Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мишената му Лили е с трайно увреждане на слуха

Кървава любовна драма, разтърсила курортното градче Свети Влас, приключи с условна присъда. Нашумелият случай от 8 май м.г., когато 55-годишен мъж стреля по бившата си съпруга в магазин за хранителни стоки, а след това опита да се самоубие, завърши с извънсъдебно споразумение. Според него стрелецът няма да лежи нито ден в затвора.

Подсъдимият Кирил Атанасов прие предложението на прокуратурата и сключи споразумение за наказание от 2 г. лишаване от свобода с 4 г. изпитателен срок.

"Водени от желание за по-бързо приключване на наказателното производство с последиците на влязла в сила присъда, без същинско съдебно разглеждане на делото, страните постигнаха съгласие". Това е записано в протокола от съдебното заседание в Несебърския районен съд от 4 октомври. С признаване на вина, без разглеждане на нови доказателства или разпит на свидетели, Атанасов, станал по-известен като "стрелеца от Влас", отърва решетките.

"Съдът одобри постигнатото споразумение пкато непротиворечащо на закона и морала. Мисля, че наказанието е законосъборзано и ще постигне целите на личната и генералната превенция, тъй като по закон се предвижда до 6 г. лишаване от свобода. Тъй като няма посочен минимум, законът позволява дори пробация, но считам, че в случая по-ниско наказание от лишаване от свобода не е целесъобразно", коментира пред "168 часа" наблюдаващият проурор Елгина Чалъмова.

Кирил Атанасов ще трябва да плати и 2300 лв. разноски по делото, повечето за различни експертизи, правени в досъдебното производство. Именно една от експертизите - балистичната, се оказва ключова при определяне на наказанието. Първоначално 55-годишния Атанасов е обвинен в опит за убийство, но по-късно обвинението е преквалифицирано в нанасяне на средна телесна повреда. Причината е комплексна балистична експертиза, която заедно със съдебномедицинската установява, че с газово оръжие, което не е преработено, не може да бъде причинена смърт. Оборена е тезата на прокуратурата, че боеприпасите за газовия пистолет могат да доведат до смърт, ако са изстреляни от по-малко от метър.

На 8 май, 2018 г., Кирил нахлува с газсигнален пистолет в магазин за хранителни стоки, в който работи 46-годишната му бивша съпруга Лиляна. Двамата са разделени от близо година след 14-годишен брак. Раздялата е по настояване на съпругата, която предпочита да продължи живота си без Кирил.

Той обаче не може лесно да преглътне раздялата, става раздразнителен, започва да отсъства от работа, въпреки че дотогава е с безупречна репутация. Работи като ел.техник в частен бетоновъзел. Насочвайки пистолет срещу бившата си жена, обезумелият Кирил почти опира дулото в лявата половина на главата й, в областта на ухото и натиска спусъка.

В магазина настъпва суматоха, а след секунди проехтява втори изстрел. Кирил се прострелва в дясното слепоочие. Жертвата и стрелецът са отведени в бургаската многопрофилна болница, където ги делят няколко етажа. 46-годишната жена е приета в отделението УНГ с разкъсване на по-голяма част от лява тъпанчева мембрана на ушната мида и остра звукова травма вследствие възпроизвеждането на изстрел от много близко разстояние.

Въпреки претърпяната операция травмата довежда до трайно отслабване на слуха й.

Първоначалната информация за Кирил е, че е в тежко състояние, приет е в реанимация, но бързо е стабилизиран и прехвърлен в ареста, където прекарва повече от 6 месеца. На едно от заседанията за мярката за неотклонение на Атанасов адвокатът му Стоян Иванов заявява, че представянето на съдебномедицинската експертиза на пострадалата умишлено се бави, за да не се промени обвинението срещу клиента му.

Още тогава адвокатът обяснява, че газовият пистолет, с който Атанасов е стрелял, не е бил преработен. Имал устройство за задържане на твърдите частици и от него излизали пламък и силна струя, която би могла да нарани, но не и да убие човек дори от близко разстояние. И припомня случая със стрелбата по Ахмед Доган с газов пистолет, при който обвиненията за опит за убийство срещу нападателя Октай Енимехмедов паднаха в съда.

Скандалите между Лиляна и Кирил си имали предистория, разказват близки на бившето семейство. Жената на няколко пъти подавала жалби в полицията за домашен тормоз. Служители на РУП Несебър предупреждавали писмено Атанасов да не закача бившата си съпруга.

Никой обаче не очаквал, че един ден той ще влезе с пистолет в магазина и ще стреля по някогашната си любима. Последният по-сериозен скандал между бившата двойка е пет месеца преди стрелбата.

Тогава Кирил се обадил по телефона на Лили и започнал да я заплашва със саморазправа. Тя веднага се оплакала в полицията, сигналът е подаден и в прокуратурата. Кирил Атанасов е бил извикан на разпит и му е бил издаден предупредителен протокол. След стрелбата Лиляна отказва да говори за инцидента, но пред наш репортер тогава споделя, че ще се справи и с това изпитание.

Нито тя, нито Кирил са местни. Заселват се в Свети Влас преди петнайсетина години. Тя е от Пловдивско, той от Пазарджик. И двамата имат предишни бракове - Лили има две деца, а Кирил - три. Ражда им се син, който в момента на стрелбата е на 11 г.