Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как умният капитал ще спечели трилиони
от Апокалипсиса В цял свят текат протести срещу замърсяването.

Излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата още повече ще истеризира ситуацията, за да ни надуят сметката на max

Едва ли ще повярвате, но от благородния стремеж на човечеството да спаси климата на Синята планета ще се възползват не просто хора с много пари, а със страшно много пари.

Става дума за колосални финансови потоци от десетки трилиони евро и всички щяхме да си тънем в неведение ако не бе проф. Джулието Киеза, който ядосано удари по масата и извика на бизнесакулите: Спрете се, бе! Пред италианския вестник "Стампа" той обяви, че е в ход план цялата глобална икономика да бъде рефинансирана, за да стане "зелена".

"Това се вижда с просто око - отбелязва ученият. - Има ясни доказателства. Едно от тях (но само едно от многото) е целевата група за стартиране на зелената икономика... Финансовите институции са съгласни с проекта, в който ще инвестират 118 трилиона долара."

Идеята, разбира се, е похвална - старите замърсяващи мощности и технологии да бъдат заменени с нови - екологично чисти. Големият въпрос е

кой ще плати

солената сметка и дали ще можем да си позволим многократно по-скъпия ток и енергия?

Според проф. Киеза гражданските общества могат да преглътнат горчивото хапче само ако бъде задействан сценарият със скорошния край на света. Ученият убедено твърди, че едрият бизнес и големите банки нарочно прикриват какви са истинските опасности за планетата и истеризират ситуацията с една-единствена цел - да се облагодетелстват. "Те

искат да грабят още и още

- категоричен е Киеза. - Милиарди хора трябва да бъдат сплашени, така че да загубят способността си да реагират." И да мислят критично. Докато тече конфликтът, бизнесакулите спокойно си разпределят бъдещите колосални печалби. При тези инвестиции риск няма, защото правителствата са готови да плащат щедро сега и веднага.

За проф. Киеза онези, които унищожиха планетата, са същите, които излъгаха, криейки краха на икономическата и финансовата система.

"Сега именно те

сочат с пръст

човека от улицата

и го обявяват за виновник, готвейки се отново да го ограбят", ядосва се ученият.

Според него именно този бизнес е приготвил тлъста сметка за населението на света - 118 трилиона евро.

Само за Европа ще са необходими около 2 трилиона евро. Част от тях ще са за нови енергийни мощности, които да заменят сегашните въглищни централи. Друга ще е за инфраструктура, с която големите градове ще преминат на електрически автомобили и обществен транспорт на ток. Част от средствата ще са за технологии и инвестиции, с които да се спре замърсяването от страна на индустрията.

Отделно сегашното отопление с дърва и въглища трябва на 100% да бъде заменено с ток.

Разбира се, необходими са още много мерки, но целта е с тези

2 или повече трилиони евро

до 2030 г. Европа да започне прехода към икономика на "зелени релси".

Първият въпрос е ще можем ли да произведем толкова големи количества ток на ниска цена, за да бъде задоволено нарастващото търсене? Засега зелените технологии все още не са успели да понижат цената на електроенергията, така че поне на първо време трябва да се подготвим за шокови сметки.

Вторият въпрос е дали европейците можем да платим 2 трилиона евро, за да започнем изграждането на новата екоикономика? Ако механично разделим сумата на работещите в ЕС 373 млн. души, джобът на всеки трябва да олекне с 5361 евро. Естествено, сумата ще е по-висока, тъй като не всички в ЕС са с космически заплати като в Люксембург и освен това има много безработни, социално слаби и др.

И ако ЕС все пак има някакъв шанс да се справи с високата сметка, то в световен мащаб мисията изглежда почти невъзможна. Причината е, че има страни, които са брутални замърсители и за преминаването им на

зелени релси

ще са необходими много повече средства. Според проф. Киеза става дума за около 118 трилиона или поне такива са очакванията на умния бизнес.

Ако приемем условно, че цялото население на света е 7,5 млрд. души, всеки един от нас - от бебето до последния гладуващ в Африка - трябва да плати по 15 733 евро. Непосилна сума, като се има предвид, че над 700 млн. души живеят с под 1 долар на ден. Как може да бъде решена тази задача? Единственият начин е гражданите на по-заможните страни да платят сметката на по-бедните. Въпросът обаче е как да бъдат убедени те, че трябва години наред да търпят лишения, за да го направят? С масова истерия за

предстоящия

край на света,

отговаря проф. Киеза.

След срещата на ООН за климата протестите ескалират и една от причините е, че политиците и бизнесът години наред не правеха нищо. САЩ нагнетяват напрежението, напускайки Парижкото споразумение за климата и сега се отива в другата крайност - от престъпната пасивност светът е тласнат към повсеместна паника. На мода е рефренът, че ако Апокалипсът не ни връхлети утре, то със сигурност това ще стане вдругиден. Този лайтмотив пронизва като червена линия всички протести и бдения и вече се вижда как правителствата действат панически. Те са готови като пожарникари да осребрят и най-безумната сметка само и само хората да бъдат успокоени. За съжаление в тази ситуация никой няма време да чуе експертизите на учените и точно това вбесява авторитети като Киеза.

Е, при това положение, ако сте на мястото на умния капитал, няма ли да се възползвате от тази истерия, за да надуете сметките за зелените технологии на max? Ще предлагате знайни и незнайни иновации на абсурдно високи цени, а правителствата с нашите пари с готовност ще плащат. Дано този път не стане както винаги в историята - данъкоплатците да си изядем първо солта, тъй като се надишахме и ще си дишаме още мръсен въздух, после ще си изядем боя, защото той едва ли скоро ще стане чист и накрая ще си платим. И трябва да сме благодарни, ако сметката ни е надута само 3-4 пъти, а не повече.