от него Емин е бил само пасивен член. Това означава, че той никога не е участвал в организационния живот на ложата. Просто е приемал и се е съобразявал с решенията й. Сертов напротив - той пряко е участвал в ръководството на организацията. Според информационния регистър ДАКСИ името на Петко Сертов фигурира официално в управлението на Сдружение ложа "Братство и чест". Според източници на "168 часа" ложата на Сертов е под шапката на "Върховен съвет на 33-та и последна степен на стария и приет шотландски ритуал на свободното зидарство в Република България".
За Емин се знае, че е бил в началото на развитието си като свободен зидар. Бил труднозабележим и още не бил минал встъпителните три степени. Според запознати приживе Ахмед Емин е бил привлечен в ложа, която е под шапката на "Върховния съвет на 33-та степен". В нея членувал и шефът на Мултигруп Илия Павлов. Твърди се, че Павлов и Емин били близки. По препоръка на човек от обкръжението на Илия Павлов приближеният на Доган станал масон. Според запознати "зидари" били и поне половината от сегашните ДПС депутати.

 


Защо?

Странно защо премиерът Борисов назначи бившия шеф на ДАНС Петко Сертов за заместник-началник на новата служба за сигурност БОРКОР (Борба с корупцията). Освен че е ръководил агенцията по времето, когато там се е вихрил заклетият враг на властта Октопода Алексей Петров, Сертов е бил и щатен сътрудник на ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ (Второ главно), с която както се разбра наскоро, правителството не иска да има нищо общо.
Случайно или не, само седмица преди назначението бе запалена вилата на Сертов в Копривщица, като стана ясно, че огънят най-вероятно е тръгнал от две страни, което говори за умисъл.
Като приветства желанието на кабинета най-после да ни избави от омразното ДС, "168 часа" недоумява защо бивш неин офицер е поставен на толкова ключова позиция.

БРАТЯ: Ахмед Емин (вдясно) е бил подчинен на Сертов в масонската ложа.
БРАТЯ: Ахмед Емин (вдясно) е бил подчинен на Сертов в масонската ложа.