Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Заловиха "златната мина" на ИДИЛ

/ Турските спецслужби разчитат, че хванатата сестра на убития Багдади - Расмия Ауад, ще издаде плановете на групировката

/ Разследващите са убедени, че знае поне за няколко предстоящи атентата

Турските спецчасти заловиха "златната мина" на ИДИЛ - 65-годишната сестра на Абу Бакр ал Багдади Расмия Ауад. Тя бе заловена на 4 ноември в Северозападна Сирия при акция на турски военни. Жената бе задържана във фургон край град Азаз, където живяла дълго заедно със своя съпруг, снаха си и пет деца.

Според в. "Ню Йорк Таймс" Ал Багдади имал петима братя и няколко сестри, но не е ясно дали всички те са още живи. Затова турските власти определят залавянето на Расмия като истински удар срещу "Ислямска държава". Наричат жената "златната мина", но тя е и ахилесовата пета на престъпната групировка. От момента на задържането й досега разпитите с нея не спират. Разговори се провеждат и с останалите й близки.

Големият въпрос е дали сестрата на бившия

терорист

номер едно

ще разкаже всичко, което знае за организацията. Разследващи разчитат тя да издаде и ценна вътрешна информация за плановете на ИДИЛ.

Разследващите смятат, че жената знае за поне няколко атентата, които ислямистите планирали в най-близко време. Военни подозират, че самата Расмия е свързана с екстремистката група и може да им помогне за разбиването на организацията, като ги насочи към по-слабите точки. Предимно лагери, с чиято съпротива антитерористите лесно ще се справят.

"Тя може да знае за мрежи от хора, на които Багдади се е доверявал и с които е водел постоянна кореспонденция - обясни пред Би Би Си експертът по борба с тероризма в института "Хъдсън" Майк Преджънт. - Най-вероятно тези мрежи са в Ирак и лично на нея са й помагали за собствените й пътувания със семейството й. Задържаната сестра на Багдади може да каже и кой е помагал бившият лидер да се придвижва безопасно толкова време, избягвайки прекия сблъсък с властите, които го издирваха години наред."

Специалисти са сигурни, че жената може да даде ключова информация за организацията, тъй като самият Багдади разчитал изключително много на семейството си и неведнъж се допитвал до фамилията си за различни ходове от страна на ИДИЛ.

Животът на Расмия обаче е изцяло анонимен. За съществуването на жената стана ясно, след като тя беше задържана. Не се знае дали Ауад изобщо е поддържала постоянен контакт с брат си Абу и къде е живяла през цялото това време. По сведение на разследващи тя е общувала с изключително тесен кръг хора и поради тази причина събраната от властите информация за нея до момента е оскъдна.

Сега жената, както и останалите задържани се намират в центрове за репатриране, а съдбата им остава неясна.

Властите се надяват да получат от Расмия информация и за

новия лидер

на "Ислямска държава"

- Аби Ибрахим ал Хашими ал-Кураши, който беше обявен от джихадистката групировка малко след смъртта на Багдади.

Изследователи на ДАЕШ твърдят, че името на новия шеф е неизвестно за тях, но това най-вероятно е мъж на име Хадж Абдула, когото и Държавният департамент на САЩ определи като възможен наследник на Багдади.

Специалисти са сигурни, че той е бил високопоставена фигура в йерархията на групировката, а неговото назначаване начело на "Ислямска държава" е обсъждано от терористите неведнъж. Той е бил основният заместник, който трябвало да поеме лидерската позиция, ако нещо се случи с Багдади.

Според информация, разпространена от

пропагандната

агенция на ИДИЛ

- "Амак", и медийната й мрежа "Ал Фуркан", Аби Ибрахим бил потомък на племето, към което е принадлежал пророкът Мохамед. Освен това новият "халиф" бил избран от управителния съвет на групировката заради това, че бил силно религиозен и "отдаден на каузата боец".

"Не се радвай, Америка - се посочва още в седемминутния аудиозапис, направен от организацията. - Дойде този, който ще те накара да забравиш старите ужаси, но вкусът на досегашните горчиви чаши ще ти се стори сладък. "Ислямска държава" продължава да действа както в Близкия изток, така и извън него. Призоваваме нашите привърженици да продължат започнатото от бившия ни лидер Абу Бакр ал Багдади и да не се отказват от нашата идея."

Светът познава добре историята и битието на главатаря на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

През коя година той оглави терористичната организация, четете в печатното издание на "168 часа".