Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще взема необходимите мерки, ако споразуменията в Сирия не се спазват Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турция ще вземе "необходимите мерки", ако двете споразумения, сключени с Вашингтон и Москва, предвиждащи изтегляне на кюрдска милиция от Североизточна Сирия, не се спазват, предупреди днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от АФП.

Не може да става дума за никаква промяна за нас в необходимите мерки, които ще трябва да бъдат взети, ако заявените обещания в споразуменията, сключени със САЩ и Русия, не са спазени, посочи Ердоган, цитиран от турския печат, предаде БТА.

Турция предприе на 9 октомври операция в Североизточна Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, коята Анкара разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Западните страни поддържат СЗН като съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

Анкара спря военната операция миналата седмица след споразумение със САЩ, предвиждащо изтегляне на СЗН на 32 километра от турско-сирийската граница в участък с дълржина от 120 километра между градовете Тал Абияд и Рас ал Айн.

Вчера Ердоган постигна споразумение с руския си колега Владимир Путин, според което Москва трябва да съдейства за изтегляне на СЗН от останалите участъци от турско-сирийската граница между река Ефрат и иракската граница.

Ако споразумението с американците не се спазва, "тогава ние ще подновим с решителност" операцията, предприета на 9 октомври, заяви Ердоган в интервю за турски журналисти в самолета на връщане вчера от посещението в Русия.

Що се отнася до Русия, Путин говореше много категорично. "Ние без никакво съмнение ще накараме да се изтеглят /СЗН/, каза той. С оглед на това, че такова обещание бе дадено, ако то не бъде спазено, тогава ние ще изпълним нашия дълг, посочи Ердоган.

Според руско-турското споразумение от вчера руски и сирийски военни трябва да започнат да патрулират от днес в някои погранични райони.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу посочи също, че Анкара разчита на Москва, за да приложи споразумението, като добави, че Турция няма "пълно доверие" на сирийския режим.

Ердоган каза, че Путин го е уверил, че "няма да позволи" СЗН да останат близо до турската границата, облечени в "дрехи на режима".