Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Димитров се среща с избиратели в село Баня.
Николай Димитров се среща с избиратели в село Баня.

Подсъдимият за длъжностни престъпления кмет на Павел баня Станимир Радевски предава поста на осъдения за подкуп Иса Бесоолу

Лидерът на банда за проститутки Цвятко Балабуров печели от раз изборите в село Тъжа

Обвиняемите кметове на Червен бряг и Божурище отиват на балотаж

Кметът на Несебър Николай Димитров ще се завърне в кабинета си, когато го освободят от ареста, а дотогава ще продължава да е градоначалник, макар и временно задържан, научи “24 часа”. Очаква се в четвъртък Апелативният специализиран наказателен съд да реши дали ще го пусне на свобода с по-лека мярка.

Няма искане на прокуратурата да бъде отстранен от поста заради обвинението в търговия с гласове, което обаче не е свързано пряко със задълженията му по служба. Димитров може да освободи кабинета, ако бъде осъден окончателно на последна инстанция и в решението пише, че е лишен от правото да заема публична длъжност за определен период от време. Ако се стигне до дело това ще отнеме няколко години, казват юристи. Дни преди изборите например кметът на хасковското село Узунджово беше наказан условно по същото обвинение, което му повдигнаха преди местните избори през 2015 г. Оттогава той беше на поста си.

Марин Рачев е избран за кмет на Септември още на първи тур.
Марин Рачев е избран за кмет на Септември още на първи тур.

5-има обвинени,

подсъдими и

осъдени кметове

печелят от раз

нови мандати,

3-ма клиенти на прокуратурата отиват на балотаж със сериозни шансове за успех, още толкова се явиха на избори, но подкрепата за тях е символична.

Това е равносметката за резултатите на градоначалниците, които бяха обвинени в различни престъпления от 2015 г. насам.

Последният, който се озова в ареста, е независимият кмет на Несебър Николай Димитров. 3 дни преди изборите той е обвинен, че е участвал в престъпна група за купуване на гласове, а свидетел разказал, че е трябвало да вземе 10 хил. лв., за да му осигури 400 бюлетини. Така кметът остана в ареста в деня за размисъл и в изборния ден. Дори в килията обаче Николай Димитров спечели още на първия тур. За него гласуваха 8081 жители на общината, т.е. 59,5%. Опонентът му Атанас Терзиев от ГЕРБ събра подкрепата на 4888 души, или 36%. На миналите избори Димитров спечели с 53% подкрепа. Това е четвъртият му мандат.

Цвятко Балабуров е лидер на престъпна група за сводничество и кмет на село Тъжа.
Цвятко Балабуров е лидер на престъпна група за сводничество и кмет на село Тъжа.
На първи тур печели изборите в Септември и подсъдимият досегашен кмет Марин Рачев от местната коалиция “Обединени земеделци”, която включва ГЕРБ, ВМРО и НФСБ. За него са гласували 70% от жителите на общината, далеч пред втората Петя Цанкова от БСП, която събира едва 14%. 

На 1 февруари 2018 г. Рачев беше задържан при акция на Специализираната прокуратура. Преспа в районното в Пазарджик и излезе с обвинения за това, че не е упражнил контрол върху свои подчинени, които признали фактури на завишена стойност на строителен консорциум за ремонт на улици. Щетата за общината е оценена на 255 хил. лв. Веднага е уведомена и антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Още в началото имаше искане да бъде отстранен от поста, но съдът отказа и той остава в кабинета си. Преди две седмици от КПКОНПИ внесоха в съда иска за 9,3 млн. лв. срещу Марин Рачев. Чака се да бъде насрочено и делото на прокуратурата срещу него. Това е втори мандат за Рачев, който остана на поста си, докато течеше разследването. Той ще остане кмет, докато делото му приключи на последна инстанция. Искът на КПКОНПИ срещу него няма общо с длъжността му.

ИСА БЕСООЛУ
ИСА БЕСООЛУ
Дори съдът да постанови конфискация на имущестото му за 9,3 млн. лв., той ще бъде кмет. Може да напусне кабинета си само ако бъде осъден окончателно по наказателното дело и магистратите запишат, че ще има

забрана да заема

публична

длъжност за

определен

период от време

Четвърти мандат от първи тур печели и кметът на Карлово Емил Кабаиванов, издигнат за поста от СДС. През януари т.г. го осъдиха на 3 г. и 4 месеца условно заради присвояване на 27 хил. лв. европейски пари. Наказанието включва и лишаване от право да заема длъжността “кмет”, но присъдата не е влязла в сила. Кабаиванов обжалва на втора инстанция в Окръжния съд в Пловдив, има и трета. Той ще напусне поста си, ако и останалите съдилища потвърдят присъдата на Районния съд в Карлово. Иначе на изборите в неделя Кабаиванов печели с 51,8% от гласовете. Втори е ген. Димитър Шивиков от ВМРО с 19%.

СТАНИМИР РАДЕВСКИ
СТАНИМИР РАДЕВСКИ

За разлика от тримата, чиято вина още не е доказана в съда, други двама вече осъдени, които са признали за извършени престъпления, ще кметуват в следващите години.

