Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЛАВА: ОУ "Отец Паисий" в Силистра е едно от престижните училища в крайдунавския град.
СЛАВА: ОУ "Отец Паисий" в Силистра е едно от престижните училища в крайдунавския град.

В ЗОРАТА на прехода и началото на мутренските години на шосето, на метри преди табелата, указваща началото на град Силистра, е забита друга. Върху нея с едри букви пише "Добре дошли в нашия град! Градът на СИК". Днес упътващия знак вече го няма. Но местните пазят спомена от зараждането на силовите групировки. Съдбите на много от съвременните герои се преплитат и тръгват не само от един град, но и от едно училище.
В ОУ "Отец Паисий" първите си уроци като съученици получават смятаният за един от основателите на СИК Младен Михалев-Маджо и бизнесменът Михаил Михов, по известен като Мишо Бирата. Оттук тръгват и Пепи Амигоса, както и още няколко емблематични фигури в СИК. Маджо обединява именно съратниците си от детинство в началното училище до 8-и клас и създава силна структура на групировката в града, убедени са местните.
"Младен винаги е бил привързан към града и запази отношенията с много от съучениците и приятелите си в махалата. После, когато имаше нужда от верни момчета около себе си, се обърна към тях. Пепи Амигоса е с няколко години по-малък от него. Той е 69-и набор, а Маджо 64-ти, не бяха в един випуск в "Отец Паисий", но са съседи в кооперацията, в която и до днес живеят родителите на Маджо. Така останаха приятели", разказа пред "168 часа" съученик на митичния бос на СИК от съседен клас в ОУ "Отец Паисий".
Пътят на Младен Михалев тръгва от малкото крайдунавско селце Ястребец, което днес има само един жител. Родителите му Михна и Йордан го записват като първолак в селското училище. Но през 1972 г., решават да се преместят да живеят в Силистра. По това време Младен е ученик във втори клас и го записват в основното училище "Отец Паисий". Там среща Михаил Михов. Двамата са в един випуск, но съседни паралелки.
"Младен и Мишо са съученици, но нямат нищо общо в бизнеса. Познават се и въпреки това всеки е поел бизнеса си в различна посока", категорични са познатите им от детинство. В града повечето хора са наясно с биографията на Мишо Бирата, но никой не говори за Младен Михалев-Маджо. Учителките и директорките трудно разкриват детайли от детските години на

 босовете на СИК


"Наскоро разбрахме, че г-н Михов е наш възпитаник. Младен Михалев също е бил в училището. Двамата са се засекли от втори до седми клас при нас. След това Михов преминава в друго училище. В момента подготвяме тържество по случай 150 години от създаването на училището и ще поканим много наши бивши възпитаници. При нас са били стотици деца, които след това са се реализирали успешно в живота. Не сме мутренско училище и държим да уточним тези неща. Фактът, че при нас съученици са били известни лица от страниците на вестниците, е по-скоро стечение на обстоятелствата", разказва пом.-директорката Снежанка Желязкова.
Самият Михов отрича всякакви бизнес връзки с бившите си съученици. Според Мишо Бирата е абсурдно да се прави връзка между него и местни бизнесмени, които през годините са се опитвали да се влеят в групировките.
Според бивша учителка по български език, която е преподавала и на двамата известни бизнесмени в ОУ "Отец Паисий" Михаил Михов е бил отличник, но Маджо наблягал още

като малък на физкултурата


"Учила съм и двамата, и още момчета, за които после съм чела по вестниците. Определено мога да кажа, че Михов беше сериозно момче. Той се учеше, имаше добри оценки. Не мисля, че са били чак близки приятели с Младен. Той си имаше други приятелчета - Христо и Добри, които по-късно знам, че работеха за него", разказва преподавателката.
Съучениците на Младен Михалев-Маджо си спомнят тарторските му умения още от дете. Бързо се сприятелявал с децата и се превръщал в лидер на групата. Не е бил буен и рядко влизал в конфликти. Започнал е тренировките по борба в местен клуб от четвърти клас и според треньорите се справял блестящо. Затова често се налагало да отсъства от училище. Михаил Михов бил другата крайност - винаги прилежен и с домашни в клас.

 

ОТЛИЧНИК: Михаил Михов залягал над уроците.
ОТЛИЧНИК: Михаил Михов залягал над уроците.
ВЕРЕН: Младен Михалев - Маджо и до днес е близък с приятелите си от детинство.
ВЕРЕН: Младен Михалев - Маджо и до днес е близък с приятелите си от детинство.
ОТ МАЛКИ: Пепи Амигоса е съсед на Младен Михалев в Силистра.
ОТ МАЛКИ: Пепи Амигоса е съсед на Младен Михалев в Силистра.
ЗАКРИЛА: Майката на Маджо Михна чака с нетърпение да види сина си.
ЗАКРИЛА: Майката на Маджо Михна чака с нетърпение да види сина си.