Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОЧИВКА: Краси Анев си е отдъхвал у дома едва седем дни в последните пет месеца.
ПОЧИВКА: Краси Анев си е отдъхвал у дома едва седем дни в последните пет месеца.

 

 "На 16-годишна възраст откриха малко отклонение в сърдечната ми дейност. Правеха изследвания в медицинския център на "Диабанад" преди влизането ми в националния отбор. Докторите искаха да ме спрат от спорта. Казваха, че може да стане сериозно. Доц. Тодор Балабански помогна страшно много. Използва разни машинарии, за да оправи проблема. Спаси ми кариера. Много съм му благодарен", помни най-тежкия момент в живота си новата българска звезда в биатлона Красимир Анев.

23-годишният талант вече е част от световния елит. Анев прави страхотен сезон, а преди броени дни се завърна с три медала от зимната универсиада в Ерзурум (Тур). Самоковецът спечели две сребърни отличния в масовия старт на 15 км и индивидуалното състезание на 20 км. Към тях прибави и бронз от смесената щафета.
"Не съм доволен от резултатите, защото можеше още по-добре - признава Краси Анев след поредната си тренировка в Банско - Чувствах се в страхотна спортна форма. За масовия старт вече се бях поуморил. Направихме 5 състезания за осем дни на голяма надморска височина. Конкуренцията беше сериозна. Словенците бяха с най-добрите си биатлоности. Украйна и Беларус също бяха с елита. Имах болки в черния дроб. Сега ще си правя изследвания."

Натоварванията

за българския биатлонист са убийствени. Веднага след универсиадата той се качва на Банско, където от четвъртък до събота (10-12 февруари) ще се проведе Европейска купа. Преди битките по снежните писти Анев не спира с тренировките. Настанен е в хижата на горското стопанство на Шилигарника заедно със съотборника си Владимир Илиев.
"В националния отбор направихме сметка, че за последните пет месеца сме си били само 7 дни у дома - отброява Анев. - Очаквам добри резултати от Европейската купа в Банско, защото това е любимата ми писта. Имам много приятели в града, а точно тук преди четири години станах европейски шампион за младежи. Ще има доста състезатели от елита, защото в момента Световната купа е в САЩ, а голяма част от топбиатлонистите предпочитат да не пътуват дотам."
Талантът е вторият българин от Самоков, който направи сериозно впечатление в зимните спортове през този сезон. Владимир Зографски също шокира света със световната си титла за юноши в

ски скоковете

"Запалих се по биатлона в четвърти клас - спомня си Красимир Анев. - Моят брат каза, че е много интересно. Хареса ми най-вече стрелбата. Треньорката Диана Галева дойде в училище, за да събира отбор. Започнах при нея. През 2004-та ме взеха при мъжете. Тогава бях на 17 г. Изкарах само едно лято подготовка. След това парите свършиха и се върнах при младежите. В един момент се обръщаше по-малко внимание на мъжкия тим. Жените от златното поколение си бяха заслужили привилегиите. Пътувал съм три пъти за състезания във Финландия с микробус. Това са три дни и три нощи каране. Когато треньорът се умори, ние поемаме волана. След това хората ни се чудят защо се класирахме след 60-о място. Дълго време си готвихме сами храната по лагери. До ден днешен си шием рекламите на екипите."
Финансовите проблеми на федерацията се отразяват върху резултатите на състезателите. Новата шефка на биатлона Екатерина Дафовска дава мило и драго, за да може националите да имат

най-добри условия

"Тя успя да договори през този сезон повече чифтове ски, което е изключително важно - споделя Анев. - Представихме се добре на универсиадата, което беше много важно за бюджета. Планът на нашия треньор е да имаме повече лагери в чужбина през следващия сезон. Сега караме само на Белмекен. Направихме три лагера преди началото на сезона, които ни отпуснаха на версия, защото нямаше пари."
Екипът, който обслужва нашите състезатели, е с пъти по-малък от конкуренцията.
"Щабът ни е малък, но всички си обичат работата - признава самоковецът - Винаги им благодарим за доброто представяне, защото без тях няма да направим нищо. Добре е да ни се отпусне поне още един човек. Норвежците например имат 8-10 ваксмайстори, нашите са само двама. Вакскабините им са цели камиони, в които има микроскопи. Четох наскоро едно изказване на германеца Кристоф Щефан. Той казва, че щом има българин пред него, значи трябва да направи нещо за формата си. Смятат ни за аматьори, но ще им натрием носовете."


12-и за Световната купа
Красимир Анев направи страхотен пробив в състезанията от Световната купа през този сезон. Финишира на престижното 12-о място в спринта на 10 км от надпреварата в Хохфилцен (Ав). Самоковецът става първият българин, който взе участие в масов старт. Само първите 30 в генералното класиране за Световната купа получават възможност да се пуснат. Това стана на кръга в Оберхоф (Гер), където завърши 29-и.
"До края на сезона ни предстои европейско първенство в Италия, за което заминаваме веднага след Европейската купа в Банско - споделя Красимир Анев. - Имаме и световно първенство. То ще бъде в началото на март. Домакин е руският център Ханти-Мансийски. Важно е и участието в Световната купа. Трябва да сме в Топ 15 на класирането по нации, за да имаме четирима представители в индивидуалните стартове. Сега сме с трима. През този сезон все се случваше, че или бягам силно, или стрелям силно. Очаквам поне веднъж и двете да се засекат, за да направя още по-добри класирания."

Никулчина учи млади надежди
Бронзовата медалистка от олимпийски игри в Солт Лейк сити през 2002 г. Ирина Никулчина е основната движеща сила на биатлона в родния си град Банско. Благодарение на нейните усилия над 50 деца се занимават с атрактивния спорт.
"Имаме трима треньори и очакваме големи резултати в бъдеще - споделя кметът на Банско Александър Краваров. - Талантите ни са национали във всички възрасти."
Градоначалникът следи изкъсо изявите на нашите таланти.
"Пишете, че ударих два шамара на Краси Анев - шегува се Краваров. - Обеща да се върне със златен медал, но вместо това донесе две сребърни отличия."

25 държави идват в Банско
160 състезатели от 25 държави ще пристигнат в Банско за Европейската купа по биатлон. Състезанието се открива на 11 февруари.
"Предвидили сме факелно шествие и кукерски карнавал за откриването - издава кметът на града Александър Краваров. - Пистата е отлично подготвена. Нямаме проблеми със снега. Нощем специалисти от федерацията обработват трасето."

Курортът събира елита през лятото
Банско има намерение да събере най-добрите биатлонисти на планетата през лятото. За целта беше направена чисто нова асфалтирана писта от 3,5 км, която отговаря на всички изисквания.
"Имаме амбиции да приемем и кръг от Световната купа - смята Александър Краваров. - Трасето и стрелбището са на ниво. Само трябва да построим сграда, която да обслужва минимум 35 вакскабини и пресцентър с 60 работни места."