Първият е кметът на хасковското село Войнягово Тодор Танковски. 25-годишният кмет беше арестуван на 18 юни 2018 г. с три банкноти по 50 лв. Поискал ги от мъж, който незаконно добивал инертни материали от река Стряма. Срещу сумата обещал да не казва за незаконната му дейност на полицията и да скрие сигналите от граждани. Танковски призна вината си и получи наказание пробация. 1 г. му удържаха и 20% от заплатата по решение на съда. Това обаче не му пречи да се яви отново на избори. В неделя той спечели изборите в село Войнягово с 88% от гласовете и пак ще бъде кмет.

Данаил Вълов отива на балотаж в Червен бряг.
Данаил Вълов отива на балотаж в Червен бряг.
Доказан бос на банда сводници ще бъде кмет на казанлъшкото село Тъжа за втори мандат, сочат резултатите на ЦИК. Цвятко Балабуров и още 9-има души бяха арестувани при мащабна акция на ГДБОП и Спецпрокуратурата през април м.г. Разследващите разбиха 4 бардака в центъра на София. Балабуров е обвинен като лидер на сводниците, които набирали момичета по обяви в интернет. През 2015 г. Балабуров става кмет на село Тъжа, издигнат от “Народен съюз”. Остава на поста си и по време на разследването срещу него. Излиза от ареста през ноември, когато се признава за виновен, че е печелил от секструженички в продължение на няколко години. Наказан е с 3 г. условно и не влиза в затвора. Продължава да е кмет.

На тези избори е

издигнат от ДПС

и печели с 55%

Ценко Чоков
Ценко Чоков
Втора е кандидатката на БСП Аглика Виденова с 24%. На 20 октомври тя пуска жалба в ЦИК срещу регистрацията на опонента й Балабуров заради присъдата му. От ЦИК обаче са категорични, че тя е условна, с 5 г. изпитателен срок, а условието за участие в изборите е кандидатът да не изтърпява ефективно наказание лишаване от свобода.

В Павел баня ще има любопитна рокада на кметския пост, показа проверка на “24 часа”. Осъденият за предложен подкуп от 10 хил. лв. бизнесмен и общински съветник Иса Бесоолу печели на първи тур с 51% срещу подсъдимия кмет Станимир Радевски, за когото това беше 4-и мандат. Радевски се явява в Специализирания наказателен съд по обвинение, че е прехвърлил общински имоти на частна фирма без правно основание през 2008 г.

Новият кмет на Павел баня Иса Бесоолу е един от най-големите бизнесмени в района. Занимава се с дърводобив, търговия с горива и транспорт. През 2008 г. го арестуваха, защото накарал своя близка общинска служителка да вземе 24 хил. лв. от касата, както и за обещан подкуп от 10 бона на вещо лице, което да занижи цени на апетитни имоти. Осъдиха го окончателно само по второто обвинение, но наказанието отново е условно - 1 г. с изпитателен срок от 3 г. Станимир Радевски пък беше осъден през 2015 г. за смъртта на мъж, когото блъснал с джипа си. Досега Иса Бесоолу беше общински съветник от ДПС, сега ще бъде кмет от същата партия. За две години беше член на ДОСТ, защото е близък с Лютви Местан, но наскоро отново се върна в ДПС.

На балотаж в неделя отиват и трима кметове, обвиняеми за длъжностни престъпления. Данаил Вълов ще се бори за трети мандат в Червен бряг. Той е разследван за облагодетелстване на приближени фирми, защото прекратил обществена поръчка за топлия обяд в общината на други две. Арестуваният през лятото кмет на Божурище от ГЕРБ Георги Димов отново води след първия тур с 33% от гласовете, този път издигнат от “Гергьовден”. Обвинен е в продажба на 4 парцела в общината на занижени цени. Съдът отказа да го отстрани от длъжност през август. 

Осъдените Биляна Петрова и Десислава Иванчева искат да се върнат в политиката, но без успех.
Осъдените Биляна Петрова и Десислава Иванчева искат да се върнат в политиката, но без успех.

Ради Минчев от “Демократична България” също ще се бори за втори мандат в Перущица. Спечели 21%. Води Мария Вълканова от ГЕРБ с 30%. Минчев е подсъдим за неизгодни сделки в Специализирания наказателен съд.

Провал за Ценко Чоков и Иванчева

Дългогодишният арестант Ценко Чоков загуби изборите в Бяла Слатина, където беше един от кандидатите за кмет. Осъденият на първа инстанция за палежи, побой и заплахи с убийство бивш кмет на Галиче събра само 19% от гласовете в общината, а Иво Цветков от ГЕРБ е победител още на първи тур с 64%. Съпругата на Чоков обаче е на балотаж в Галиче, което той управлява няколко мандата. 

Десислава Иванчева слага край на политическата си кариера с 0,9% от гласовете за кмет на София. Осъдената на 20 г. затвор заради подкуп бивша кметица на “Младост” се яви без успех и на европейските избори. Съратничката ѝ Биляна Петрова, която е с присъда от 15 г., спечели само 8% от гласовете за кмет на “Младост” и отпада от балотажа.  Няколко от обвинените и арестувани кметова в последните месеци се отказаха да участват в изборите. Това са дългогодишният кмет на Созопол Панайот Рейзи, Ральо Ралев от район “Северен” в Пловдив, Ваньо Костин в Чупрене и Радостин Радев в Костенец. (24часа)