Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

ТРИМА футболисти и трима функционери. Това представляваше българският национален отбор при официалното си заминаване от София за Анталия. Поводът - тотално безсмислената контрола срещу Естония в сряда вечер.
При традиционното изпращане на летището Борислав Михайлов беше най-търсената личност за интервюта. Нормално - щом ги няма топиграчите и старши-треньорът. Хитричко шефът на Българския футболен съюз не обърна голямо внимание на предстоящия мач. Вместо това разказа надълго и нашироко колко важна е неговата лична битка за влизане в Изпълкома на УЕФА. Как отново ще кандидатстваме за домакини на европейско първенство за младежи и какви препоръки е дал на спортния министър за строежа на химерния нов национален стадион.

Добре, че никой не попита Боби Михайлов какво очаква от епохалната контрола с Естония. На подобен въпрос надали някой може да отговори. Причините са много. Първата от тях е, че нормалните отбори правят тези приятелски мачове за сработване на отбора и изпитване на възможни схеми. Реално българският национален тим се събра в пълен състав в понеделник, два дни преди мача, което оставя време за тренировки само във вторник. Дори и Жозе Моуриньо не може да научи отбори като "Реал" (Мадрид) или "Интер" на нещо за ден. Но да не забравяме, че в случая става въпрос за БФС, където са такива факира, че на Моуриньо ще му падне шапката. Щом Боби е решил, че всичко ще се прави за 1 ден, значи ще е за 1 ден. Защо да се безпокоим за някакви са резултати?

Друг основен проблем е мотивацията и физическото състояние на играчите. Повечето от тях в момента се подготвят активно със своите клубове.

Разиграват определени схеми. Поемат от идеите на наставниците си. Виждат кои са им конкурентите за титулярното място. Намират се в различен етап на натрупване на физическа кондиция за пролетния сезон. Всичко това се прекъсва за четири дни. Два от които отиват за пътуване до и от комичния лагер на националния отбор. В третия се прави тренировка, четвъртият отива за разбор на двубоя и изиграването на "ключовия" мач с Естония. Наистина страхотна програма.
Дългогодишната липса на адекватно менажиране на националния отбор си проличава и в избора на подходящи съперници. Още по времето на Мъри Стоилов и Наско Сираков си личеше този проблем. България не беше ползотворен противник за силните отбори в Европа. Боби Михайлов призна, че е трудно да се намират съперници. Лотар Матеус поиска силни национални формации. Спомена имена като Бразилия, Аржентина и Германия. Немският треньор даде пример при престоя си начело на Унгария. Тогава е имал възможност да изпробва своя състав срещу най-добрите на планетата. Сега получи мач с Естония, който е доста далеч от Германия.

Балтийският тим има едва две победи в последните си 10 мача. Една от тях е над супераутсайдера Файорски Острови с 2:1. За сметка на това Естония загуби от Литва (0:2), Китай (0:3) и Катар (0:2). Към баланса може да прибавим и хиксовете с Латвия, Узбекистан и Лихтенщайн. Съставът пък може би е избран точно за това - да бием лесно и после да се хвалим колко сме добри. Което е доста далеч от истината.

Ако картинката не се оформя добре, нека видим как останалите ни съперници в нашата квалификационна група за Евро 2012 се подготвят за следващите си изпитания. Уелс игра приятелски мач със Северна Ирландия. Целта е типична британска битка, защото "драконите" приемат Англия на 26 март. Фабио Капело заложи на гостуване срещу коравия тим на Дания с оглед предстоящата визита в Кардиф. Съперниците на България на същата дата - Швейцария, избраха лесно гостуване на Малта. Интересно дали са приравнили потенциала на нашите национали с тези на островната държава.
Лидерът в квалификационната ни група - Черна гора, се спря на най-доброто решение. Отборът почива на 26 март и ще играе следващия си мач чак през юни. Затова Мирко Вучинич и компания ще си останат по клубовете и няма да се разкарват хиляди километри за мач в Анталия, например.

Кой реално има полза от контрола в турския курорт? Естествено, че курортистите. В случая ръководството на Българския футболен съюз - Боби Михайлов и неговите вицепрезиденти - Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев. Чудно те каква работа имат в Анталия? Безсмислената контрола я даваха по телевизията. С Матеус могат да говорят и в София. Или може би са отишли да обещаят премии за класиране на Евро 2012, след като шансовете ни почти се изпариха.
Най-логичната причина за воаяжа е и най-простичката. Просто да пийнат някоя вечер на плажа, а на сутринта да боднат една супичка за изтрезняване. Той още Бай Ганьо си го е казал при гостуването на Иречек: "Това какво е, супа ли е? А, аз обичам супа. Чорбата е турско ядене. И ний сега повече супа ядем." Какво да се прави. И ние станахме европейци.



4 загуби в проверки
ЧЕТИРИ загуби в последните 12 месеца регистрира българският национален отбор в контролни срещи. Тимът ни отстъпи при гостуванията на Полша (0:2), Белгия (1:2) и Русия (0:1), както и при домакинството на Сърбия (0:1). Националите завършиха наравно при визитата на Южна Африка (1:1). Единственият успех беше срещу "Б" формацията на Саудитска Арабия (2:0) в мач, който странно защо беше игран в Истанбул. През този период изиграхме и три квалификации - две загуби от Англия (0:4) и "Черна гора" (0:1) и успех над Уелс (1:0)
За това време единственият печеливш беше Ивелин Попов. 23-годишният нападател отбеляза три гола и стана най-младият капитан в историята на националния ни отбор.

Сефте за екипите
НАЦИОНАЛИТЕ направиха сефте на новата екипировка, с която ще се облича националния отбор. Договорът за доставка на фланелки и шорти с германския концерн "Пума" изтече в края на миналата година. Престижната компания не пожела да поднови контракта заради слабите резултати на представителния тим.
Експресно ръководството на БФС влезе в преговори с "Каппа". България стана втората държава на планетата, чийто национален отбор ще бъде обличан от италианската компания. Другият представителен тим е Ямайка.