Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОТКАЗ: Денис Шишев (вляво) и Николай Върбицалиев бяха номинирани за Академията на ФИА, но без обяснения отпаднаха от списъка.
ОТКАЗ: Денис Шишев (вляво) и Николай Върбицалиев бяха номинирани за Академията на ФИА, но без обяснения отпаднаха от списъка.
НИТО ЕДНА от двете български кандидатури за място в Академията на ФИА не е била утвърдена. За двете места бяха номинирани габровецът Денис Шишев и софиянецът Николай Върбицалиев.

ФИА създаде академия за млади таланти, финансирайки участието на по двама пилоти от всяка европейска страна в дисциплините рали и писта. Двамата български младежи са били представени за втората дисциплина. Всяка национална федерация е трябвало да посочи по две имена в конкурса по документи.

Продължение

В продължение на три години такава специализация за млади таланти имаха в "Пирели", но тя бе насочена единствено към ралитата.

"Нещата очевидно са били предрешени - каза човек от БФАС, който е добре запознат с въпроса. - Получихме отказ, като нито за един от двамата ни пилоти не се посочват причини."

За разлика от ралитата, в които българите са добре познати и имат постижения, за  ФИА пистовият спорт у нас не съществува, независимо от качествата на младите състезатели. Само Шишев и Върбицалиев са отговаряли на условията да не са навършили 25 г. преди 31 декември 2011 г.

Непознати в пистовия спорт

Проблемът е, че в същото време рали пилотите у нас, които имат качества и постижения, са по-възрастни. През 2010 г. варненецът Тодор Славов завърши на третото място в световния шампионат за млади пилоти. Това е най-доброто постижение на наш състезател в световното първенство. Но Славов също не се вмества в критериите.

В същото време Денис Шишев направи през есента два последователни теста с най-силния италиански отбор във Формула 3. До края на януари от "Прима" държаха свободен единия от воланите си. Италианците се надяваха, че 20-годишният талант от Габрово ще успее да събере бюджет, който да му позволи да стартира в италианското първенство. В тестовете Шишев е показал качества, които накарали шефовете от "Прима" да искат Денис за свой пилот.