Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даде знак, че ще прави нов проект

Ще коментирам изборите след окончателните резултати, защото според паралелното преброяване на моя щаб разликата е под 3%. Това е първия коментар, който направи Мая Манолова, след като предварителните данни сочат, че Йорданка Фандъкова печели нов мандат в София.

Благодаря на хората, които гласуваха за мен. На онези, които гласуваха по съвест. Останалите знаят колко струва съвестта им. На всички, които се изправиха за достойнството си, заяви гражданският кандидат за кмет.

Не ме е страх от загубата, принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат, каза още Манолова. Тя разказа как силово се склоняват хора да гласуват, как се купуват гласове.

Протестен вот от близо 170 хиляди души на втори тур, обобщи тя резултатите си в София.

Постигнахме 3 важни неща:

Първо, спечелиха гражданите. За първи път от 14 г. в София имаше балотаж и гражданите поискаха истински дебат за развитието на столицата. Видяхме страха в очите на властта и дъното, до което може да стигне властта. 

Второ, хората повярваха, че промяната е възможна. Между първия и втория тур за мен гласуваха още 50 хиляди души, допълни тя.

Трето, София показа, че може да се обедини - демократичната десница, демократичната левица, демократите от неправителствения сектор - всички демократично настроени граждани си подадоха ръка и показаха, че могат да преодолеят партийните различия.

Трудно и не докрай, но си подадохме ръце. И показахме, че това обединение е невъзможно без ценностите, зад които застанахме - свобода, демокрация, върховенство на закона. Това обединение е много повече от партийните различия, каза Манолова.

Тази нощ показахме как може да бъде преодолян моделът на еднопартийната и едноличната власт, видяхме пътя, по който той може да бъде демонтиран, каза още Манолова. И допълни, че според нея гражданите имат смелост да извървят заедно този път докрай.

Затова няма да се откажа. Ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна и разпиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел - промяна на модела в София и в България. Как ще стане това, ще обявя, след като чуя окончателните резултати от днешното гласуване, заяви Манолова. Но допълни, че повече не трябва да се допуска хората, които ще ни управляват, да бъдат избирани със силов и с купен вот. Всички се убедиха в това. Всеки човек е важен и заедно можем и ще продължим да работим за промяната.