Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветелина Костадинова
Цветелина Костадинова

БИВША служителка от Държавната комисия по хазарта е разследвана за "съзнателно ползване на неистински официални документи", свързани с образованието й. Районната прокуратура във Велико Търново проверява Цветелина Костадинова по сигнал за неистинска академична справка от 2005 т., обясниха оттам пред "168 часа". Документът е бил представен на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Той е необходим за признаване на част от изпити, положени в Технически университет - Габрово. Въз основа на тази справка Цветелина Костадинова се е прехвърлила за студентка в специалност "Стопанско управление" на ВУЗ-а във Велико Търново.
В момента обект на проверка е именно въпросната справка. През есента на м.г. Константинова е уволнена от комисията по хазарта за дисциплинарни нарушения. В момента Костадинова обжалва пред административния съд.
Пикантното в историята е, че очарователната млада дама е дъщеря от първия брак на бившия царски депутат Тошо Пейков и живее на съпружески начала с депутата от левицата Спас Панчев.
Инспекторатът на Министерството на финансите (МФ)

образува преписка след получен сигнал

 В него се твърди, че Цветелина Костадинова, служител в Държавната комисия по хазарта, е представила на ръководството на комисията съмнителна диплома за завършено висше образование от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Проверката показва, че служителката, която дава експертни становища за откази или издаването на лицензи за хазартна дейност, се записва за студентка в специалността "Индустриален мениджмънт" в ТУ - Габрово през 2002 г. По това време тя е назначена за специалист, за което не се изисква висше образование. След като представя диплома за бакалавър, е преназначена като старши експерт по Закона за държавния служител.
Инспекторатът на МФ установява, че Костадинова има заверени и положени изпити само за първи курс в ТУ-Габрово. Тя не записва зимния семестър на 2-ри курс и в периода 2003-2005 г. е с прекъснати студентски права. Със заповед на ректора е отстранена от ТУ-Габрово, се казва в отговор на МФ във връзка с поставени от в. "168 часа" въпроси.
Според проверката на инспектората образованието на Костадинова е съмнително, защото въпреки че има положени изпити само за първи курс и е с прекъснати права, тя успява да се прехвърли за студентка направо в трети курс. Това става въз основа на представена академична справка от ТУ-Габрово, в който Костадинова започва следването си. Учебният отдел на Великотърновския университет й признава 11 от изпитите, положени в ТУ-Габрово. След това със заповед на ректора на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" тя е записана в трети курс на специалността "Стопанско управление" за учебната 2005-2006 г. Костадинова се дипломира като бакалавър и

 става старши експерт


Проверката на Инспектората установява, че в представената във великотърновския ВУЗ академична справка на името на Цветелина Костадинова пишело, че тя е била първокурсничка през 2003 г. в съвършено друга специалност - "Публична администрация", във ТУ-Габрово. Според проверката оттам не бил издаван такъв документ. В деловодния регистър на университета срещу номера на съмнителната академична справка бил записан съвършено друг документ - служебна бележка на служител от университета, с която се удостоверяват трудовоправни отношения. Подписите на декана и ректора в академичната справка на Цветелина Костадинова не били автентични. Това е декларирано от декана на факултет "Стопански" в ТУ-Габрово, твърдят от МФ в официален отговор до "168 часа". Според проверката на инспектората на МФ служителката Костадинова е представила пред Великотърновския университет документ, за да се прехвърли като студентка в специалността "Стопанско управление". Резултатите от проверката на МФ са предоставени на прокуратурата.
"По случая е образувана проверка. Работи се много усилено. В най-скоро време се очаква проверката да бъде приключена. Тя се наблюдава и от инспектората на Висшия съдебен съвет", обясни прокурор Румяна Ирманова, говорител на прокуратурата във Велико Търново.
Разследващите са изискали от ректора на ВТУ

