Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма такова животно като “градска десница”

Ако бях сред електоралните единици на “Демократична България” в София, щях да се плесна с длан по челото и да възкликна:

“Ние сме идиоти! На втория тур избрахме с мажоритарен вот 8 от общо 24 районни кметове в София. Ако и парламентарните избори бяха също мажоритарни в 2 тура, колко от 42-те софийски мандата бихме могли да спечелим? Поне 15 само от София! А такива като нас има и в Пловдив, Варна, Бургас…”

Тогава защо сините политици и техните експерти бягат от мажоритарния вот като дявол от тамян? Те са готови кости да положат за партийните листи. Готови са да умрат на барикадата. И докато ги слушате, вечно ще подсмърчате на паветата покрай парламента и “Дондуков” 1 и 2.

Ако бях от ДБ, бих се запитал – щом сме такива непримирими антикомунисти, защо подкрепихме Мая Манолова на втория тур? Къде ни отидоха принципите?

Аз, разбира се, нямам нищо против ДБ, но ми се иска да помогна. Просто ме е жал, че

този висококачествен електорат не е представен във властта

На тези избори ясно се очерта, че той живее в най-просветените райони около жълтите павета - Триадица, Оборище, Средец, Лозенец и така нататък. Там е класическата София. Там е политическото сърце на България. Там се правят протестите и там се клатят правителствата. И точно там народът не успява да излъчи своите автентични депутати.

Оказва се, че колкото по-интелигентен и образован е един електорат, толкова е по-заблуден. В по-безпросветните райони народът е прост и не се увлича по политическите абстракции, води се от своите си земни интереси и инстинкти. И точно затова той е вътре в себе си, не се терзае и лута с идентичността.

В градския център обаче населението се опитва да мисли себе си откъм извън себе си, да се превърне в нещо друго, чийто образец не е тук, а на хиляди километри в западна посока. То се вижда не каквото е, а каквото трябва да бъде. То е като тийнейджърка, мечтае да си оперира носа, за да заприлича на Анджелина Джоли.

Просветеният кореняк софиянец мисли себе си със западни понятия като “средна класа”, “гражданско общество” и други абстракции, които нито могат да се видят, нито да се пипнат. Той се опитва

да се осинови в някое западно “политическо семейство”

и да си пришие неговата родова биография, подобно на Евгени Минчев, който вече е лорд. И затова все облича едни чужди дрехи и те все не му стават (нямам предвид г-н Минчев, а десния електорат).

То си личи и по имената, с които сега ги наричаха техните модни шивачи. Те са ту градска десница (за разлика от селската), ту демократична десница (за разлика от недемократичната), ту автентична десница, ту “социаллиберална общност”, която не би трябвало да е десница. Къде обаче отиде консерватизмът? И къде изчезна Хартата на християнконсервативните ценности? Едни и същи политици, едни и същи експерти и един и същ електорат мигат в поне 10 различни точки на така нареченото “политическо пространство”, което все повече се очертава като царството на зеления хайвер. Умни сте, красиви сте, много сте, защо не сте във властта?

В началото на 90-те най-голямата партия в СДС бяха социалдемократите на Дертлиев. Тогава сините бяха леви. В средата на 90-те СДС се оказа дясна консервативна партия, защото се сгуши под крилото на германския съюз ХДС/ХСС чрез фондациите “Аденауер” и “Ханс Зайдел”. Но като видяха, че сините не стават за консерватори, тези немски фондации заложиха на ГЕРБ, който възникна от третия ешелон на БСП. И правилно, защото истинските консерватори в България са бившите комунисти. Дългото стоене във властта те прави десен.

Днес пастирите на синия електорат са предимно грантоедните групи

покрай “Отворено общество”. А както би трябвало да знаем, Сорос го играе левичар. Той спонсорира най-различните постмодерни неомарскистки църкви от рода на екстремния феминизъм, джендъризма, мултикултурализма, интернационализма и антипатриотизма. Маркс е бил истински пророк, когато казал - аз не съм марксист!

Ако бях от този електорат, щях да попитам своите “експерти” – щом сте соросоиди, защо се правите на десни? Ако сте десни, защо сте соросоиди?

Цялата тази мъгла се разсейва толкова лесно! Един мажоритарен вот в 2 тура и веднага разбирате къде точно е хвърлен пъпът на вашата електорална кръвна група. Местните избори показаха, че това ви трябва.

В началото на прехода живеехте в бъдещето – мислехте какви ще станете, когато комунистите си отидат и настъпи истинската демокрация. Тогава се качихте в едни социални асансьори и натиснахте най-горните бутони.

Сега обаче социалните асансьори спряха

И едни се оказаха на десетия етаж, други са на партера и няма да мръднат от там. Едни си реституираха имотите, станаха рентиери и естествено се присъединиха към ГЕРБ заедно с изтърбушената марка СДС. Там са и тези с награбените имоти, както и малката прослойка от честни и успешни частници. Там е дясното.

Повечето постседесари взеха да разбират, че до пенсията ще разчитат само на заплатата. Сега е време да осъзнаят, че не са никаква “градска десница”. Те са наемен труд, пролетариат и дори прекариат, защото се оказват прекарани.

Няма такова животно като “градска десница”

Ню Йорк е ляв, Лондон е ляв, Париж също е ляв и затова слага жълти жилетки. В градовете живеят предимно хора на наемния труд. Затова и в София на втория тур много от кореняците подкрепиха Мая Манолова. Смятате, че сте наказали ГЕРБ от дясно? Но той може да бъде наказан само от ляво, защото по-дясно от ГЕРБ няма засега.

Мажоритарният вот е вашата врата към властта. Защо тогава вашите сини експерти до един са против? Много просто – защото си получават грантовете и опорките от западните псевдограждански организации. Но ако искаме да сме като англичаните, французите, американците, не трябва да слушаме какво те ни препоръчват, а да гледаме какво те правят.