Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лейла Трабелси
Лейла Трабелси

"Тя е убийца. Първата дама няма да седне в самолета". Това са думи на пилота Мохамед бен Килани, който на 14 януари отказа да приеме в самолета си, извършващ редовен полет между Тунис и Лион, съпругата на експрезидента на Тунис Зейд ал Абидин бен Али, твърди в."Република".
Името му ще се споменява в учебниците по история, макар че не е политически лидер и никога не е участвал в протестите срещу тиранина. Самият той не смята, че има някъкъв принос за въстанието в Тунис, което свали 23 години управлявалия президент. Но във Фейсбук и не само там Мохамед бен Килани е наричен "герой". Той отказва да приеме на борда Лейла Трабелси, съпруга на Бен Али и еще четирима пътници - двамата и братя и жените им. 37-годишният

командир на полет 750

в Тунезийските аеролинии проявява гражданска смелост и казва: "Не, това е оскърбление за майките на убитите момчета, за всички онези, които са били подложени на унижение и насилие и аз просто не мога да го направя".
"Реших те да не сядат в моя самолет - разказва днес Бен Килани. И допълва: - В отговорностите на гражданските летци не влиза да превозват банди престъпници. Добре помня сълзите на майките на момчетата, които бяха убити. Информирах екипажа на командно-диспечерския пункт за решението си да откажа". Пътниците започват да аплодират, когато научават.
Час след отказа на пилота военните затварят въздушното пространство над страната за всички самолети, с изключение на този, който излита с Бен Али и роднините му към Саудитска Арабия. Малко след геройската постъпка на летеца медии започват да пишат, че бившият президент на Тунис и съпругата му са

откраднали 1,5 тона злато

от трезора на Националната банка, преди да напуснат страната. Според френските служби в началото на деня Лейла Трабелси отива при директора на Националната банка на Тунис да вземе златото. Гуверньорът и отказва, но по-късно отстъпва след обаждане от Бен Али. Лейла Трабелси прибира златните кюлчета и успява да отлети със самолет за Дубай, а оттам за Саудитска Арабия. "По всяка вероятност съпругата на Бен Али е заминала със златото", казва висш френски представител и допълва: "1,5 тона злато струват 45 млн.евро".