оригиналите на представените документи

 за прехвърлянето на Цветелина Костадинова от ТУ-Габрово във ВТУ още в средата август 2010 г. Проверката на прокуратурата по случая би трябвало да е приключила на 4 февруари, но това все още не е факт.
Освен академичната справка Цветелина Костадинова е ползвала служебна бележка, на която е придаден вид, че е издадена от Иван Мирославов, изпълнителен директор на Централна автогара-София, пише в документ на прокуратурата. Според източници на "168 часа" въз основа на този документ на Костадинова е разрешено да вземе две учебни години за една.
"Взех две години за една и в това няма никакво нарушение, защото се обучавах по индивидуален план. Бях принудена да завърша образованието си колкото е възможно по-бързо. Това беше важно за мен, защото живеех на квартира, издържах се сама, без никой да ми помага - обяснява Костадинова пред "168 часа". - Не съм виждала академичната справка. Не съм я издавала аз. Възможно е да била изпратена със служебна поща от филиала на габровския технически университет в Ловеч, където всъщност следвах в търновския. Не си спомням. Това са събития отпреди доста години. Не мога да нося отговорност за такъв документ. След това ме уволниха дисциплинарно с мотива, че съм закъснявала за работа, не съм се чекирала, когато влизам и излизам от комисията. От това правят извода, че не съм била на работа. Това не е така и може лесно да се докаже. През цялото време съм обработвала документи и това е отбелязано в регистрите. Водя дело за отмяна на дисциплинарното уволнение. Чакам решението на съда и вярвам в справедливостта на магистратите" - твърди Цветелина Костадинова. Според нея причините да стане "герой" в тази история са други - настъпила е сериозни интереси в хазарта.


Едно към едно

Цветелина Костадинова:
Наруших интереси в хазарта

ДВЕ години след като дипломата ми е била представена в комисията по хазарта, инспекторатът на Министерството на финансите започва проверка за автентичността й по сигнал.
Един от авторите на сигнала е мой бивш колега. Другият - съдружник на третия брат на Маргините. Той е отрекъл авторство за сигнала пред инспектората и в полицията, но е написал на кариран лист, че е съгласен с всичко, което пише в него. В инспектората не са си направили труда да видят, че месец по-рано съм подала информация за финансови злоупотреби на същия този човек до НАП и Икономическа полиция. Изготвих становище да бъде отказано вписването в лиценза на фирмата му на нови игрални автомати, защото ми бяха представени пет различни документа за едно и също съоръжение.
Следващият ми "грях" е, че написах становище за отказ за издаване на лиценз на фирма от Варненско. За да получиш такова разрешение, трябва да докажеш произход на парите, с които ще организираш тази дейност, както и собственост на помещението, в което тя ще се организира. Открих четири фалшиви нотариални акта за собственост на гигантски имоти във Варна, представени за лицензирането. За помещението, в което ще бъде игралната зала, също беше представен такъв нотариален акт. Въпреки моето експертно становище да не се издава лиценз и да се алармира прокуратурата, комисията по хазарта издаде на фирмата лиценз. В комисията по това време влизаха бившият й и.д. председател Димитър Терзиев, шефът на затворите Петър Василев, и до днес член на комисията, шефът на политическия кабинет на Румен Петков - Александър Петров, сега в ЦИК, Иван Еничаров от МФ - също още е член, Марияна Велкова - шефка на Агенцията за малки и средни предприятия. По това дело се смениха четирима прокурори. Давах едни и същи показания пред всеки от тях. Принудиха ме да дам показания и пред съдия, за да не мога да се откажа после от тях в евентуален процес, защото свидетелствах срещу свои началници. Вкараха ме между големи шамари, а после ме захвърлиха на вълците. Нито следствието, нито прокуратурата са се интересували дали съм жива, след като получиха показанията ми. Нямам защита от никъде, а става въпрос за хора с много власт и влияние в държавата.
Животът ми стана ад. Тогавашният ми началник Димитър Терзиев не ме уволни, защото щеше да признае, че казвам истината. Единственото, което можеха да направят, е да ме атакуват по друг начин. За тях аз съм виновна, че съм си свършила работата, а не те, че са нарушили закона.

Депутатът Спас Панчев:
Защитила е интересите на държавата

- Г-н Панчев, говори се, че сте помогнал за дипломата на приятелката си Цветелина. Вярно ли е?
- С нея се познавам от началото на 2008 г., тя се е дипломирала като бакалавър две години преди това. Така че няма как да съм й помогнал за дипломата, нито съм я назначавал в комисията по хазарта. Тя работи там много преди да се познаваме.
- Имате ли интереси в този бизнес?
- Нямам нищо общо с хазартния бизнес. Цветелина не е можела да взема решения в работата си, защото над нея има началници - директор на отдела, председател на комисията. Познавам я добре и мога да кажа, че тя беше много добросъвестен служител. Понякога се получава така, че ако някои хора получат отказ за нещо дребно, те започват да търсят човека враг, без да си дават сметка какво изисква законът. Ролята на добросъвестния служител е да защитава интересите на държавата и закона и аз я подкрепям сега в нейната битка, защото тя иска да изчисти петното от името си.

Спас Панчев
Спас Панчев