Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОТИВНИЦИ: Бербатов (вдясно) и Тевес (вляво) бяха заедно с "Манчестър" през сезон 2008-2009, но сега водят люта битка за голмайстор номер 1 в Англия.
ПРОТИВНИЦИ: Бербатов (вдясно) и Тевес (вляво) бяха заедно с "Манчестър" през сезон 2008-2009, но сега водят люта битка за голмайстор номер 1 в Англия.

 

БИВШИЯТ футболист на "Манчестър Юнайтед" Карлос Тевес иска да отмъсти на "червените дяволи". В събота той ще изведе настоящия си клуб "Манчестър Сити" при гостуването на "Олд Трафорд".

"Ще ги накарам да съжаляват, че ме продадоха - закани се за пореден път аржентинският голмайстор. - В моята ситуация имам допълнителен стимул, за да накажа бившите ми приятели от защитата на "Юнайтед". Все още не сме отпаднали от битката за титлата. Проблемът е, че губим ценни точки срещу отбори от ранга на "Астън Вила" и "Бирмингам". Знам от собствен опит как се става шампион. Когато носих фланелката на "Манчестър Юнайтед", печелехме подобни срещи. Сега загубихме цели пет точки в два двубоя. Ще се опитаме да ги върнем срещу лидерите в класирането" - нахъсва се аржентинецът.

"Червените дяволи" ще имат изключително тежко изпитание. Те се намират в психологически шок след първата загуба за сезона. Димитър Бербатов и компания загубиха от опашкарите във Висшата лига "Уулвърхемптън" с 1:2.
"Спряхме да играем през второто полувреме - анализира поражението мениджърът на "Манчестър Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън. - Загубата на Рио Фърдинанд също ни се отрази. Имахме шанс да увеличим преднината си. Сега ще става все по-трудно, защото предстои много тежка програма в следващите мачове. Идват и изпитанията в Шампионската лига."

Наставникът на "червените дяволи" ще има сериозни проблеми с Карлос Тевес. Южноамериканецът познава отлично защитата на лидерите в класирането, след като прекара два сезона на "Олд Трафорд". Той беше продаден след пристигането на Димитър Бербатов в тима. Двамата с българина са в ожесточена битка от началото на сезона. Бербо води в листата на голмайсторите във Висшата лига с 19 попадения. Тевес има едно по-малко, след като записа хеттрик в последния мач на "Сити" срещу "Уест Бромич Албиън" при успеха с 3:0.
"Раздавам се във всеки мач и се забавлявам на терена - демонстрира задоволство от своята форма аржентинецът. - В момента се борим много ожесточено за място в четворката, което ще ни позволи да играем в Шампионската лига. Още не сме се отказали окончателно от титлата. Шансовете ни са малки. Ако победим "Манчестър Юнайтед", се връщаме в голямата игра."
В момента "Манчестър Сити" е на пет точки от лидера в класирането. "Небесносините" имат и мач по-малко.

"Погледнете какво става след всеки кръг от Висшата лига - обърна внимание мениджърът на "Манчестър Сити" Роберто Манчини. - "Юнайтед" загубиха от последните, а "Арсенал" инкасираха 4 гола за 20 минути. Кой би повярвал на подобен развой през миналата седмица? Титлата ще се реши в мачовете между лидерите."
"Червените дяволи" ще трябва да мобилизират всичките си сили, за да запазят преднината от втория "Арсенал", която в момента е четири точки. След двубоя с "небесносините" футболистите на Алекс Фъргюсън ги очакват тежки дербита. След двубоя за Купата на Англия срещу аутсайдера "Кроули Таун" на 19 февруари Димитър Бербатов и неговите съотборници ще гостуват в четири последователни мача. Първо е визитата във Франция на "Олимпик" (Марсилия) за Шампионската лига. Следват двубои с "Уиган", дербито на Северна Англия с "Ливърпул" и сблъсъкът с шампиона "Челси". В програмата до края на шампионата "Манчестър" имат още две тежки изпитания - гостуване на "Арсенал" и домакинство на "Челси".


Първият мач между двата тима е през 1881 г. Тогава "Манчестър Сити" (тогава се е казвал "Уест Гортън) е домакин на "Юнайтед" ("Нютон Хийт" по това време). Срещата завършва 3:0 за гостите.


Гигс с най-много участия
Райън Гигс е футболистът с най-много участия в дербито на Манчестър. 37-годишният уелсец е излизал 33 пъти с фланелката на "червените дяволи". В момента феноменалното крило играе 21-вия си сезон на "Олд Трафорд". Талантът държи рекорда за най-много мачове с екипа на клуба - 604 двубоя, в които е отбелязал 101 гола. Той е най-декорираният играч в историята на Висшата лига със своите 11 титли.
С най-много попадения в дербито на Манчестър са двама играчи на "небесносините" - Джо Хейс и Франсис Ли. Те имат по 10 гола.

Ърнест Мангнъл води и двата тима
Ърнест Мангнъл е единственият човек, който е бил мениджър и на двата клуба. Той води "Манчестър Юнайтед" при първите титли на клуба между 1903 и 1912 г. През този период вдига и Купата на Англия. Старши треньорът поема "Манчестър Сити" през септември 1912 г. Последният му двубой начело на "червените дяволи" е градското дерби. В тази среща неговите нови работодатели, с които той е подписал договор, печелят с 1:0.
Мангнъл ще се запомни и с факта, че при неговото управление "Юнайтед" се местят на настоящия си стадион "Олд Трафорд" през 1910 г., а "небесносините" - на своето съоръжение "Мейн Роуд" през 1923 г.

Мат Бъзби в историята
Мат Бъзби влиза в историята на двата клуба по различен начин. Той изиграва над 200 двубоя като футболист с екипа на "небесносините" между 1928 и 1936 г. През този период печели Купата на Англия. Веднага след Втората световна война той поема "Манчестър Юнайтед". Променя тотално клуба. Под негово ръководство "червените дяволи" се превръщат в доминантна сила. Тимът печели Купата на европейските шампиони, пет пъти първенството и два пъти Купата на Англия. Остава в клуба цели 24 години.