Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

/ Риина-Звярът поръчал смъртта на

единия от шефовете на стидарите

През 80-те години на 20-и век престъпната организация Коза Ностра е в силата си. Членовете й наброяват около 4000 души, а приходите й възлизат на стотици милиарди. Печалбата на мафиотите идва главно от рекет, отвличания и трафик на наркотици. Те създават перфектно сътрудничество с колумбийския наркокартел и не по-малко добри отношения с представители на политическата власт.

Дълго време кланът налага тотален монопол в Южна Италия. Последният им шеф Салваторе Тото Риина започва кръвопролитна война срещу старите палермовски фамилии, за да наложи клана Корлеонези като най-важния.

За Коза Ностра сме чували стотици истории. Но мафията в Италия не се състои само и единствено от тази организация. През годините още четири успяват да се наложат над всички останали в страната. Това са

Ндрангета, Камора,

Санта корона унита

и Стида. Оказва се, че само една от тях дръзва да стане основен конкурент на Тото Риина. Това е Стида. Дълги години се смяташе, че тази фамилия вече е прилючила дейност и "стидарите", както се наричат членовете й, отдавна са тикнати в различни сицилиански затвори. Това се оказа само прах в очите на хората, тъй като преди броени дни италианските власти заловиха точно 110 представители на Стида.

Над 500 униформени и цивилни полицаи, които използваха десетки автомобили, мотоциклети и няколко вертолета, взеха участие в операцията "Лъвицата", която се състоя с цел задържането на членове на мафиотското сдружение.

Самите престъпници признаха, че организацията им никога не е умирала и работи с пълна сила дори и към днешна дата. Какви ще бъдат последствията за тях, тепърва ще става ясно. Засега те чакат своите присъди.

Интересна е не толкова съдбата на задържаните престъпници. За разлика от Коза Ностра, Стида е напълно непозната на света. Тя не е по-малко жестока от клана на Тото Рийна, но изглежда, че нейните членове са много по-предпазливи в извършването на престъпленията. Според различни доклади дейността на Стида се развива на местно ниво.

Нейните представители, за разлика от тези на Коза Ностра, нямали амбицията за влизане в политиката. Следователно - те много по рядко стават

герои в

криминалните хроники

на международните медии.

Създаването и развитието на Стида обаче се оказва изключително интересно. Основите на организацията всъщност са поставени в сърцето на Сицилия - между Агридженто и Калтанисета. Създателите са бивши членове на Коза Ностра, които са изгонени от клана заради неподчинение или предателство. Организира ги мафиотът Джузепе ди Кристина, който е убит три години по-късно от хора на Лучано Леджо, Бернардо Провенцано и Тото Риина. Смъртта му всъщност е прелюдие към Втората мафиотска война, която започва през 1981 г.

Само за две години обаче Ди Кристина успява да събере

стотици

сподвижници,

които следват принципите на Стида. Той започва да привлича дребни крадци и разбойници от малки сицилиански селца, които са готови да извършват престъпления дори за малко пари. Преместването на стидарите към градовете започва бавно, но методично. За разлика от Коза Ностра, в която правилата са точно определени и лоялността към фамилията е на първо място, за стидарите най-важна се оказва финансовата печалба.

Сблъсъкът на Джузепе ди Кристина с един от главатарите на Коза Ностра - Лучано Леджо, се случва заради едно конкретно убийство - това на подполковник Джузепе Русо, който е застрелян на 20 август 1977 г. Той е един от приближените хора на шефа на стидарите и Леджо е твърдо решен, че точно този човек трябва да бъде елиминиран. Въпреки че комисията на сициалианската мафия не е съгласна с тази поръчка, която дават Лучано, Провенцано и Риина, смъртта на Русо става факт.

По това време за клана Корлеонези

публичните екзекуции

не са прецедент

Повечето мафиотски фамилии в Палермо се въздържат от открити убийства на хора от властта, тъй като това ще привлече полицейското внимание върху тях, но Корлеонези нямат никакви притеснения.

Те дори искат да направят така, че съмненията за насилствената смърт на полковника да паднат върху самия Ди Кристина, който е негов приятел. Шефът на стидарите се превръща в една от основните мишени на Тото Риина и компания, тъй като не се съгласява с това да се отчита на последния бос на Коза Ностра. Други шефове на мафиотски кланове като Стефано Бонтаде, Салваторе Инзерило и Гаетано Бадаламенти са атакувани и принудени да се подчинят позорно, без да вдигат глас.

Кои други мафиоти са били шефове на Стида, четете в печатното издание на "168 часа".