Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В неделя на места ще се гласува с 2, 3 и 4 бюлетини.  СНИМКИ: “24 ЧАСА”
В неделя на места ще се гласува с 2, 3 и 4 бюлетини. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

В София, Пловдив, Варна и Благоевград сгъвайте по 3 пъти бюлетините за общински съветници, за да не се разкрие вотът - може да се отчете като недействителен

При попълнена грешно бюлетина имате право на нова, но само веднъж

В неделя първо преминаваме към зимно часово време - в 4 часа сутринта, а след това избираме кметове на общини, на райони и на кметства и общински съветници в 11 660 секции в цялата страна.

Изборният ден

започва в 7 и

приключва

в 20 часа

Ако след 20 ч пред секцията има хора, които още не са успели да гласуват, член на СИК трябва да събере личните им карти и те да упражнят правото си на глас. В тези случаи гласуването може да бъде удължено до 1 час.

Преди да влязат в тъмната стаичка, избирателите трябва да знаят, че за първи път на местни избори у нас номерата в бюлетината на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати са от 1 до 100. Също така за първи път партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, са с един и същи номер в бюлетината във всички общини, в които имат кандидати. Ако някоя от тях участва в местна коалиция в дадено населено място обаче, номерът е различен.

Друга новост са номерата в преференциите. За да се избегне дублиране на вота за партия с този на кандидат за общински съветник, поставен под същия номер, станало известно като феномена 15/15,

преференциите

в бюлетината

за общински

съветници

започват

от номер 101

Освен това предпочитанието за даден кандидат за съветник се отбелязва в кръгче.

Най-много кръгчета има в бюлетината за общински съветници в София - от 101 до 161, заради броя на мандатите в СОС, които са 61.

Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Таня Цанева показват образци на бюлетините за София.
Говорителите на ЦИК Александър Андреев и Таня Цанева показват образци на бюлетините за София.

Това са първите местни избори, в бюлетината за които вече фигурира опцията “Не подкрепям никого” най-отдолу след имената на всички кандидати. Отбелязването му се брои за действителен глас, но не влияе при разпределянето на мандатите за общински съвет. С вота за кмет обаче е друго - протестният вот “Не подкрепям никого” се брои като част от действителния, с което ще повлияе на процента, спрямо който се определя има ли избран още на първи тур.

Най-дълги са бюлетините за кмет на София - с 20 кандидати, и за Пловдив - с 14. В 5 общини пък - Бойница, Сърница, Етрополе, Сатовча и Симитли, има само по един кандидат-кмет, както и в 397 кметства. И там ще се гласува утре, като кандидатът е избран, дори и да е получил само един действителен глас.

По предварителни данни

общият брой на

избирателите

е 6 227 901

Правото си на глас в неделя могат да упражнят избиратели с постоянен адрес на територията на съответното населено място 6 месеца преди изборния ден - 26 април. Същият е и срокът за тези с настоящ адрес, но те трябва и да са подали до 12 октомври заявление за гласуване в общината, в която живеят. Същото е условието за ученици и студенти, ако искат да гласуват по настоящия си адрес. На местните избори могат да гласуват и граждани от ЕС със статут на постоянно или продължително пребиваващи у нас. За тях също важи изискването са уседналост. Такова заявление са подали 770 чужденци.

Избиратели със зрително, слухово или друго увреждане, които не могат сами да гласуват, може да влязат в тъмната стаичка с придружител по преценка на председателя на съответната секция.

От ЦИК съветват избирателите

да проверят

предварително

къде се намира

секцията им

Това става онлайн в сайта на ГД ГРАО - grao.bg/elections, на безплатен номер 0800 1 47 26 или с есемес с ЕГН на 18429 срещу 0,25 лв. без ДДС.

Друг съвет на ЦИК е примерен начин за сгъване на бюлетината, така че да се опази тайната на вота и гласът да не бъде обявен за недействителен. Първо член на секционната комисия откъсва бюлетина от кочана пред избирателя и му я показва, за да се увери, че е празна. После поставя печат на едно от местата на гърба. След това се препоръчва той да я сгъне по широчина, така че горният край да опира в сивата черта под последната листа, без да се закриват номерът и перфорацията, а местата за поставяне на печатите трябва да останат от външната страна. После бюлетината трябва да се сгъне още веднъж по широчина, спазвайки същите условия за номера и печатите, и се подава на избирателя.

В София, Пловдив, Варна и Благоевград, където бюлетините за общински съветници са по-широки и на 3 колони (заради големия брой кандидати), ЦИК дори препоръчва бюлетината да се сгъне и трети път по вертикала. В София бюлетината има 34 кандидатски листи, във Варна и Благоевград са по 29, а в Пловдив - 24.

Отбелязването на вота става с химикал, пишещ със син цвят, като се поставя знак Х или V пред името на желания кандидат или партия. По същия начин се гласува с преференция в кръгчето в бюлетината за общински съветници. Поставянето ѝ не е задължително, но бюлетина

с вот само за

преференция,

без отбелязан

за партия или

коалиция, е

недействителен

Най-лесно е да изберете кандидата, за когото ще гласувате, още преди да влезете в тъмната стаичка, като се уверите кой е номерът му. Освен в стаичката списъците на всички кандидати за всеки вид избор ще са поставени и пред секциите.

При попълнена грешно бюлетина избирателят има право да поиска втора. Но при повторна грешка не може да получите трета бюлетина.

След като излезе от тъмната стаичка, избирателят подава сгънатата бюлетина на член на комисията, който сверява номерата и поставя втори печат. После човекът от СИК откъсва по перфорацията полето с номера на бюлетината, което се пуска в непрозрачна кутия, връща бюлетините на избирателя и той ги пуска в урната.

Близо 5000 отчитат вота в “Арена Армеец”, ще играят карти и ще им пускат филми, докато чакат през нощта

Електронно приложение помага да се попълнят протоколите

Специално електронно приложение ще помага на членовете на секционните комисии в София при отчитането на резултатите от вота в неделя. Целта е да се намалят грешките в протоколите и така да се ускори процесът по отчитане на данните от гласуването в зала “Арена Армеец”, където ще се помещава ОИК - София. Приложението е разработено от ОИК - София, и е качено на сайта на комисията.

“Това са най-сложните и тежки избори, а в София ще е още по-трудно, защото ще се гласува с 3 бюлетини, а в 32 кметства - с 4. Това означава, че трябва да приемем над 4800 протокола.

Само този за

общински

съветници е

18 страници

Затова разработихме приложението и съветваме членовете на секционните комисии първо да въведат данните от гласуването в него, за да са сигурни, че няма грешки, и след това - в самите протоколи”, каза шефката на ОИК - София, Полина Витанова.

Шефката на ОИК -София Полина Витанова (вдясно) разяснява организацията по приемането на данните от вота
Шефката на ОИК -София Полина Витанова (вдясно) разяснява организацията по приемането на данните от вота

На проведените обучения са присъствали около 80% от членовете на СИК, които в неделя ще броят бюлетините. В столицата ще има 1609 секции. Софиянци ще избират между 34 листи общински съветници, 20 кандидати за кмет на града, 343-ма - за кметове на 24-те района и 93-ма - за кметове на 32 кметства.

Над 4800 членове на секционни комисии ще се съберат в “Арена Армеец” след края на изборния ден. Те ще влизат през 3 входа. Осигурени са 140 технически сътрудници, които ще им помагат. В залата ще има обособени кътове с екрани, на които ще се прожектират български филми. Осигурени са и игри - табла, карти, “Не се сърди, човече”, с които да запълват времето си, докато чакат да отчетат данните. Ще има и 5 медицински пункта.

“Никой няма

да бъде заключван

Призовавам за търпение и спокойствие. Изчакване ще има със сигурност. Разбирате, че на един член на ОИК се падат по 120 протокола. Процесът зависи основно от това дали протоколите са попълнени вярно. Но ще направим всичко по силите си нещата да се случат по най-добрия възможен начин”, увери Витанова.

За да не се повтори кошмарът отпреди 4 г., когато повече от две денонощия членове на комисии стояха заключени в залата, съставът на ОИК е увеличен от 19 на 41 души.

В столицата без сух режим, Пловдив, Варна, и Стара Загора забраниха алкохол за изборите

Забраната за продажба, сервиране и употреба на алкохол в деня на размисъл и изборния ден е на път да замине в историята с малки изключения.

За София няма въведени ограничения с изключение на самите места за гласуване. И в Търново няма заповед за забрана на продажба на алкохол в изборния ден, има традиционната заповед да не се употребява алкохол в изборните секции. В Бургас също няма да има сух режим. Рестрикции не са въведени и в повечето останали големи градове.

Със свои заповеди шестимата районни кметове в Пловдив обаче забраняват продажбата, сервирането и употребата на алкохол в изборния ден от 6 сутринта до 20 часа. Мерките са продиктувани с цел осигуряване на обществен ред и спокойно протичане на вота.

Алкохол не може да се консумира в заведенията и на обществени места с изключение на тези, които предварително са заявили, че точно на 27-и са планирали семейни тържества. Това означава, че

за кръщенета, сватби,

годежи и честване на

юбилеи табуто на важи

Заповедите на районните кметове са изпратени на органите, които съблюдават реда.

В изборния ден в неделя община Стара Загора забрани продажбата, сервирането и употребата на алкохол и спиртни напитки в търговските обекти, заведенията за обществено хранене и други обществени места за времето от 7 до 21 ч. Заповед за това вече издаде временно изпълняващият длъжността кмет Янчо Калоянов. Изключение се прави само за сватби, кръщенета или тъжни обреди.

Забрана няма обаче за

продажба на алкохол и

спиртни напитки на едро

Също във времето между 7 и 21 часа в изборния ден на територията на общината няма да се допускат и масови прояви на открито, които създават предпоставки за нарушаване на обществения ред.

Във Варна също забраниха алкохола.